Tapahtumat

Heurekassa tapahtuu 2014:

Liikenneturva

Pääsisitkö ulos ympäri kierähtäneestä autosta?

Tule la-su 27.-28.9. klo 11-17 kokeilemaan Heurekaan, miltä tuntuu olla turvavöissä auton pyörähtäessä ympäri. Liikenneturvan kierähdysauton lisäksi on ohjelmaa lapsille ja aikuisille, mm. heijastintestausta, turvaportti sekä työpaja aivojen suojaamisen tärkeydestä. Yhteistyössä Liikenneturvan kanssa järjestettävään tapahtumaan on vapaa pääsy, Heurekan näyttelyihin tarvitaan näyttelylippu.

Liikenneturva

Kypärä on pääasia! Liikenneturvan suurtapahtumaan 27.-28.9. on vapaa pääsy. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.

Avaruusviikonloppu 2014

Potkaise protonipossua tai pongahda planeettakierrokselle!

Avaruus- ja Higgs-viikonloppuna 4.-5.10. kello 10-18 Heurekassa juhlitaan 60-vuotiasta CERN:iä ja vietetään Kansainvälistä avaruusviikkoa.

Tutustu kaukoputkiin ja komeettoihin, satelliitteihin ja suomalaiseen avaruustutkimukseen. Kuinka gps oikeastaan toimii? Millainen on ensimmäinen suomalainen satelliitti, joka lähetetään avaruuteen tänä vuonna? Kokkaa itse komeettaydin tai kokeile limutölkistä tehtyä hiukkasilmaisinta!

Nyt päästään myös potkimaan protoneja. CERN:in kehittämässä ja Helsingin yliopiston hiukkastutkijoiden Heurekaan tuomassa kohteessa pelaajat pääsevät törmäyttämään hiukkasia – hiukan samalla tavalla kuin tutkijat tekevät Geneven lähellä CERN:in LHC-hiukkaskiihdyttimessä. Osa pyöreistä protoneista muistuttaa hämmästyttävästi tuttuja Angry Birdsin hahmoja...

Heurekan planetaariossa tarjolla on avaruusaiheisia erikoisesityksiä. Lähde Pikavisiitille planeettakuntaan Markus Hotakaisen opastamana. Tai nouse Nordenskiöldin Vega-laivaan tähtiä tähyilemään ja Koillisväylää etsimään. Heurekan esittämässä Avaruuden ikkunoissa yleisö pääsee itse vaikuttamaan siihen, mihin avaruuden kolkkaan tai kojeeseen tutustutaan.

Auditoriossa asiantuntijat kertovat muun muassa Higgsin hiukkasen metsästyksestä ja merkityksestä, kosmisen säteilyn hiukkasten tutkimuksesta, Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:istä, Rosetta-lennon tuoreista tuloksista ja Mars-planeetan ajankohtaisesta komeettaohituksesta (joka tapahtuu kaksi viikkoa tämän tapahtuman jälkeen). Auditorion jättikankaalla esitetään myös elokuva Particle Fever.

Kaikkiin tapahtuman esityksiin ja työpajoihin on vapaa pääsy. Heurekan näyttelyihin on normaalit pääsylippuhinnat. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Tiedetuubi, Helsingin yliopiston Fysiikan tutkimuslaitos, Pyhäsalmen maanalaisen fysiikan tutkimuslaitos,  Aalto-yliopisto, CERN, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Ilmatieteen laitos, Rovio, Tekes, Suomen avaruustutkimusseura ja tiedekeskus Heureka. Kaikkiin Kansainvälisen avaruusviikonlopun esityksiin ja työpajoihin on vapaa pääsy. Heurekan näyttelyihin on normaalit pääsylippuhinnat.

Tiedetuubi.fi -nettisivusto seuraa koko viikonlopun ajan tapahtumia ja ellet pääse paikalle, sen kautta voit katsoa myös tunnelmia paikan päältä Heurekasta.

Lauantaina 4.10. ja sunnuntaina 5.10.:

10.00 Näyttelyalue avautuu

10.00-18.00 Toimintapiste: Angry Birds -LHC-hiukkaskiihdytin ja muut hiukkaskiihdytinpelit
Opastus hiukkaskiihdyttimen toimintaperiaatteeseen, Sami Lehti ja Helsingin yliopiston fysiikan jatko-opiskelijat

11.00-18.00 Työpajat ryhmätiloissa ja aulatiloissa mm.:
Kasaa itse kaukoputki, Ursa
Rakenna komeetan ydin, Ursa
Hiukkasilmaisin limutölkistä, Helsingin yliopiston fysiikan opiskelijat
HIGGS-muistipeli ja tietokilpailu, Helsingin yliopiston fysiikan opiskelijat
Suomen avaruustutkimusseuran rakettikurssin esittelyä
Suomalainen avaruustutkimus, Aalto-yliopiston tutkimusryhmä esittelee työtään

Planetaarioesitykset:
11.00 Tuukka Perhoniemi: Nouse Nordenskiöldin Vega-laivaan! Live-esitys.
11.45 Avaruusteknologia arjessamme -planetaarioelokuva
12.30 Kaksi pientä lasinpalaa -planetaarioelokuva
13.15 Avaruuden ikkunat. Heurekan live-esitys.
14.00 Markus Hotakainen: Pikavisiitti planeettakuntaan. Live-esitys.
15.00 Tuukka Perhoniemi: Nouse Nordenskiöldin Vega-laivaan! Live-esitys.
16.00 Avaruusteknologia arjessamme -planetaarioelokuva

Auditorio:
12.00 Planck – kuvallinen esitys.
12.30 CERN – 60 vuotta huippufysiikkaa. Professori emeritus Jorma Tuominiemi.
13.00 Rosetta-lennon tulokset. Tutkimusprofessori Minna Palmroth, Ilmatieteen laitos.
14.00 Kohti yhä tarkempaa satelliittipaikannusta, Markku Poutanen, Geodeettinen laitos
15.00 Higgsin hiukkasen metsästys. Mikä on Higgsin bosoni ja mikä sen merkitys? Sami Lehti, FT, Helsingin yliopiston Fysiikan tutkimuslaitos.
16.00 Particle Fever -elokuva

Lisätietoja: Heurekan tapahtumatuottaja Siina Vasama, siina.vasama@heureka.fi, 040 9015260.

Muutokset ohjelmatietoihin ovat mahdollisia.

Avaruusviikonloppu 2014

Avaruus- ja Higgs-viikonloppuna 4.-5.10. kello 10-18 Heurekassa juhlitaan 60-vuotiasta CERN:iä ja vietetään Kansainvälistä avaruusviikkoa. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.

Startup Weekend

Tervetuloa ideoimaan ja perehtymään yrittäjyyteen! Kolmipäiväisessä tapahtumassa pyöritellään ajatuksia eri puolilta tulevien mentoreiden kanssa. Tässä Suomen neljännessä Startup Weekendissä teemana on terveys ja hyvinvointi. Tapahtuman järjestävät SalWe ja Aalto-yliopisto. Lue lisää englanninkielisestä tapahtumasta ja ilmoittaudu klikkaamalla tästä.

Startup Weekend

Viikonlopputapahtuma innostaa yhdessä ideoimiseen ja yrittäjyyteen. Englanninkielisessä tapahtumassa kaikenikäiset osallistujat voivat pyöritellä ideoita mentorien kanssa. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.