Tapahtumat

Heurekassa tapahtuu:

Docpoint

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään vuosittain tammikuun lopussa. Tänä vuonna festivaali täyttää 14 vuotta. DocPoint tuo Helsingin valkokankaille parhaat dokumentit Suomesta ja maailmalta. Ja nyt DocPoint levittäytyy uuteen esityspaikkaan Heurekaan. Lippuja voi ostaa joko DocPointin sivujen kautta tai tapahtumapäivänä Heurekan lippukassalta tuntia ennen esitystä.

DocPoint 2015 Heurekassa:

Torstai 29.1.

Planetaario klo 18:00

  • Domefest Demo (3 min)
  • Losing the Dark (12 min)
  • Dynamic Earth (24 min)
  • Kilpisjärvellä (17 min)

Sunnuntai 1.2.

Planetaario klo 14.00

  • Domefest Demo (3 min)
  • Losing the Dark (12 min)
  • Dynamic Earth (24 min)
  • Kilpisjärvellä (17 min)

Auditorio klo 15.30

  • ThuleTuvalu (96 min)

Tiedettä pallolla -näyttelykohde klo 17.00

  • Tiede-esitys ilmastonmuutoksesta.

Elokuvat

Domefest Demo (3 min)

Losing the Dark (Yhdysvallat, 2013, 12 min, tuotanto: International Dark-Sky Association, Loch Ness Productions). Tähtitaivaasta on tulossa yhä harvinasempi näky, sillä valosaaste estää avaruutta näkymästä maan pinnalle. Tämä ei ole uhka vain astronomeille: se häiritsee villieläimiä ja vaikuttaa ihmisten terveyteen. Kaupunkien yllä leijuva keltainen hehku, joka näkyy hyvin avaruudesta, muistuttaa hukkaenergiasta ja rahasta, jota tuhaamme taivaan valaisemiseen.

Dynamic Earth (Yhdysvallat, 2012, 24 min, ohj.Thomas Lucas). Dynamic Earth tutkii maapallon ilmastoa. Tieteen uusinta kärkeä edustava elokuva käyttää satelliittien ja supertietokoneiden avulla kerättyä visuaalista havaintomateriaalia seuratessaan auringosta tulevaa energiavirtaa muihin ilmastoomme vaikuttaviin tekijöihin, imakehään, meriin ja biosfääriin, jotka ovat kaikki yhteydessä toisiinsa.

Kilpisjärvellä (Suomi, 2012, 17 min, ohj. Axel Straschnoy, tuotanto: Mark Lwoff, Misha Jaari / Buf0). Kilpisjärvellä näyttää revontulet sellaisina, kuin ne näyttävät niitä maasta käsin katselevien silmin. Pääsemme seuraamaan kahta kameremiestä, jotka videoivat niitä kävellessään tundralla matkallaan keinotekoisen valon ulottumattomiin ja etsiessään parasta revontulien kuvauspaikkaa. Seuraamme heidän jokapäiväisiä askareitaan, kuten vedenhakua, puiden hakkuuta ja kokkailua. Viimein näemme myös itse revontulet.

Lue lisää

Docpoint

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint tulee Heurekaan! 29.1. ja 1.2. esityksiä mm. planetaariossa ja auditoriossa. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.

Avaruus- ja seksimatka

Lauantaina 7.3. klo 19-23 Avaruus-ja seksimatka 2015

Tervetuloa perehtymään kahteen suureen mysteeriin, avaruuteen ja seksiin! K-18 -tapahtumassa yhdistyvät tiede, taide, elämykset ja journalismi.

"Mietimme avaruutta ja seksiä koko elämämme - emmekä koskaan täysin ymmärrä mistä niissä on kyse", sanoo kuvajournalisti Touko Hujanen 11-kollektiivista.

"Haluamme tieteen ja journalismin kunnianhimoisella yhteistyöllä tuoda yleisön näiden kahden suuren salaisuuden kohtaamiseen - avaruus- ja seksimatkalle. On suuri yhteiskunnallinen epäkohta, että klikkijournalismilla ja pornografialla on monopoli elämän perusmysteereihin."

Avaruus- ja seksimatka 2015 on tapahtumasarja, jonka järjestävät yhteistyössä valokuvaajayhteisö 11-kollektiivi, digitaalinen julkaisu Long Play, Hitaan journalismin yhdistys sekä tiedekeskus Heureka. Tapahtumasarja alkaa lauantaina 7. maaliskuuta Heurekasta.

Ensimmäisessä Avaruus- ja seksi-illassa nähdään muun muassa palkittu kirjailija Johanna Sinisalo, joka kirjoittaa novellin esitettäväksi Heurekan planetaariossa. Planetaarioesitys visualisoidaan erityisesti tätä novellia varten. Tapahtumassa esitetään myös live-tiedelehti, jossa pureudutaan molempiin mysteereihin. Elävä tiedelehti on kuten paperiset esikuvansa: siinä on valaisevia ilmiöjuttuja, lyhyitä tietoiskuja ja kiinnostavia henkilöitä, mutta myös yleisöä osallistavaa tiedon visualisointia. Yleisö voi osallistua useisiin muihinkin illan tapahtumiin, kuten pehmosiittiöiden kilpajuoksuun, elävien siittiöiden tarkkailuun mikroskoopilla sekä antautua kohteeksi Meeri Koutaniemen kameralle.

Kaikki Heurekan näyttelyt ovat avoinna koko illan ajan. Heurekan tapahtumien ikäraja on 18 vuotta, koska anniskeluoikeudet on tarkoitus ulottaa varsinaisesta ravintotilasta eri puolille tiedekeskusta. Heurekasta siis tulee yhden illan ajaksi ohjelmallinen klubi anniskeluoikeuksilla.

Tapahtumasarjan verkkosivut avataan 1. helmikuuta 2015. Silloin avautuu myös lipunmyynti.

Lisätietoja:
Long Play, 11-kollektiivi & Hitaan journalismin yhdistys: tuottaja Anne Leppäjärvi, 040 488 7525, anne.leppajarvi@gmail.com
Heureka: tapahtumapäällikkö Paula Havaste, 040 901 5375, paula.havaste@heureka.fi ja tapahtumatuottaja Siina Vasama, 040 901 5260, siina.vasama@heureka.fi

Avaruus- ja seksimatka

Liput Avaruus- ja seksimatkalle tulevat myyntiin 1.2. klo 12 Heurekan verkkokauppaan. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.

Vesuvius

Sul Vulcano (On the Volcano, 2014) on Gianfranco Pannonen (s. 1963) dokumenttielokuva Vesuviuksesta ja ihmisistä, jotka elävät sen rinteillä. Vesuviuksen purkaus olisi heille kohtalokas, mutta onko ihminen itse kuitenkin suurempi vaara? Sadan vuoden aikana luvattomasti rakennetut talot, laittomat kaatopaikat ja muu törky ovat häkellyttävää rumuutta Napolinlahden kauneuden keskellä. Elokuva esittelee Marian, Matteon ja Yolen - puutarhurin, kuvataiteilijan ja laulajan - mitä elämä tulivuorella heille antaa? Dokumenttia rikastuttavat runsas arkistofilmiaineisto sekä iskevät lainaukset kirjailijoilta Giordano Brunosta markiisi de Sadeen ja Giacomo Leopardiin. Kesto 80 min. Engl. tekstitys. Ohjaaja esittelee elokuvan ja vastaa esityksen jälkeen yleisön kysymyksiin italiaksi. Tulkkaus suomeksi. Tilaisuuteen ja elokuvaan on vapaa pääsy, Heurekan auditorioon mahtuu 220 ensimmäistä. 

 

Vesuvius

Italialainen dokumenttielokuva Sul Vulcano (2014) kertoo Euroopan vaarallisimmasta tulivuoresta, Vesuviuksesta. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.