Tapahtumat

Lue lisää tapahtumasta klikkaamalla tapahtuman nimeä.

Heurekassa järjestetään uusi aikuisten ilta helluntaiaattona 14. toukokuuta kello 18–23!

Illan tiedeluennossa Rakkauden vaarat kuullaan, onko rakastuminen pelkkä hetkellinen hormonihäiriö. Kun hormoneiden määrää mitataan, miehen ja naisen rakastumisessa on kiehtovia eroja. THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, miten rakastuneen käyttäytyminen muuttuu ja millaisiin piirteisiin ihmiset rakastuvat.

Oheisella videolla esimakua Partosen mielenkiintoisesta luennosta.

Helluntain aattona Heurekassa voi osallistua muun muassa sinkkujen pikatreffeihin, tehdä värkkäyspajassa kullanhohtoisen sydämen, kuulla miksi rakastutaan ja mitä rakastuneena syödään. Tiedepuistossa pääsee grillaamaan vaahtokarkkeja ja tutustumaan villiyrtteihin. Planetaariossa nähdään Yöperhosten salattua elämää.

Aiemman K18-illan suosion vuoksi aikuisten iltoja on nyt useammin ja lippujen määrää on rajoitettu, jotta näyttelyissä on väljempää. Tällä kertaa tiedekeskus on pidempään auki ja ohjelma on runsaampaa. Kaikki Heurekan näyttelyt, mukaan lukien tiedepuisto Galilei, ovat avoinna ja tarjoilualuetta.

Liput K-18 -tapahtumaan ovat myynnissä ennakkoon täällä: http://www.lippuagentti.fi/event/view?id=2160. Lippuja myydään myös ovelta la 14.5. kello 18 alkaen. Kaikkien lippujen hinta on 16 euroa (sis. käsittelykulut). Vapaaliput, kulttuurisetelit tai Heureka Club –kortit eivät oikeuta sisäänpääsyyn.

OHJELMA:

Löydä pari! Ota tarra rintapieleen: vapaa / varattu / vaikea selittää. Etsi pari itsellesi tarran perusteella, suorittakaa kolmen tiedekohteen tutkailu ja osallistukaa yhdessä vapaalippujen arvontaan kello 20, 21 ja 22 aulassa.

Rakkauden vaarat. Professori Timo Partosen luento kello 18.30 ja 20.30 ja 21.30 auditoriossa. Kullekin luennolle mahtuu 220 henkeä. Kesto noin 30 minuuttia.

Kullalle kultaa. Tee kullanhohtoinen sydän. Non stop –työpaja, jonka kesto noin 10 minuuttia. Pidetään ryhmätiloissa.

Grillaa vaahtokarkki! Non stop kello 19-23 tai niin pitkään kuin 3000 vaahtokarkkia riittää. Tiedepuisto Galileissa.

Villiyrttikierroksia tuoksuvalla luontopolulla klo 18.30, 19.30 ja 20.30 sen suunnittelijan Eija Lehmuskallion johdolla. Huippukokki Sami Tallberg esittelee sesongin mukaisten villiyrttiherkkujen valmistusta klo 18.30 alkaen. Tarjolla myös maistiaisia!

Yöperhosten salattu maailma –elokuvaesitys 18.15, 19.00, 19.45, 20.30 ja 21.15 planetaariossa. Kukkien ja perhosten kesäisiin maisemiin mahtuu kerrallaan 135 henkeä. Kesto 22 minuuttia.

Miksi rakastutaan? Esitykset 18.30, 19.30, 20.30 ja 21.30 Tiedettä pallolla -kohteella.

Ekologinen treffiruoka. Esitykset kello 19, 20, 21 ja 22. Tiedettä pallolla -kohteella.

Speed dating, pikatreffailua sinkuille. Ryhmätyötiloissa kello 19–20 ja 21–22, mukaan mahtuu yhteensä 180 henkeä.

Ota riski ja bongaa uusi heila! Testaa omaa riskinottokykyäsi ja tutustu uuteen ihmiseen Otatko riskin? -näyttelyssä leikkimielisen tehtävän avulla. Kaikki riskinottajat palkitaan. Parhaimmassa tapauksessa saatat poistua näyttelystä uusi heila kainalossa.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

 

Rakkaudesta, hormoneista ja rakastumisesta! Heurekassa vietetään K18-aikuisten iltaa helluntaiaattona 14.5. kello 18–23. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Tiedekeskus Heureka on mukana syyskuun viimeisenä perjantaina 30.9. järjestettävässä Euroopan laajuisessa tiedetapahtumassa, tutkijoiden yössä. Tutkijoiden yö järjestetään yhtä aikaa 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa.

Vuodesta 2005 saakka järjestetty tapahtuma tekee tiedettä ja tutkimusta tutuksi suurelle yleisölle. Tavoitteena on esitellä tieteellisen tutkimuksen vaikutuksia yhteiskunnassa interaktiivisin ja mukaansatempaavin keinoin sekä lisätä nuorten ja heidän vanhempiensa kiinnostusta tutkijanuraa kohtaan.

Yhden illan ja yön aikana lapset, aikuiset, nuoret ja vanhukset pääsevät tutustumaan tieteeseen esimerkiksi työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta!

Tänä vuonna tiedetapahtuman teemana on Muutos. Tiede ja tutkimus tarjoavat erinomaisia välineitä muutoksen tarkasteluun. Siinä missä historia ja yhteiskuntatieteet voivat avata yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia, voivat luonnontieteet tutkailla muutosta esimerkiksi evoluution kannalta. Myös sairauksien hoito muuttuu, kun käsitykset niiden synnystä tarkentuvat. Tapahtuneiden muutosten lisäksi tiede katsoo tulevaisuuteen ja kysyy, minkälaisia muutoksia voidaan ennustaa?

Tutkijoiden yön ohjelmaa järjestetään syyskuussa Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Sodankylässä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Ohjelmasta vastaa Tiekeskus Heurekan lisäksi 12 yliopistoa ympäri Suomen sekä Tieteellisten seurain valtuuskunta, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja European Forest Institute.

Tapahtuman järjestämiseen on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelmalta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.

Voit seurata tutkijoiden yötä sosiaalisissa medioissa hashtagilla #tutkijoidenyö2016

Heurekassa 30.9. pidettävän tutkijoiden yön ohjelmasta kerrotaan myöhemmin tällä sivulla.
 

Tiedekeskus Heureka on mukana syyskuussa järjestettävässä Euroopan laajuisessa tiedetapahtumassa. Vuoden 2016 tutkijoiden yön teema on muutos.

Perjantai-iltana 27.5. tiedekeskus Heurekasta otetaan NASAn kautta yhteys avaruuteen. Suomalaissukuinen astronautti Timothy Kopra vastailee yleisön kysymyksiin kansainväliseltä avaruusasemalta.
 
Heurekassa pääsee keskustelemaan videoyhteyden kautta astronautti Timothy Kopran kanssa. Tällä kertaa Kopra on läsnä tapahtumassa virtuaalisesti, sillä fyysisesti hän kiertää paraikaa maapalloa kansainvälisellä avaruusasemalla.

"Idea tapahtuman järjestämiseen tuli Tim Kopralta itseltään", kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski.

 ”Sisunautti” –lempinimen saanut Kopra vieraili Heurekassa vuonna 2010, ja toivoi nyt saavansa uudelleen yhteyden suomalaisiin tieteen ystäviin.

NASAn aikataulun vuoksi tapahtuma järjestään illalla. Heurekan ovet avautuvat kello 20, ja kävijät voivat virittäytyä tunnelmaan tiedekeskuksen näyttelyissä ja planetaariossa. Suomalaisia avaruusasiantuntijoita haastatellaan kello 21.45 alkaen, ja Kopran kanssa keskustellaan noin 22.30.

Yhteys avaruuteen otetaan Yhdysvalloista, ja sieltä välitetään linkki Heurekaan. Näin toimitaan siksi, että avaruusasema kiertää Maan 90 minuutissa, joten suoran yhteyden avulla voitaisiin saada korkeintaan kymmenisen minuutin keskustelu kerrallaan.
 
Mitä sinä haluaisit kysyä sisunautilta? Tim Kopralle voi lähettää kysymyksiä etukäteen osoitteeseen kysymykset@heureka.fi. Niitä voi myös esittää paikan päällä Heurekassa, ja niihin vastaillaan niin kauan kuin aikaa riittää. Paikalla on myös alan suomalaisia asiantuntijoita.

Timothy Kopraa on kutsuttu sisunautiksi hänen suomalaisten sukujuurtensa vuoksi. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910. Timothy Kopran isä puhui vielä sujuvaa suomea, mutta hän itse osaa vain muutaman sanan.

Hän on ollut avaruudessa aiemminkin, ja tällä kertaa hänellä on mukanaan erityisesine: Jean Sibelius -juhlaraha, jonka hän sai tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä. Kopra twiittasi hiljattain avaruudesta otetun kuvan Suomesta.
 

Jos kuva ei näy, katso se täältä. Katso presidentti Niinistön vastaus täältä.

Lipunmyynti: Kysy Kopralta – sisunautti vastaa –tapahtuma järjestetään perjantaina 27.5. kello 20.00–23.30. Aikuisten lippu 10 e ja alle 18-vuotiaat 5 e. Lipun tilaisuuteen voi ostaa ennakkoon täältä tai kello 20.00 alkaen ovelta, jos paikkoja on vielä jäljellä.

Tulijat pääsevät myös tutustumaan Heurekan näyttelyihin. Ulkopuisto Galilei on suljettu. Vapaaliput ja muut erityisliput eivät oikeuta tämän tapahtuman sisäänpääsyyn. Keskustelua pääsee seuraamaan Heurekan auditorioon, planetaarioon tai aulaan.
 
Lisätietoja: Heureka, puh 09 -85799,  paula.havaste@heureka.fi, siina.vasama@heureka.fi

 

Perjantai-iltana 27.5. tiedekeskus Heurekasta otetaan NASAn kautta yhteys avaruuteen ja astronautti Tim Kopraan! Lue lisää täältä.

Nyt pääset testaamaan luovuuttasi oikeilla työkaluilla ja monipuolisilla materiaaleilla. Ideaverstaassa sahataan, porataan, tinataan ja nikkaroidaan projekteja, jotka sinä saat itse suunnitella!

Ideaverstas on Heurekan uusi työpajamuoto, jossa ei ole valmiita ohjeita tai käsikirjoitusta, vaan ongelmanratkaisutaitoja kehittävä haaste. Osallistujat saavat itse keksiä, kuinka he vastaavat haasteeseen – tarvitaanko moottoria vai olisiko LED-valoista hyötyä? Pitäisikö kiinnittää terälehtiä vai timantteja?

Isänpäivän ideaverstaassa oli haasteena rakentaa auto,
joka kulkee vähintään viiden metrin matkan. Olisitko sinä osannut?

Ohjattu työpaja soveltuu kaikenikäisille (pienet lapset vanhempien avustuksella). Ideaverstaassa on tarjolla inspiroivia materiaaleja niin elektroniikkaan kuin koristeluunkin, ja oman työnsä saa lopuksi viedä kotiin.

Ideaverstaassa sahataan, porataan, tinataan ja nikkaroidaan projekteja, jotka sinä saat itse suunnitella!

Biotalouden yö

Heurekan kävijäennätys rikki: biotalous houkutteli lähes 10 000 kävijää!

Heurekan Biotalouden yö löi kaikki kävijäennätykset. Heurekassa vieraili perjantaina 4. joulukuuta enemmän ihmisiä kuin yhtenäkään aiempana päivänä tiedekeskuksen historiassa.
Kaiken kaikkiaan kävijöitä oli 9 907.

Aiempaa päivän kävijämääräennätystä piti hallussaan vuoden 2001 Dinosaurus-näyttelyn avajaispäivä, jolloin tiedekeskuksessa kävi yli 8 000 ihmistä.  Toiseksi jäi myös supersuositun Body Worlds –näyttelyn loppuhuipennus.
Silloin kahden viimeisen näyttelypäivän aikana Heurekassa vieraili yhteensä 10 000 ihmistä, keskimäärin siis 5 000 kumpanakin päivänä.

Syy joulukuisen perjantain valtaisaan suosioon oli suomalaista bio-osaamista esitellyt Biotalouden yö –tapahtuma, joka oli pullollaan esityksiä, työpajoja ja laboratoriokokeita.  Bioalan yrityksiä ja tutkijoita yhdistäneeseen Biotalouden yöhön oli vapaa pääsy, ja tapahtuma kesti aamuvarhaisesta iltamyöhään.
Ensimmäistä kertaa vuosittaisessa Tieteen yö –tapahtumassa oli mukana ohjelmaa myös koululaisille. Aamu- ja iltapäivän aikana heitä vieraili tiedekeskuksessa peräti 2 500.

Biotalouden yö järjestettiin Heurekassa 4.12. kello 10-24.

BIOTALOUDEN YÖN OHJELMA:
 
SISÄÄNTULOAULA
Mitä biotalous tarkoittaa? - Kemianteollisuus ry
Testaa biosanastotietosi - BTNK
Puulajien tunnistus - Luke
Biopolttoaineiden esittelypiste - VAPO
 
AUDITORION EDUSTALLA
Tutustu tulevaisuuden nelma-kalaan - Luke
Tutustu biokaasulaitoksen toimintaan - Luke
Kalantunnistustyöpaja - Luke
 
AUDITORIOSSA
Posterikisan tulokset 12 - VTT ja Heureka
Virtuaalinen metsäkävely - Metsäkeskus ja Suomen Mielenterveysseura 13-16, 17-18, 19-21
Tietoa biotaloudesta Suomessa klo 10 -12, 16-17, 18-19
Haastava loppuluento klo 22.30-23.00 - VTT
 
RYHMÄTYÖTILOJEN JA AUDITORION VÄLISSÄ
Söisitkö sinä heinäsirkan? - Heureka ja LUKE
Mihin kaikkeen sellu taipuukaan - Paperi-insinöörit
Bioenergiaa - St1
Biotehdas palikoista - MetsäGroup
Pikkuisen joulukuusen istutus klo 13, 14, 17, 19 - Luke
 
RYHMÄTYÖTILOISSA
Superruoka kaura - VTT ja Suomen Kaurayhdistys
Geeneistä terveyttä - Salwe
Metsästä kosmetiikkaa -työpajat - VTT
Joulukuusen solukkoviljelypaja klo 10-15, 17-20 - Luke
 
RYHMÄTILOJEN EDUSTALLA
Metsästä kosmetiikkaa - VTT
Tunnista metsän kasvit - Luontoportti
Pakkaus kautta aikojen - VTT
Torninrakennuskisa klo 18, 21
 
PLANETAARION EDUSTALLA
Metsäpeliluola - Pilke ja Metsähallitus
Tee sellutaidetta - Aalto yliopisto
iGem-työpaja
Rottakoris klo 10.45, 12.00, 14.30
 
PLANETAARIOSSA
Planetaarioelokuvat
 
LASTEN LABORATORIOSSA
Sellusta ihmeitä - CP Kelco
 
AVOIMESSA LABORATORIOSSA
Biopolttoaine ja kasvirasvan puhdistaminen klo 10-17 - Neste
Sammalmikroskopointia klo 18-23
 
LUISKAN YLÄPÄÄSSÄ 3. KERROKSESSA
Tekstiilimateriaaleja-työpaja - VTT
Kemian tähti -pelit klo 10-14 - Smart Chemistry Park
 
PÄÄNÄYTTELYN ALUEELLA
Taskudemot
Mäntyöljy aarreaittana  - Arizona Chemical
 
OTATKO RISKIN? -NÄYTTELYALUEELLA
Aasianrunkojäärän metsästys - Evira
Tikas-lisäketodellisuutta klo 10-14, 16-19
 
TIEDETTÄ PALLOLLA -KOHTEELLA
Tiedettä pallolla -esitykset tasatunnein
Askartelupöytä
 
KLASSIKOT-NÄYTTELYALUEELLA
Mikä metsän eläin olisit? - Metsäteollisuus ry
Tutustu lehmän arkeen - Luke
Pop Up Heureka -esitykset klo 19.30-21
 
TIEDETEATTERISSA
Wlogi lehmän elämästä - Luke
 
HEUREKAN EDUSTALLA
Biokaasuauto - Luke
Grande Finale: Tuli-show klo 23.45
 
MUUTOKSET MAHDOLLISIA.

Biotalouden yö

Heurekan Biotalouden yö löi kaikki kävijäennätykset.