Tapahtumat

Heurekassa tapahtuu 2014:

Helsingin kirjamessut

Torstaina 23.10.

Tiedetorilla:
11.00-11.10 Heurekan tiedeshow.
11.15-11.35 Aivotutkija Kiti Müller tarjoilee aivovanukasta - mihin aivomme pystyvät?
11.40-11.55 Heurekan ilmapallotyöpaja koululaisille.

Perjantaina 24.10.

Tiedetorilla:
11.00-11.10 Heurekan tiedeshow.
11.15-11.35 Kaksi näkökulmaa tutkijan työhön: revontulitutkija Tiera Laitinen ja valastutkija Sanna Kuningas. Haastattelijoina lukiolaiset Joona Mörsky ja Sami Hanhela.
11.40-11.55 Ilmapallotyöpaja lukiolaisille.
19.00-20.00 Elämysjohtaja Mikko Myllykoski osallistuu Hyvä vai huono tiedeuutinen -paneeliin.
Tiedetorin juontajana tapahtumapäällikkö Paula Havaste.

Helsingin kirjamessut

Helsingin kirjamessuilla mukana mm. Heurekan tiedeshow ja ilmapallotyöpaja.

Minecraft

Tee Minecraftissä uusi Heureka-kohde! Tiedekeskus Heureka julkistaa uuden Maan alla -näyttelyn yhteydessä kaikille avoimen kilpailun, jossa voit voittaa Minecrafista tutun kaivoslyhdyn, oselotin, possun, alkuainepaidan ja muita hienoja palkintoja.

Minecraft-rakennelma voi olla jokin kohde tai rakennus, mutta myös tiedesisältöinen toiminto. Voit käyttää apunasi vapaasti creative-moodia tai erilaisia lisätekstuureja, mutta hauska ja innostava idea on toteutuksen teknistä taitavuutta tärkeämpää.

Ilmoittaudu kisaan lähettämällä 2-4 kuvakaappausta rakennelmasta osoitteeseen paula.havaste@heureka.fi

Otsikoi viestisi “Minecraft” ja kerro ikäsi. Voit kirjoittaa lisäksi lyhyen esittelyn rakennelmasta. Voittajat ja teokset julkistetaan 9.11. tapahtumassa ja 10.11. alkaen Heurekan Facebook-sivuilla. Voittajille ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti.

Kilpailutöitä voi myös tehdä paikan päällä sunnuntaina 9.11. kello 10-17, jolloin Minecraftiä voi pelata Heurekan auditoriossa jättikankaalle tykitettynä, omalla tietokoneella tai iPadilla tapahtumaa varten luodulla yhteisellä serverillä. Muutamia koneita on käytössä myös paikan päällä. Voit myös ottaa oman koneesi mukaan. Kilpailuun osallistuvia parhaita teoksia julkistetaan myöhemmin Heurekan Facebook-sivuilla.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, Heurekan näyttelyihin tarvitaan pääsylippu.

Minecraft on verkkopeli, jota erityisesti lapset ja teinit pelaavat. Pelin alkuaikoina vain rikottiin ja sijoiteltiin virtuaalisia kuutioita hirviöitä vastaan, mutta Minecraft kehittyi pian luovaksi ja monimuotoiseksi. Nykyään pelin on hankkinut jo liki 17 miljoonaa ihmistä. Pelaajat työskentelevät yhdessä ja luovat uusia asioita: rakennelmia, koneita ja virtuaaliyhteisöjä – miksei myös uusia Heureka-tiedesisältöjä!

Lue lisää

Minecraft

Tee Minecraftissä uusi Heureka-kohde! Tiedekeskus Heureka julkistaa uuden Maan alla -näyttelyn yhteydessä kaikille avoimen kilpailun, jossa voit voittaa Minecrafista tutun kaivoslyhdyn, oselotin, possun, alkuainepaidan ja muita hienoja palkintoja.

Arkeologian yö

Tänä vuonna Heurekan tieteen yössä kaivaudutaan syvälle menneisyyteen. Arkeologian yössä on puuhaa ja puhetta kaikenikäisille kello 15:stä aina puoleenyöhön saakka.

Tarjolla on aarteiden esiin kaivamista ja papyrustekstien ratkomista, Aaroninvuoren kaivausten kartografiaa, muinaisten tapojen työpaja ja arkeologisten löytöjen puhdistuksen aakkoset. Oletko aina halunnut tehdä muumion? Nyt sekin onnistuu, ja opetella voi myös käärinliinoihin kirjatut suojausloitsut. Entä millainen arkeologi Indiana Jones on tosielämän arkeologien mielestä? Kuule tutkijoita ja näe elokuva illan lopuksi!

Arkeologian yössä esitellään kesällä Jokiniemen kaivauksissa tehdyt löydökset, niin nuolenkärjet kuin kuuluisat savi-idolitkin. Arkeologi Jan Fast esittelee löydökset, ja luvassa on kuvia, tarinoita ja keskustelua.

Yleisö pääsee myös seuraamaan Suomen muinaistaideseuran kansainvälisen kalliomaalausseminaarin yleisöosuutta, jossa suomalaiset ja venäläiset huippututkijat esiintyvät kello 15.

Yhteistyökumppaneina tapahtumaa järjestävät Helsingin yliopiston Arkeologian laitos ja Ango ry.

Kaikkiin Arkeologian yön työpajoihin ja esityksiin on vapaa pääsy. Heurekan näyttelyihin tarvitaan normaali pääsylippu. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Lisätietoja:
tapahtumapäällikkö Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi
tapahtumatuottaja Siina Vasama, siina.vasama@heureka.fi

Arkeologian yö

Muumioita ja muinaisia jumalia, Egyptin ja Suomen Jokiniemen löytöjä! Arkeologian yössä on puuhaa ja puhetta kaikenikäisille kello 15:stä aina puoleenyöhön saakka. Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai kuvaa.