Tapahtumat

Lue lisää tapahtumasta klikkaamalla tapahtuman nimeä.

Keväällä tiedekeskus Heurekassa voi päästä koodikouluun! Yhteistyössä Futuricen kanssa järjestettävissä supersuosituissa koodaussessioissa sekä lapset että aikuiset oppivat komentamaan konetta.
 
Mutta mitä ihmettä se koodaaminen on? Otetaan esimerkiksi yksi koodaamisesta kuullut ihminen ja yksi läppäri. Kuluu kymmenen minuuttia, ja nyt jo lupaava aloittelija osaa liikuttaa nuolta ja piirtää viivan. (Mahtavaa, eihän tämä olekaan mahdotonta!)

Kahdenkymmenen minuutin kuluttua hän komentaa jo konetta niin taitavasti, että saa aikaan neliön – ja sen jälkeen vieläpä erikokoisia neliöitä! Siitä onkin enää vain pieni askel siihen, että koneen saa soittamaan Ukko Nooaa tai liikuttamaan robottia.

Voi tätä voiman tunnetta!

Kiehtova, mutta kauhistuttava koodaaminen
 
Heurekan koodikoulussa saa ensikosketuksen kiehtovaan mutta monia kauhistuttavaan koodaamiseen. Koodikoulussa pääsee kumoamaan ennakkoluuloja, sillä ei se koodaaminen niin vaikeaa ole! Koodikoulun hyöty on molemminpuolinen. Kouluun osallistuvat kävijät ovat koodikoulun vetäjitlle arvokkaita, koska heiltä saatu palaute auttaa tekemään ilmaiseksi verkossa jaettavista opetussisällöistä yhä parempia. Ohjelmointi ja koodikoulu ovat myös osa vuonna 2016 voimaan astuvaa opetussuunnitelmaa.
 
Koodikoulut järjestetään lauantaipäivisin tammikuusta lähtien ja ne kestävät noin puolitoista tuntia. Kuhunkin koodikouluun mahtuu 20 lasta vanhempineen. Lapsen toivotaan tulevan paikalle ainakin yhden aikuisen kanssa. Koodikouluun tulee ottaa mukaan oma kannettava, jossa on Chrome-selain. Mitään ei tarvitse osata ennakkoon. Koodikoulu on maksuton.
 
Tarkemmat aikataulut ilmoitetaan myöhemmin.
 
Lue lisää koodikouluista www.koodikoulu.fi.

Futuricen kanssa yhdessä järjestettävissä koodikouluissa lapset ja aikuiset oppivat komentamaan konetta.

Valmistaudu ystävänpäivään Heurekassa tieteen äärellä!

Lauantaina 13.2. kello 18–22 koko tiedekeskuksesta tulee K18-aluetta, kun valmistaudutaan vastaanottamaan Valentinen päivää. Varatuille ja kumppania etsiville on tarjolla eriväriset rannekkeet.

Harjoittele aikuisten illassa hurmaavia iskurepliikkejä flirttikoulussa teatterin ammattilaisten kanssa ja kokeile kansanperinteen lemmentaikoja. Nostattaako ruoka intohimon? Tarjolla uskaliaita reseptejä rakastuneille.

Tuo mukanasi Vantaalle sijoittuva hääkuva, niin olet mukana kaupunginmuseon arvonnassa!

Kohtaatko tulevan kumppanisi Otatko riskin? -näyttelyssä tai vietätkö kaveriporukalla hauskan illan talviurheiluteemaisessa uutuusnäyttelyssä Suksi Heurekaan? Planetaariossa kurkistetaan Yöperhosten salattuun maailmaan – miten yöperhoset tekevät sen? Illan päätteeksi pannaan jalalla koreasti.

Liput tapahtumaan ovelta 15 euroa tai verkkokaupasta täältä. Lipun hintaan kuuluvat kaikki tiedekeskuksen näyttelyt ja illan aikana esitettävä Yöperhosten salattu maailma -planetaarioelokuva. Tarkempi ohjelma aikatauluineen ilmoitetaan myöhemmin tällä sivulla.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
 

Ruoka- ja juomareseptejä lempeä nostattamaan

Kama Sutran lemmenjuomaresepti
Sekoita kirkastettua voita, hunajaa, sokeria, lakritsia, kuminan mehua ja maitoa. Makea lemmenjuoma herättää rakkauden ja ylläpitää elämää.
 
Japanilainen sushilempi
Syötä sushia rakkaallesi; hyvien rasvahappojen lisäksi vahva wasabi saa veren kohahtamaan suonissa.


 
Sormimakeaa rakastetulle
Yhdistelemällä eri afrodisiakkeja saadaan lisätehoa, johon voi vielä liittää sopivan tilanteen. Suklaaseen kastettujen mansikoiden syöttäminen suoraan toisen suuhun on lemmenruokaa makeimmillaan.
 
Munat pesässä
Vuoan pohjalle levitetään perunasosetta ja siihen kaivetaan kuoppia. Niihin pannaan vuorotellen paistettuja kokonaisia herkkusieniä ja kananmunia, ja paistos peitetään juustoraasteella ja paistetaan kullanruskeaksi. Ruoka syötetään rakastetulle.
 
Petetyn naisen sosekeitto
Pilko purjoja, porkkanoita, nauriita, sipuleita, valkosipulin kynsiä, varsiselleriä ja perunoita ja keitä kypsäksi. Raaka-aineita tärkeämpää on soseutusväline: muussaa juurekset seksilelullasi ja nauti.
 
Pikkuisen punaviiniä
Punaviini kiihdyttää verenkiertoa ja lisää estrogeenin määrää kehossa. Joidenkin tutkimusten mukaan alkoholi tekee sinkuista parempia suutelijoita. Alkoholi tuo halun, mutta vähänkin liika määrä vie kyvyn.


 
Lemmenjuoma lehmuksenkukista

Hauduta kourallinen kuivattuja lehmuksenkukkia kiehahtaneessa vedessä, lisää puolikas sitruunan mehu ja hunajaa. Vahva ja makea juoma nautitaan yhdessä.
 
Vahvistava lemmenjuoma
Kun lemmenleikeistä taukoaa, uusia viritellessä voi nauttia kahdesta appelsiinista ja hyvin tuoreesta munankeltuaisesta vatkatun juoman, joka makeutetaan hunajalla ja maustetaan tilkalla kermaa.
 
LISÄTIETOA LEMMENRUOISTA:
 Jaakko Hämeen-Anttila ja Venla Rossi: Nälästä nautintoihin
Roustan, Anita: Rakastavaisten keittokirja
Jorma ja Leena-Maija Palo: Rakkaudesta seksiin
Mirva Saukkola: Lemmenruokaa
Vesa Toivanen: Hurmurin keittokirja

Valmistaudu ystävänpäivään Heurekassa tieteen äärellä!

Lapset saavat rakentaa oikean toimivan supertietokoneen yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi tietokonepelejä. Yhteistyössä CSC.
Supertietokonetta rakennetaan tiedekeskuksessa 5.–6.3. kello 11–16.

Tule Heurekaan rakentamaan toimivaa supertietokonetta!

Riskit liikenteessä –perhetapahtumassa tunnin työpajoja, joissa voi kokeilla, onnistutko suojaamaan kananmunaa rikkoutumasta tiputtaessa. Mitä apua kypärästä on – ja kuinka se suojaa myös hauraita aivojamme?  Yhteistyössä Henry Fordin säätiö.

Työpajat pidetään Heurekassa la 19.3. kello 11–15 sekä ti 9.4. kello 11–15.
 

Työpajoissa voi kokeilla, onnistutko suojaamaan kananmunaa rikkoutumasta tiputtaessa.

Makea viikonloppu Heurekassa 23.–24.5. kello 11–16. Makuja ja työpajoja omien herkkujen tekoon, sopii lapsille ja aikuisille. Yhteistyössä OKL, Helsingin yliopisto.

Makuja ja työpajoja omien herkkujen tekoon.

Nyt pääset testaamaan luovuuttasi oikeilla työkaluilla ja monipuolisilla materiaaleilla. Ideaverstaassa sahataan, porataan, tinataan ja nikkaroidaan projekteja, jotka sinä saat itse suunnitella!

Mitä sinä haluaisit tehdä Heurekan ideaverstaassa? Vastaa kyselyyn täällä ja voita pääsyliput tiedekeskukseen!

Ideaverstas on Heurekan uusi työpajamuoto, jossa ei ole valmiita ohjeita tai käsikirjoitusta, vaan ongelmanratkaisutaitoja kehittävä haaste. Osallistujat saavat itse keksiä, kuinka he vastaavat haasteeseen – tarvitaanko moottoria vai olisiko LED-valoista hyötyä? Pitäisikö kiinnittää terälehtiä vai timantteja?

Isänpäivän ideaverstaassa oli haasteena rakentaa auto,
joka kulkee vähintään viiden metrin matkan. Olisitko sinä osannut?

Ohjattu työpaja soveltuu kaikenikäisille (pienet lapset vanhempien avustuksella). Ideaverstaassa on tarjolla inspiroivia materiaaleja niin elektroniikkaan kuin koristeluunkin, ja oman työnsä saa lopuksi viedä kotiin.

Ideaverstaassa sahataan, porataan, tinataan ja nikkaroidaan projekteja, jotka sinä saat itse suunnitella!

Tiedekeskus Heureka ja Suomen Kansallisooppera lyövät jälleen hynttyyt yhteen. Tuloksena on elämyksellinen, fysiikan ilmiöitä tuttujen oopperasävelien siivittämänä avaava oopperaesitys Tohtori Akustiikka ja kadonnut ääni. Tiedeoopperan esityksiä on 8.–17.3.2016 välisenä aikana. 20 minuutin mittainen tiedeoopperaesitys käsittelee laulun, musiikin ja lavastuksen keinoin tuttuja arkipäivän fysiikan ilmiöitä.

Lauantaina 12.3. tiedekeskuskävijöillä on mahdollisuus osallistua tiedeoopperaan liittyyvään Kuinka kuu kuiskii -työpajaan, jossa tutustutaan ääneen ja Kuun kiertoon sekä luodaan musiikkia mobiiliteknologian avulla.

Tiedeoopperan esitykset vuonna 2016:

Tiistaina 8.3. kello 11 ja 13
Keskiviikkona 9.3. kello 11 ja 13
Lauantaina 12.3. kello 11 ja 13
Tiistaina 15.3. kello 11 ja 13
Torstaina 17.3. kello 11 ja 13

Koululaisryhmille tietoa tiedeoopperasta ja työpajoista täällä.

Tiede ja ooppera yhdistyvät! Tiedeooppera käsittelee laulun, musiikin ja lavastuksen keinoin fysiikan ilmiöitä 8.–17.3.2016!

Biotalouden yö

Heurekan kävijäennätys rikki: biotalous houkutteli lähes 10 000 kävijää!

Heurekan Biotalouden yö löi kaikki kävijäennätykset. Heurekassa vieraili perjantaina 4. joulukuuta enemmän ihmisiä kuin yhtenäkään aiempana päivänä tiedekeskuksen historiassa.
Kaiken kaikkiaan kävijöitä oli 9 907.

Aiempaa päivän kävijämääräennätystä piti hallussaan vuoden 2001 Dinosaurus-näyttelyn avajaispäivä, jolloin tiedekeskuksessa kävi yli 8 000 ihmistä.  Toiseksi jäi myös supersuositun Body Worlds –näyttelyn loppuhuipennus.
Silloin kahden viimeisen näyttelypäivän aikana Heurekassa vieraili yhteensä 10 000 ihmistä, keskimäärin siis 5 000 kumpanakin päivänä.

Syy joulukuisen perjantain valtaisaan suosioon oli suomalaista bio-osaamista esitellyt Biotalouden yö –tapahtuma, joka oli pullollaan esityksiä, työpajoja ja laboratoriokokeita.  Bioalan yrityksiä ja tutkijoita yhdistäneeseen Biotalouden yöhön oli vapaa pääsy, ja tapahtuma kesti aamuvarhaisesta iltamyöhään.
Ensimmäistä kertaa vuosittaisessa Tieteen yö –tapahtumassa oli mukana ohjelmaa myös koululaisille. Aamu- ja iltapäivän aikana heitä vieraili tiedekeskuksessa peräti 2 500.

Biotalouden yö järjestettiin Heurekassa 4.12. kello 10-24.

BIOTALOUDEN YÖN OHJELMA:
 
SISÄÄNTULOAULA
Mitä biotalous tarkoittaa? - Kemianteollisuus ry
Testaa biosanastotietosi - BTNK
Puulajien tunnistus - Luke
Biopolttoaineiden esittelypiste - VAPO
 
AUDITORION EDUSTALLA
Tutustu tulevaisuuden nelma-kalaan - Luke
Tutustu biokaasulaitoksen toimintaan - Luke
Kalantunnistustyöpaja - Luke
 
AUDITORIOSSA
Posterikisan tulokset 12 - VTT ja Heureka
Virtuaalinen metsäkävely - Metsäkeskus ja Suomen Mielenterveysseura 13-16, 17-18, 19-21
Tietoa biotaloudesta Suomessa klo 10 -12, 16-17, 18-19
Haastava loppuluento klo 22.30-23.00 - VTT
 
RYHMÄTYÖTILOJEN JA AUDITORION VÄLISSÄ
Söisitkö sinä heinäsirkan? - Heureka ja LUKE
Mihin kaikkeen sellu taipuukaan - Paperi-insinöörit
Bioenergiaa - St1
Biotehdas palikoista - MetsäGroup
Pikkuisen joulukuusen istutus klo 13, 14, 17, 19 - Luke
 
RYHMÄTYÖTILOISSA
Superruoka kaura - VTT ja Suomen Kaurayhdistys
Geeneistä terveyttä - Salwe
Metsästä kosmetiikkaa -työpajat - VTT
Joulukuusen solukkoviljelypaja klo 10-15, 17-20 - Luke
 
RYHMÄTILOJEN EDUSTALLA
Metsästä kosmetiikkaa - VTT
Tunnista metsän kasvit - Luontoportti
Pakkaus kautta aikojen - VTT
Torninrakennuskisa klo 18, 21
 
PLANETAARION EDUSTALLA
Metsäpeliluola - Pilke ja Metsähallitus
Tee sellutaidetta - Aalto yliopisto
iGem-työpaja
Rottakoris klo 10.45, 12.00, 14.30
 
PLANETAARIOSSA
Planetaarioelokuvat
 
LASTEN LABORATORIOSSA
Sellusta ihmeitä - CP Kelco
 
AVOIMESSA LABORATORIOSSA
Biopolttoaine ja kasvirasvan puhdistaminen klo 10-17 - Neste
Sammalmikroskopointia klo 18-23
 
LUISKAN YLÄPÄÄSSÄ 3. KERROKSESSA
Tekstiilimateriaaleja-työpaja - VTT
Kemian tähti -pelit klo 10-14 - Smart Chemistry Park
 
PÄÄNÄYTTELYN ALUEELLA
Taskudemot
Mäntyöljy aarreaittana  - Arizona Chemical
 
OTATKO RISKIN? -NÄYTTELYALUEELLA
Aasianrunkojäärän metsästys - Evira
Tikas-lisäketodellisuutta klo 10-14, 16-19
 
TIEDETTÄ PALLOLLA -KOHTEELLA
Tiedettä pallolla -esitykset tasatunnein
Askartelupöytä
 
KLASSIKOT-NÄYTTELYALUEELLA
Mikä metsän eläin olisit? - Metsäteollisuus ry
Tutustu lehmän arkeen - Luke
Pop Up Heureka -esitykset klo 19.30-21
 
TIEDETEATTERISSA
Wlogi lehmän elämästä - Luke
 
HEUREKAN EDUSTALLA
Biokaasuauto - Luke
Grande Finale: Tuli-show klo 23.45
 
MUUTOKSET MAHDOLLISIA.

Biotalouden yö

Heurekan Biotalouden yö löi kaikki kävijäennätykset.