Avaruusviikot 8.–19.11.2021

Avaruusviikot 8.–19.11.2021

Tervetuloa mukaan avaruusmatkalle! Koululuokille ja varhaiskasvatuksen ryhmille suunnatut Avaruusviikot ovat jälleen täällä. Heurekan avaruusviikkojen esitykset, opettajien täydennyskoulutus ja työpajat syventävät avaruusteeman käsittelyä ja innostavat tutustumaan meitä ympäröivään kiehtovaan äärettömyyteen. Tämän vuoden uutuutena tarjoamme planetaariossa opastetun esityksen Avaruuden ikkunat, sekä mahdollisuuden satelliittien rakentamiseen sekä avaruusalusten tutkimiseen. Varhaiskasvatuksen ammattilaisille on luvassa oma teemapäivä 18.11.2021.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

 

 

Varaa liput

Yhteistyössä

  • Nordic Esero

Avaruusaluksen tutkimuksia

Oppilaat pääsevät tutkimuksellisesti selvittämään, mitkä materiaalit soveltuvat avaruusaluksen valmistamiseen. Työpajan tavoitteena on tutustua erilaisten materiaalien ominaisuuksiin (magnetismi, sähkönjohtavuus, massa ja iskunkestävyys) ja oppia vertailemaan niitä. Samalla tutustutaan tieteellisten koejärjestelyiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Työpaja perustuu Euroopan avaruusjärjestön (ESA) alakoululaisille suunnittelemaan ”Spacecraft materials kit” -materiaaliin.

Kenelle: luokat 1–6
Kesto: 45 min
Ryhmäkoko: max 24 hlö
Kieli: suomi, englanti
Milloin: ma, ke, pe klo 9.00, 10.30 ja 13.00
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma 1,50 €/oppilas + näyttelylippu.

Kitsat- satelliittitutkimus

Kitsat on täysin toimiva Cubesat eli kuutiosatelliitti. Kitsat on suunniteltu erityisesti opetuskäyttöön ja siihen kuuluu pieni yhden yksikön Cubesat-satelliitti ja maa-asema. Kitsatin avulla voi oppia, millainen on satelliitti, miten se on tehty, millaisista osista se koostuu ja kuinka se toimii. Työpajassa rakennetaan Kitsat valmiista paloista kokoon ja tutustutaan satelliitin mittausantureiden toimintaan. Kitsatiin kuuluvan maa-aseman avulla voidaan myös simuloida satelliitin tutkimus- eli ohilentoa maasta käsin.

Kenelle: luokat 7–9, toinen aste
Kesto: 90 min
Ryhmäkoko: max 16 hlö
Kieli: suomi
Milloin: ma, ke, pe klo 10.00–11.30 ja 13.00–14.30
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma 1,50 €/oppilas + näyttelylippu.

Avaruuden ikkunat

Vuorovaikutteinen Avaruuden ikkunat -planetaarioesitys vie katsojat huikealle avaruusmatkalle. Esityksessä havainnollistetaan innoittajan opastamana tähtitieteen peruskäsitteitä ja katsojilla on mahdollisuus tutustua mm. illan tähtitaivaaseen ja tähtikuvioihin, Marsiin tai vaikkapa kotigalaksiimme Linnunrataan!

Kenelle: luokat 1–9
Kesto: 40 min
Ryhmäkoko: yksi koululuokka
Kieli: suomi
Milloin: ma ja pe klo 10.15 ja ti–to klo 9.15 ja 10.15
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma 1,50 €/oppilas + näyttelylippu.

Intergalaktinen tutkimusmatka

Luovuutta, yhteistyö- ja kädentaitoja kehittävässä työpajassa oppilaat jaetaan retkikuntiin, joiden tehtäväksi annetaan uuden aurinkokunnan asuttaminen. Pelin muotoon rakennetussa työpajassa jokaiselle retkikunnalle on uudessa aurinkokunnassa oma planeetta.
Kenelle: viskarit, esiopetus, luokat 1–2
Kesto: 45 min.
Ryhmäkoko: 5–24 oppilasta
Kieli: suomi
Milloin: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10.00, 11.15 ja 12.30
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu

Aurinkokunta

Tiedettä pallolla -kohteen opastetussa esityksessä lähdetään tutkimusmatkalle aurinkokuntaan ja tutustutaan sen planeettoihin.
Kenelle: esikoulu, luokat 1–9
Kesto: 30 min.
Ryhmäkoko: 5–30 oppilasta
Kieli: suomi, ruotsi, englanti
Milloin: ma–pe klo 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ja 15.00.
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu

Kuukierros

Kuukierroksessa tutustutaan Maan omaan Kuuhun, millainen se on ja miten se on syntynyt. Oman Kuumme lisäksi lähdetään tutustumaan muihin aurinkokuntamme kuihin. Odotettavissa on tulivuoria, jäätä, meriä, valtavia törmäyksiä, äärimmäisiä lämpötiloja – ja jopa elämää?
Kenelle: luokat 3–9, toinen aste
Kesto: 30 min.
Ryhmäkoko: 5–30 oppilasta
Kieli: suomi
Milloin: ma–pe klo 11.00, 13.00 ja 15.00
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu

Ideaverstas

Ideaverstaalla järjestetään näyttelylipun hintaan kuuluvia avaruusteemaisia lyhyitä työpajoja nonstop-periaatteella. Avoinna ma ja pe klo 10.00–15.00 sekä ti, ke ja to klo 9.00–15.00.
Ohjelmakuvaukset tarkentuvat myöhemmin.
Ei ennakkoilmoittautumista.

 

Planetaarioelokuvat

Aurora
Tule mukaan matkalle revontulien kiehtovaan maailmaan! Elokuva kertoo sykähdyttävällä tavalla taivaalla leikkivistä valojuovista ja esi-isiemme uskomuksista niiden takana.
Esitykset päivittäin klo 11.00, 14.15 ja 17.15.

Tähtien tuolla puolen
Elokuvassa tyttö nimeltä Säde saa eräänä iltana yllättävän vieraan – Kuun. Yhdessä he lähtevät matkalle universumin kaukaisiin kolkkiin ja oppivat, mitä eksoplaneetat ovat ja miten niitä voidaan havaita. Animaatioelokuva sopii hyvin esi- ja alakoululaisille.
Esitykset päivittäin klo 12.00 ja 15.15.

Elävä aurinko 
Elävä aurinko -elokuva kertoo planeettamme voimalasta. Kaikki elämä Maassa riippuu tavalla tai toisella Auringosta, eli lähimmästä tähdestämme. Elokuvassa opit Auringosta, sen historiasta ja sen suhteesta Maahan ja ihmiskuntaan. Pääset näkemään ennennäkemättömiä kuvia Auringosta ja tutustumaan sen salaisuuksiin.
Esitykset päivittäin klo 13.15 ja 16.15

Kaikki yllä mainitu elokuvat ennakkovarattavissa hintaan 1,50 €/oppilas + näyttelylippu. Ikäraja 5 vuotta. Koronarajoitusten vuoksi jokaiseen näytökseen mahtuu kerrallaan maksimissaan 63 katsojaa.

Tutustu planetaariolokuviin

Kitsat-täydennyskoulutus 11.11.2021

Kitsat on täysin toimiva satelliitti, joka perustuu suosittuun Cubesat–muotoon. Kitsat on suunniteltu erityisesti opetuskäyttöön ja siihen kuuluu pieni yhden yksikön Cubesat-satelliitti ja maa-asema. Kitsatin avulla voi oppia, millainen on satelliitti, miten se on tehty, millaisista osista se koostuu ja kuinka se toimii. Kitsat voidaan koota ja purkaa helposti, se voidaan rakentaa itse ja samalla opitaan satelliitin perusosista ja laajemmin avaruustekniikasta.

Koulutuksessa tutustutaan Kitsatin sisältämiin antureihin, toimintaan ja rakennetaan Kitsat valmiista paloista kokoon. Kitsatiin kuuluvan maa-aseman avulla voidaan simuloida satelliitin tutkimuslentoa maasta käsin.

Kenelle: Yläkoulun ja toisen asteen opettajat
Kieli: suomi
Milloin: 11.11.2021 klo 9.00

Ilmoittaudu mukaan

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten avaruuspäivä 18.11.2021

Varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville järjestetään oma avaruusiltapäivä! Tule tutustumaan, miten monipuolisesti avaruusteemaa voidaan käsitellä varhaiskasvatuksen eri osa-alueilla. Ohjelma tarkentuu syyskuun aikana.

Kenelle: Varhaiskasvatuksen ammattilaiset
Kieli: suomi
Milloin: 18.11.2021 klo 16.00–20.00

Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan myöhemmin.