Tapaa astronautti Timothy Kopra

Millaista oli viettää 244 päivää avaruudessa? Mitä avaruusmatkoilla tutkittin ja millaista hyötyä matkoista on tulevalle matkalle Marsiin? Miltä tuntuu, kun yksi perheenjäsen on astronautti?

Tule kuuntelemaan astronautti Timothy Kopraa livenä Heurekaan tiistaina 9. toukokuuta! Hän vastailee yleisön kysymyksiin ja kertoo avaruusmatkoistaan kello 17–19 Heurekan tapahtumatorilla ja auditoriossa. Mukana vierailulla on myös hänen vaimonsa Dawn Kopra.

Kopra vietti kuusi kuukautta Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla vuonna 2016 ja kolme kuukautta vuonna 2009. Tuona aikana hän teki yhteensä kolme avaruuskävelyä. Viimeisimmällä matkalla avaruusaseman miehistö tutki erityisesti sitä, miten 186 päivän oleskelu avaruudessa vaikuttaa ihmiseen. Tätä selvitettiin seuraamalla muun muassa silmien terveyttä, kognitiota, mikrobiomeja ja syljen markkereita. Matka Marsiin kestää kuusi kuukautta. Nasa rekrytoi jo nyt astronautteja Marsin-matkalle, joka aiotaan toteuttaa 2030-luvulla.

Noin 400 kilometrin korkeudessa Maata kiertävä Kansainvälinen avaruusasema on maailman suurin satelliitti. Se on jalkapallokentän kokoinen rakennelma: 72,8 metriä pitkiä ja 108,5 metriä leveä.

Mitä haluaisit kysyä Kopralta?

Viime keväänä Tim Kopra oli suorassa videoyhteydessä Heurekaan Kansainväliseltä avaruusasemalta. Edellisen kerran Kopra vieraili tiedekeskuksessa vuonna 2010.

Astronautti Timothy Kopraa on kutsuttu sisunautiksi hänen suomalaisten sukujuurtensa vuoksi. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

Tim Kopralle voi lähettää kysymyksiä etukäteen osoitteeseen kysymykset@heureka.fi. Tilaisuus pidetään englanniksi. Liput 15 e. Tapahtumalipulla pääsee tutustumaan myös Heurekan näyttelyihin kello 16–20.

Liput ovat myynnissä nyt! Osta omasi ennakkkoon täältä.

Keskiviikkona 10.5. Tim ja Dawn Kopra tapaavat Heurekassa suomalaisia koululaisia. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä tiedekeskus Heureka ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.