Den levande solen 

Filmen Den levande solen handlar om vår planets kraftverk, vars energi har fått fart på vindarna och skapat vädervariationer redan under 4,5 miljarder års tid. Allt liv på Jorden är på ett eller annat sätt beroende av solen, vår närmaste stjärna. I filmen lär du dig om solen, dess historia och förhållande till jorden och mänskligheten. Du får se aldrig tidigare visade bilder av solen och ta del av dess hemligheter.

Människan har varit intresserad av solen i alla tider. Solens rytm har använts för att bedöma dygnsrytmen och skapa kalendrar. Solen har haft en central ställning vid uppkomsten av flera kulturer och trosuppfattningar samt utvecklingen av vetenskapen. Solen är unik för oss men samtidigt är den en del av en större grupp i universum – en av alla stjärnor. Filmen beskriver solen och dess kraft, men även dess framtid.

Filmen Den levande solen är regisserad av Theofanis Matsopoulos. Filmen är producerad av Theofanis Matsopoulos och The European Southern Observatory (ESO).

Åldersgräns: 5 år
Längd: Cirka 25 min.
Språk: Berättelsen sker på finska men det finns berättarröster på svenska, engelska och ryska som man kan lyssna på med de högtalare som finns tillgängliga i entrén till planetariet.