Från jorden till universum

Den vackra och tillika hemlighetsfulla natthimlen har sedan de första människorna utgjort stoff för berättelser runt lägerbålen, inspirerat urtida myter och väckt vördnad. En längtan att förstå universum kan mycket väl vara den äldsta intellektuella upplevelse som förenar mänskligheten.

Ändå har vi inte förrän nyligen börjat hitta vår plats i världsalltet. Följ med oss på en resa Från jorden till universum och lär dig mer om människans upptäckter på himlavalvet, från astronomerna i antikens Grekland till vår tids storslagna teleskop.

Regissör är grekiske Theofanis N. Matsopoulos och för den hänförande musiken står den norske kompositören Johan B. Monell. De beskriver först de olika världar som finns i vårt solsystem och lär oss mer om den skoningslöst stekande solen. Sedan går färden till de färggranna orter där stjärnor föds och går under och ännu vidare till regionerna utanför Vintergatan – till den ofattbara myriaden av otaliga galaxer.

På vägen får vi lära oss om astronomins historia, hur teleskopet uppfanns och hur de moderna jätteteleskopen gör det möjligt att se allt längre ut i universum.

Åldersrekommendation: 6+, inte tillåtet för barn under 3 år.
Längd: Ca 30 min.
Språk: Speakertexten av filmer är på finska men ljudet på svenska, engelska och ryska kan höras via hörlurar som kan tas med via ingången.