H18: Ystävämme tekoäly

Aikuisten ilta perjantaina 10.2.2023 kello 19.00–24.00

Helmikuun aikuisten ilta tarttuu ystävyyden teemaan yhdessä tekoälyn kanssa. H18-illan henkeen tekoälyn ja ihmisen ystävyyssuhdetta lähestytään monesta eri kulmasta. 

Tapahtumassa kumppaneina ovat mukana CSC ja Helsingin yliopiston tietojenkäsittelyjen osasto.

Osta liput ennakkoon edullisemmin

Aikuisten iltatapahtuman liput myydään Heurekan verkkolippukaupasta ennakkoon erikoishintaan 15 €/lippu, paikan päällä tapahtumailtana 17 €/lippu, mikäli lippuja on jäljellä. Illan erikoisohjelman lisäksi kaikki Heurekan näyttelyt ovat koettavissa samalla lipulla.
Huom.
Museokortti, Heureka Club -kortti ja Heurekan vapaaliput eivät käy maksuvälineenä H18-iltatapahtumaa.

Osta liput ennakkoon

H18-illan aikana koko tiedekeskus on anniskelualuetta, joten ilta tarkoitettu vain yli 18-vuotiaille. Lue lisää H18-konseptista.

Huomioithan, että muutokset ovat mahdollisia.

Yhteistyössä

H18-illan ohjelmassa mm.

CSC: testaa tekoälytietoutesi ja kokeile iskurepliikkirobottia

Paikka: Aula

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n pisteellä voit testata tekoälytietouttasi kännykkäpelimme avulla ja kokeilla iskurepliikkibottiamme – ihan vaikka vastaisuuden varalle. Tule myös mukaan luomaan kanssamme tekoälyn avustuksella taidetta!

Helsingin yliopisto: eroottisten runojen kirjoitusta

Helsingin yliopiston pisteellä kirjoitetaan eroottista runoutta tekoälyn avustuksella. Vai iskeekö sensuuri. Käy kokeilemassa miten laukkaa runosuoni tekoälyn kanssa ja kuka keksii oivaltavimmat kiertoilmaisut.

Asiantuntijapuheenvuorot

Paikka: Auditorio
Luvassa olevat puheenvuorot:

Tekoälyn utopiat ja dystopiat: Mitkä tekijät vaikuttavat mielikuviimme ja asenteisiimme tekoälyä kohtaan?

Jenna Bergdahl, YTM, tutkija, Tampereen yliopisto, sosiaalipsykologia.

Miten asenteemme ja mielikuvamme tekoälyä kohtaan muodostuvat? Voidaanko sosiaalipsykologisilla teorioilla selittää asenteita tekoälyä kohtaan? Miten asenteita tekoälyä kohtaan voidaan mitata? Urban AI -hankkeen tutkija Jenna Bergdahl johdattaa sinut tekoälyyn liittyvien mielikuvien ja asenteiden tutkimukseen sosiaalipsykologisesta näkökulmasta. Tule mukaan pohtimaan, millainen on suhteemme tekoälyyn ja miten asenteemme ja mielikuvamme vaikuttavat tekoälyn käyttöön tulevaisuudessa.

Sukkula Venukseen – miten käy kielimallilta piilomerkitysten tuottaminen ja tunnistaminen?

Hannu Toivonen, professori, Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytiede.
Iikka Hauhio, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytiede.

Osaako kielimalli tuottaa eroottista runoutta? Osaako se tunnistaa erotiikan tai pornografian omissa tuotoksissaan? Tule kuulemaan kielimalleista, tekstin automaattisesta tuottamista sekä tekstin automaattisen ymmärtämisen ja sensuroinnin vaikeudesta.

Fractal Time -planetaarioelokuva

Paikka: Planetaario
Esitysajat:
19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30, 23.00 ja 23.30.

Elokuvan kesto 11 minuuttia. 

Fractal Time -planetaarioelokuva on abstrakti elokuva, joka leikittelee universumimme alkuperällä ja tulevaisuudella sekä havainnollistaa upealla tavalla ihmisen ja algoritmien yhteiseloa. Elokuvassa on hyödynnetty tekoälyä luomaan matemaattisia kuvioita, joihin katsoja voi uppoutua ja kokea jotain visuaalisesti ainutkertaista. Elokuva on erikoisnäytös, joka on nähtävissä vain teemaillassa.  

Automaattiautot-työpaja

Paikka: Tapahtumatori
Aika: 19.00–23.30 

Automaattiautoja ohjelmoidaan klo 19 alkaen. Kilpa-ajojen aikataulu tarkentuu myöhemmin. 

Automaattiautot on robotiikkaa ja ohjelmointia hauskalla tavalla esittelevä työpaja, joka sopii niin aloittaville kuin kokeneimmillekin ohjelmoijille. Pienet automaattiautot ovat Micro:bit-mikrokontrollerilla ohjelmoitavia robotteja, joilla kilpaillaan mutkaisella radalla formulahengessä. Lisäksi työpajassa tutustutaan blokkieditorilla koodaamiseen, joka onkin yllättävän kiinnostava, kun tarkoituksena on koodata voittava automaattiauto. 

Loistavat kortit -työpaja

Paikka: Ideaverstas
Aika:
19.00–23.30 

Loistavat kortit -työpajassa saat suunnitella oman onnittelukortin tai vastaavan, joka sähköistetään. Sähköisessä kortissa palaa valo kun se suljetaan, joten se ilahduttaa vastaanottajaa huomattavasti tavallista korttia enemmän.