I havets inre

I planetariefilmen gör vi en djupdykning i den undersköna undervattensvärlden. Materialet för filmen har spelats in i Österjön och de tropiska korallreven i Indonesian.

I havets inre är en film om urhemmet för allt liv, havet. Filmen synliggör på ett fascinerande sätt det som vårt öga inte ser och de platser som vår blick inte når. Filmen I havets inre har nästan helt filmats under vattnet: I Indonesiens skärgård, på Tonga och i vårt eget Östersjön. Filmen ger en vacker glimt av den sensationella mångfalden hos havets organismer. Vi stöter på liv i form av alltifrån mikroskopiskt små plankton till sjöhästar, jättemantor och knölvalar.

I havets inre belyser växelverkan mellan människan och havet. Alger och bakterier har under miljarder år producerat en betydande del av det syre som är nödvändigt för vårt liv. På bara ett par århundraden har människan i sin tur lämnat spår efter sig i havets djup. Vårt skräp och avfall finns överallt. I havet bryts plasten ned till partiklar, som till sist via näringskedjan även återvänder in i våra kroppar. I havets inre hjälper oss att förstå ekosystemet och uppmuntrar oss att samarbeta för havets och vårt välbefinnandes skull. Livet på vår planet är en stor helhet, som vi människor är en del av.

I havets inre har regisserats av Hannes Vartiainen och Pekka Veikkolainen. Filmen utnyttjar inte bara mikroskopfotografering, utan även röntgentomografi och optisk tomografi för att kunna granska detaljer hos havsorganismerna, till exempel hjärnan hos en ishavsgråsugga, på förbluffande nära håll.

Filmen har producerats av Leading Note Pictures Oy i samarbete med vetenskapscentret Heureka. Filmprojektet har finansierats av Heureka samt Sitra, Finlands filmstiftelse, AVEK, Delegationen för informationsspridning och Rundradion.

Åldersgräns: 5 år
Längd: Cirka 40 min.
Språk: Berättelsen sker på finska men det finns berättarröster på svenska, engelska och ryska som man kan lyssna på med de högtalare som finns tillgängliga i entrén till planetariet.