Maksuton Kemian yö Heurekassa!
Perjantaina 22.11. klo 17.00 – 22.00

Heurekassa järjestetään maksuton Kemian yö perjantaina 22.11. klo 17–22! Vuosi 2019 on Suomalaisten Kemistien seuran juhlavuosi, jonka kunniaksi tapahtumassa tutustutaan kemian eri osa-alueisiin. Missä kaikkialla kemiaa on?

Laboratorioissa tehdään sokerisateenkaaria, hiilidioksidikuplia kuivajään avulla sekä tutkitaan sokerikiteiden rakennetta. Pääset myös valmistamaan unelmaparfyymiasi. Muissa työpajoissa tutustutaan muun muassa jalometalleista jaloimpaan ja tehdään akvarellimaalaus mustikkamehulla ja keittiöstä löytyvillä mustikkamehuun reagoivilla aineilla. Samalla tutustutaan paitsi pH-paperilla mittaamalla, myös taiteen keinoin eri aineiden happamuuteen ja kemiallisiin reaktioihin.

Tiedettä pallolla -kohteen tietoiskut perehdyttävät merien tilaan nyt ja tulevaisuudessa. Miten tutkijat ennustavat merien muuttuvan lämpenevässä ilmastossa? Millaisia vaikutuksia näillä muutoksilla on eliöihin ja ihmisiin? Pääset myös testaamaan tietosi kemikaaliturvallisuuteen liittyvässä Luulot pois kemikaaleista -tietovisassa ja tutkimaan mitä korujen leimat kertovat.

Asiantuntijaesityksissä sukelletaan muun muassa tutkimusprofessori Anu Hopian johdolla ruoanlaiton kemiaan ja kuullaan emeritusprofessori Markku Leskelältä mikä on uusinta uutta kemian saralla. Esityksissä tutustutaan myös siihen, miten virtuaalitodellisuus auttaa lääkkeen keksimisessä. Auditorion tietoiskuissa kuullaan muun muassa olki- ja puukuiduista valmistetuista vaatteista sekä typen kemiasta.

Planetaariossa sukelletaan lumoavaan Itämereen. Elokuvan alussa dosentti Paula Kiuru on kertomassa mitä kemiaa elokuvassa on nähtävissä. Huomioithan, että planetaarion ikäraja on 5 vuotta. Kaikki planetaarioliput on illan osalta varattu loppuun.

Tapahtumassa on myös useita kemian alan toimijoiden toiminnallisia esittelypisteitä. Suomalaisten Kemistien seuran pisteellä voit kysyä päivystävältä kemistiltä mitä tahansa ja osallistua arvontaan. Mitä hönkäisy paljastaa? Helsingin yliopiston kemian osaston massaspektrometriaan perustuvalla hengitysanalyysilaitteistolla pääset mittaamaan mitä uloshengitysilmasi sisältää. Jaossa on myös Kemia-lehtiä ja Tunne & Mieli -lehtiä. Tule kuulemaan kemian tohtorilta ja entiseltä kilpahiihtäjä Esa Puukilaiselta suksivoiteiden kemiasta.

Pääsymaksuttoman tapahtuman mahdollistaa Suomalaisten Kemistien seura. Tapahtuma on osa suomalaisen kemian juhlavuotta.

Kaikki Heurekan näyttelyt, kuten Jättimäiset dinosaurukset, Aivot narikasta! sekä Kiertotehdas ovat avoinna tapahtuman ajan. Kaikkiin Heurekan näyttelyihin ja planetaarioon on vapaa sisäänpääsy 22.11. klo 17 – 22.

Tiederavintola palvelee tapahtuman aikana myös aulassa sekä ulkona.

Varauduthan jonoihin sekä mahdolliseen ruuhkaan. Muutokset ja lisäykset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tapahtumassa kiertää valo- ja videokuvaaja ja kuvia käytetään Heurekan sekä tapahtumassa mukana olevien yhteistyökumppaneiden sosiaalisessa mediassa. Lisätietoja sanna.korpi@heureka.fi  

The event program is in Finnish but all the workshops and the planetarium film are suitable for everyone. Lectures in auditorium Virtanen are in Finnish.

A photographer will be present during the event and the pictures are used on Heureka’s social media channels. Further information: sanna.korpi@heureka.fi  

Yhteistyössä

  • Suomalaisten kemistien seura

AULA

Klo 17.00 – 22.00

Suomalaisten Kemistien seuran esittelypiste

Tule kysymään kemistiltä mitä tahansa ja kuulemaan Kemia100 -juhlavuodesta. Samalla voit osallistua arvontaan. Jaossa myös Kemia-lehtiä ja Tunne & Mieli -lehtiä.

Helsingin yliopiston kemian osasto

Mitä hönkäisy paljastaa?

Tule mittaamaan uloshengitysilmasi sisältö massaspektrometriaan perustuvalla hengitysanalyysilaitteistolla. Uloshengityksestä voidaan määrittää satoja erilaisia kemiallisia yhdisteitä ja niillä kaikilla on oma tarinansa.

Vauhti Speed, Esa Puukilainen, kemian tohtori ja entinen kilpahiihtäjä kertomassa suksivoiteiden kemiasta ja näyttämässä miten sukset voidellaan.

AUDITORIO

Klo 17.00
Suomalaisten kemistien juhlavuosi
Puheenjohtaja Pekka Joensuu ja toiminnanjohtaja Heleena Karrus
Klo 17.15
Kestävää kehitystä tekstiileihin – vaatteita olki- ja puukuiduista

Liiketoiminnan kehitysjohtaja Pia Qvintus, Spinnova Oy
Klo 17.30
Typen kemia: Lannoitteista päästöjen puhdistukseen
Liiketoimintapäällikkö, FM. Juha Sarlund
Klo 17.45
Radiokemisti jäljittää syövän
Apulaisprofessori Anu Airaksinen

Esitysten kesto 15 min.

Klo 18.00
Miksi kiertotaloudessa tarvitaan kemiaa
Kestävän kehityksen johtaja Maija Pohjakallio, Sulapac
Klo 19.00
Miten virtuaalitodellisuus auttaa lääkkeen keksimisessä?
Head of Computational Pharmacology and Medicine Design Julius Sipilä, Orion
Klo 19.30
Mitä uusinta uutta kemiassa
Emeritusprofessori Markku Leskelä
Klo 20.30
Hyppysellinen tiedettä – kemisti keittiössä
Tutkimusprofessori Anu Hopia

Esitysten kesto noin 30 min.

Klo 19.30 – 20.00 auditorion ulkopuolella molekyylien visualisointipiste (AR/VR), Orion.

RYHMÄTYÖTILAT

Klo 17.00 – 22.00

Hapanta taidetta –työpaja

PLANETAARIO

Klo 18.00, 19.00, 20.00 ja 21.00

Itämeri

Elokuvan alussa dosentti Paula Kiuru kertoo mitä kemiaa elokuvassa on nähtävissä.

Kesto noin 40 min.

Kaikki planetaarioliput on varattu loppuun.

Muistutamme, että sisäänpääsy tapahtumaan on veloitukseton kaikille ja odotamme runsaasti kävijöitä. Toivomme, että huomioitte jonotustilanteen ja saavutte mahdollisimman ajoissa lunastamaan liput näytökseen. Liput on lunastettava viimeistään 15 minuuttia ennen näytöksen alkua lipunmyynnistä. 

Tilanteessa, jossa joudumme rajoittamaan sisäänpääsyä kiinteistössä olevan maksimihenkilömäärän vuoksi, on piha-alueella vain yksi jono ja sisäänpääsyä ohjaavat järjestyksenvalvojat asiakkaiden saapumisjärjestyksessä. 

LASTEN LABORATORIO

Klo 17.00 – 22.00

Säihkyvät sokerit –työpaja

Klo 17.00 – 22.00 Lasten laboratorion edessä

Helsingin Biopankki

Mikä ihme on Biominä? Miten sellainen tehdään? Biopankkipisteellä näet, mitä näytteelle tapahtuu. Pääset myös itse kokeilemaan pipetointia.

IDEAVERSTAS

Klo 17.00 – 22.00

Olet kultaa –työpaja

Klo 17.00 – 22.00

Salattu kemia –työpaja

 

TAPAHTUMATORI

Klo 18.30, 19.30, 21.00

Pop-up Heureka –tiedeshow

LABORATORIO SOLU

Klo 17.00 – 22.00

Tuoksujen kemiaa –työpaja

LABORATORIO YDIN

Klo 17.00 – 22.00

Kokeellista kemiaa koko perheelle

Helsingin yliopiston Kemianluokka Gadolin

TIEDETTÄ PALLOLLA

Klo 18.00, 19.00, 20.00 ja 21.00

Meret nyt ja tulevaisuudessa

Tietoiskuissa tutustutaan merien tilaan nyt ja tulevaisuudessa. Miten tutkijat ennustavat merien muuttuvan lämpenevässä ilmastossa? Millaisia vaikutuksia näillä muutoksilla on eliöihin ja ihmisiin?

Tutkija Elisa Lindgren, Ilmatieteen laitos

Esityksen kesto noin 15 min.

Klo 18.30, 19.30, 20.30

Luulot pois kemikaaleista –tietovisa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Tukesin esittelypisteellä, Tiedettä pallolla -kohteen vieressä, voit tutkia oman korusi leimoja ja osallistua peliin, jossa lajitellaan uusiokorujen materiaaleja turvallisuuden mukaan.

Tietovisan kesto noin 15 min.