Meren uumen

Meren uumen on elokuva kaiken elämän alkukodista, merestä. Elokuva tekee kiehtovalla tavalla näkyväksi sen, minne silmämme ei näe eikä katseemme ulotu. Meren uumen -elokuva on kuvattu lähes kokonaisuudessaan veden alla: Indonesian saaristossa, Tongalla ja omassa Itämeressämme. Elokuva esittelee kauniin häivähdyksen meren eliöstön hätkähdyttävästä monimuotoisuudesta. Kohtaamme elämää mikroskooppisen pienestä planktonista merihevosiin, paholaisrauskuihin ja ryhävalaisiin.

Meren uumen valottaa ihmisen ja meren vuorovaikutusta. Levät ja bakteerit ovat tuottaneet vuosimiljardien saatossa merkittävän osan elämällemme välttämättömästä hapesta. Vain parissa vuosisadassa ihminen on puolestaan jättänyt jälkensä myös merien syvänteisiin. Romuamme ja roskaamme on kaikkialla. Muovi hajoaa meressä hiukkasiksi ja päätyy lopulta ravintoketjussa takaisin myös meidän elimistöömme. Meren uumen auttaa ymmärtämään ekosysteemiä ja rohkaisee tekemään yhteistyötä meremme ja hyvinvointimme eteen. Planeetallamme elämä on yksi, suuri kokonaisuus, jonka osaksi me ihmiset kuulumme.

Meren uumenen ovat ohjanneet Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen. Elokuva hyödyntää mikroskooppikuvauksen lisäksi röntgentomografiaa ja optista tomografiaa, joiden avulla meren eliöiden yksityiskohtia, kuten kilkin aivoja, päästään tarkastelemaan ällistyttävän läheltä.

Elokuvan on tuottanut Leading Note Pictures Oy yhteistyössä tiedekeskus Heurekan kanssa. Elokuvahanketta ovat rahoittaneet Heurekan lisäksi Sitra, Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Yleisradio.

Ikäraja: 5 vuotta
Elokuvan kesto: Noin 40 min.
Kieli: Elokuva on puhuttu suomeksi, mutta sen voi kuunnella kuulokkeiden kautta ruotsin, englannin tai venäjän kielellä.