Nattfjärilarnas fördolda värld

Filmproduktionsbolaget Pohjankonna har producerat den första finska fullånga planetariefilmen.

Nattfjärilarnas fördolda värld är ett spännande äventyr i fjärilarnas och insekternas värld. Resan med olika fjärilsarter tar oss från ekvatorn ända till polcirkeln. De två extrema livsmiljöerna hjälper oss att uppfatta livets mångsidighet, bräcklighet och förmåga att förnya sig. I filmen tillämpas tredimensionell röntgentomografi som hjälper oss att undersöka insekter på mikroskopisk nivå.

I filmen har man använt sig av stora mängder finskt och internationellt forskningsmaterial om nattfjärilarnas livscykel, fysiologi, ekologi och evolution. Kristjan Niitepõld (FD) på biovetenskapliga institutionen vid Helsingfors universitet konstaterar att filmen förmedlar hur arterna är bundna till sin omgivning, som består av såväl en organisk som en oorganisk del. Med teknikens utveckling har det blivit möjligt att filma mikroskopiskt små objekt, vilket i sin tur innebär att vi bokstavligen kan granska detaljerade strukturer under ytan.

”De storslagna bilderna i filmen om nattfjärilens komplicerade andningsrörsystem är ett utmärkt exempel på en biologisk fråga som mikrotomografin kan ge nya svar på. Det effektiva gasutbytessystemet ger de flygande insekterna exceptionellt hög ämnesomsättning”, skriver han.

Filmproduktionsbolaget Pohjankonna producerar den första finska fullånga planetariefilmen för hela familjen (22 min.) Nattfjärilarnas fördolda värld – The Secret World of Moths i samarbete med vetenskapscentret Heureka. Filmproduktionsbolaget Pohjankonna Oy grundades 2008 av Hannes Vartiainen och Pekka Veikkolainen och deras korta dokumentärer har visats på alla kontinenter. Filmerna har blivit flerfaldigt prisbelönade både i Finland och utomlands.

Åldersgräns: 5 år
Längd: Ca 25 min.
Språk: Speakertexten av filmer är på finska men ljudet på svenska, engelska och ryska kan höras via hörlurar som kan tas med via ingången.