Pimeän aineen jäljillä

Pimeän aineen jäljillä -planetaarioelokuvassa sukelletaan pimeän aineen tutkimukseen aina alkuräjähdyksestä lähtien. Elokuvassa seurataan jännittävää tutkimustyötä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:ssä, joka sijaitsee Ranskan ja Sveitsin rajalla. Pimeää ainetta ja sen olemusta tutkitaan CERN:ssä maailman suurimmalla hiukkaskiihdyttimellä (Large Hadron Collider). Sen avulla hiukkasten törmäykset nähdään visuaalisesti näyttävinä räjähdyksinä. Tutkijat toivovat pimeän aineen koostumuksen selviävän LHC-törmäyttimen avulla.

Elokuvassa seurataan ensimmäisiä merkkejä pimeän aineen olemassaolosta tutkija Fritz Zwickyn silmin. Juuri Zwicky keksi alun perin nimityksen ”pimeä aine”. Elokuvassa tarkastellaan myös tähtitieteilijä Vera Rubinin havaintoja tähtien nopeuksista Andromedan galaksissa sekä käydään syvällä maan alla entisessä kultakaivoksessa katsomassa maapallon tarkinta pimeän aineen ilmaisinta.

Lisäksi seurataan, kuinka tutkijat ympäri maailmaa työskentelevät yhdessä selvittääkseen pimeän aineen rakenteen.

 

 

Ikäraja: 5 vuotta
Elokuvan kesto: Noin 25 min.
Kieli: Elokuva on puhuttu suomeksi, mutta sen voi kuunnella kuulokkeiden kautta ruotsin, englannin tai venäjän kielellä.