The Optics of Space

The Optics of Space tuo kahden taiteilijan, Lucy Ravenin ja James N. Kienitz Wilkinsin, planetaarioformaattiin toteutetut liikkuvan kuvan tilausteokset tiedekeskus Heurekaan. Planetaarion tarkasti määritellyt katsomisen ja kokemisen olosuhteet erottavat sen muista elokuvallisista kokemuksista ja tiedemuseoiden näyttelyistä. Sitä voidaan luonnehtia pysyväksi installaatioksi, jossa puolipallon muotoinen valkokangas tukee tilan kuvantamiseen omistettujen audiovisuaalisten spektaakkelien esittämistä.

Tutkimalla taiteellisten interventioiden mahdollisuuksia olemassa oleviin merkitysjärjestelmiin, The Optics of Space kysyy miten katsojan positio voi muuttua, jos planetaariossa esitettävien teosten tekijät työskentelevät kuvan tuottamiseen liittyvien kysymysten parissa. Voidaanko visuaalisia ja narratiivisia konventioita avata tässä yhteydessä? Raven ja Kienitz Wilkins paneutuvat planetaarion katsojuuteen. Uudet tilausteokset jatkavat taiteilijoiden aiempia projekteja tekemällä optiset laitteistot näkyväksi ja tuomalla katsojan tietynlaista näkemisen tapaa tuottavan mekanismin sisään. Ne myös ehdottavat vaihtoehtoisia näkemisen tapoja.

Lucy Ravenin monialaiset teokset käsittävät liikkuvan kuvan installaatioita, performatiivisia luentoja, valokuvaa ja animaatioita. Ravenin AO suuntaa mikroskooppisen tarkan katseen adaptiivisen optiikan järjestelmään, jota kehitetään paraikaa Arizonan yliopiston Richard F. Caris Mirror Lab:issa jättimäistä Magellan teleskooppia varten. Teoksen keskiössä on laboratorion tuottamien hienovireisten silikonisensoreiden resoluutiotestaus. Nämä erityisherkät CCD:t kykenevät vangitsemaan teleskoopin massiivisen peilin heijastaman valon, ja adaptiiviseen optiikkaan yhdistettyinä ne avaavat mahdollisuuden nähdä avaruudessa ja ajassa taaksepäin aina universumin syntyyn asti.

James N. Kienitz Wilkins on teokset käsittävät kuvaformaatin ja kielen kokeiluja, sekä pohtivat käyttömahdollisuuksien, tuotannon ja teknologian kysymyksiä. The Dynamic Range on spekulatiivinen elokuvaessee, joka tutkii kamerateknologian kehittymisen sekä ihmisten ennakkokäsitysten kautta havaintokyvyn rajallisuutta.

The Optics of Space on uusien tilausteosten kokonaisuus, joka on toteutettu yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin MOBIUS fellowship -ohjelman ja PUBLICSin kanssa. New Yorkissa työskentelevä kuraattori Aily Nash toteutti Helsingissä kesällä 2017 tutkimusjakson MOBIUS-fellowna nykytaiteen museo Kiasmassa. The Optics of Space on tämän kuratoriaaliseen fellowship-jakson päätös.

Ikäsuositus: 6+, kielletty alle 3-vuotiailta.
Elokuvan kesto: Noin 25 min yhteensä.
Kieli: Elokuva on puhuttu englanniksi.

Planetaariossa lauantaina 18.8. klo 17 ja
sunnuntaina 19.8. klo 17. 

Osta liput lippukaupasta.

Yhteistyössä

  • Koneen Säätiö