Jakten på mörk materia

Jakten på mörk materia är en ny planetariefilm som tar dig med på en spännande upptäcktsresa om mörk materia – från Big Bang tills materian enligt forskarnas förväntningar upptäcktes i partikelacceleratorn Large Hadron Collider.

Filmen följer de första antydningarna om den mörka materians existens genom ögonen på Fritz Zwicky, forskaren som myntade själva begreppet. Den beskriver också den astrala koreografi som Vera Rubin observerade i Andromedagalaxen och dyker sedan ned djupt under jorden för att beskåda världens känsligaste detektor för mörk materia i en tidigare guldgruva.
Därifrån färdas du vidare genom tid och rum till Large Hadron Collider vid CERN. Du får uppleva hur partiklar kolliderar i visuellt fängslande explosioner av ljus och ljud samtidigt som du får veta hur forskare runt om i världen samarbetar för att ta reda på den mörka materians beståndsdelar.

 

 

Åldersgräns: 5 år
Längd: Ca 25 min.
Språk: Speakertexten av filmer är på finska men ljudet på svenska, engelska och ryska kan höras via hörlurar som kan tas med via ingången.