Yöperhosten salattu maailma

Elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonna on tuottanut ensimmäisen suomalaisen täyspitkän planetaarioelokuvan.

Yöperhosten salattu maailma -elokuva on vauhdikas seikkailu perhosten ja hyönteisten maailmaan. Eri perhoslajien kanssa matkataan päiväntasaajalta napapiirille asti. Kaksi äärimmäistä elinympäristöä auttavat hahmottamaan elämän monimuotoisuutta, haurautta ja uudistumiskykyä. Elokuvassa hyödynnetään kolmiulotteista röntgentomografiaa, jonka avulla hyönteisiä päästään tarkastelemaan mikroskooppisella tasolla.

Elokuvassa on hyödynnetty suurta määrää suomalaista ja kansainvälistä tutkimustietoa yöperhosten elinkierrosta, fysiologiasta, ekologiasta ja evoluutiosta. Kristjan Niitepõld (FT) Helsingin yliopiston biologian laitokselta toteaa, että elokuvasta välittyy, miten lajit ovat sidoksissa ympäristöönsä, joka koostuu sekä elollisesta että elottomasta puolesta. Tekniikan kehitys on mahdollistanut dokumentissa mikroskooppisten pienten kohteiden kuvantamisen tavalla, joka sallii rakenteiden yksityiskohtaisen tarkastelun kirjaimellisesti pintaa syvemmältä.

“Elokuvassa nähtävät henkeäsalpaavat kuvat yöperhosen monimutkaisesta hengitysputkijärjestelmästä ovat mainio esimerkki biologisesta kysymyksestä, johon mikrotomografia voisi tuoda uusia vastauksia. Tehokas kaasujenvaihtojärjestelmä mahdollistaa lentävien hyönteisten poikkeuksellisen korkean aineenvaihduntanopeuden”, hän kirjoittaa.

Elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonna tuottaa ensimmäisen suomalaisen koko perheen täyspitkän (22 min) planetaarioelokuvan Yöperhosten salattu maailma – The Secret World of Moths yhteistyössä tiedekeskus Heurekan kanssa. Pohjankonna Oy on Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen vuonna 2008 perustama elokuvatuotantoyhtiö, jonka lyhyitä dokumenttielokuvia on esitetty kaikilla mantereilla. Elokuvat ovat voittaneet lukuisia palkintoja Suomessa jaulkomailla.

Ikäraja: 5 vuotta
Elokuvan kesto: Noin 25 min.
Kieli: Elokuva on puhuttu suomeksi, mutta sen voi kuunnella kuulokkeiden kautta ruotsin, englannin tai venäjän kielellä.