Heurekan majakisa

Heurekassa järjestettiin SuperPUU-näyttelyyn liittyen ideakisa puurakenteisesta majasta. Voittajaksi valittiin Emma Vallittu, jonka ilmava ja orgaaninen pallomaja on omaperäinen ja yllättävä.

Emma Vallitun voittajaideasta tehdyt arkkitehdin piirrokset (pdf) sekä tarvikeluettelo ovat maksutta nähtävissä ja ladattavissa alta. Pyöreään majaan tarvittavaa rimojen taivutusta ja muita puurakentamisen menetelmiä ja vaiheita voi tulla seuraamaan Puurakentamisen teemaviikoille Heurekan tiedepuisto Galileihin 2.–8.8.2021.

 

Yhteistyökumppanit

Majakisan yhteistyökumppaneina ovat Suomen ympäristöministeriö, Suomen Metsäsäätiö, Puutuoteteollisuus ry, Puutoimi Oy, Versowood ja Rothoblaas.

Lisätietoa

Teematuottaja Paula Havaste,
paula.havaste@heureka.fi
040 9015 375

Voittajamajan tarvikeluettelo

PALLOMAJA

Kaaret

-Vähäoksaista mäntyrimaa 3300 x 80 x 15 yht. n. 350 kpl, eli reilut 1100 m (ohennetaan, jotta taipuu murtumatta).

-Kaaria on pallomajassa 20 kpl, jotka voidaan jakaa materiaalin saatavuutta helpottamaan neljäsosakaariin, joita tarvitaan 80 kpl.

Kaarien taivuttamiseen tarvittava muotti

-Rimoista tehtyjen kaarien tekemiseksi tarvitaan muotti/vaste, joka voi olla esim. 3300 mm pitkä taivutettu teräsputki taivutettuna tarvittavaan kaaren muotoon niin, että rimojen palautuminen on otettu huomioon.

-Rimoista tehdyt kaaret voidaan taivuttaa myös vasten esim. 20 mm paksusta vanerista leikattua muottia.

Kaarien taivutus

-Koska rima palautuu taivuttamisen jälkeen, sopiva kaaren muoto ratkeaa vain kokeilujen kautta.

-Rimojen puristamisen muotoonsa voi tehdä käsipuristimien ja liiman avulla. Puristimia tulisi olla noin 300 mm välein, jolloin puristimia tarvitaan kaarta kohti 10 tai enemmän, riippuen tehtävän majan koosta ja siitä, tehdäänkö kerralla yksi vai useampia kaaria.

-Rimat voi pakottaa kaarelle myös pulttaamalla tai ruuvaamalla. Pultti on keston kannalta varmempi. Esim. 8 x 70 rst-lukkoruuvi toimii tässä tarkoituksessa. Pultteja olisi hyvä olla n. 200–300 mm välein, jolloin pultteja tulisi varata n. 1300 kpl.

Kaarien kiinnitys

-Sekä rakenteen ylä- että alaosassa täytyy olla jonkinlainen lähtö, johon rimat voi kiinnittää. Tähän tarkoitukseen voi toimia esim. sahattu vanerikiekko. Kiinnittämistä varten tarvitaan sopivan paksuisia ja pituisia ruuveja.

 

Vaihtoehtoinen rakennustapa

-Taivutettujen rimojen sijaan majan voi rakentaa esimerkiksi tuoreesta pajusta, jolloin tarvitaan vain lähtökiekko, johon pajut kiinnitetään molemmista päistään.

-Pajukaarten määrää voi vaihdella majan koon mukaan.

-Tuore paju taipuu paljon murtumatta, joten pallomajan voi skaalata rimakaarimajaa pienemmäksi.

-Pajukaarten risteyskohdat voi sitoa narulla rakenteen vakauttamiseksi.

-Kaarten väliin voi punoa esimerkiksi pajua, ruokoa tai oksia, ja kaaret voi myös kattaa kankaalla.

Majakisan voittajamaja.

Arkkitehdin piirrokset

PALLOMAJA

Aalto-yliopiston valmistuvat arkkitehti Sonja Äärilä teki idean pohjalta luonnoksia rakennuspiirustuksista. Ne perustuvat rimoista taivutettuihin kaariin. Pallomaja on skaalattavissa eri kokoihin ja toteutettavissa muillakin materiaaleilla kuin taivutetulla rimalla.

Pallomajan voi halutessaan kattaa esimerkiksi punomalla kaarien väliin oksia, pajua tai virittämällä kaarien väleihin kangasta.

Tutustu ja lataa arkkitehdin piirrokset (pdf).

Puurakentamisen teemaviikko 2.–8.8.2021

OHJELMA

2.–8.8.2021 kello 11.00–12.00 ja 13.00–17.00

Kirvesmies Jaakko Järvelä näyttää käytännössä puurakentamisen eri vaiheita, ja kävijät voivat kysellä ja osallistua toimintaan ja saada ideoita omien majojen rakentamiseen.

Lapsille on pienoismallien tekoon sopivia materiaaleja, joilla voi tehdä esimerkiksi arkkitehdin piirroksien mukaisen pienen version Heurekan majakisan voittajatyöstä.

Lisää rakennusohjeita

PERINTEINEN PUUMAJA

Rakennusohjeet sekä puutavaraluettelo perinteisen puumajan rakentamiseen löytyy maksutta Puuinfon Piharakentaminen: Leikkimökki ja huvimaja -nettisivulta.