Opettajailta 31.1.

Kemiaa on kaikkialla!

Heurekan opettajailta to 31.1.2019 klo 15–20

Kemiaa on kaikkialla! Tammikuun opettajailta kutsuu kaikkien oppiaineiden ja luokka-asteiden opettajat tutustumaan kemian ihmeelliseen maailmaan.

Opettajaillassa pohditaan DI Ilkka Pollarin johdolla, miten kemiaa voi käyttää eri oppiaineiden opetuksen tukena. Illan aikana päästään kokeilemaan kahta Suomalaisten Kemistien Seuralle suunniteltua uutta työpajaa: Tuoksujen kemiaa sekä Hapanta taidetta. Lisäksi laboratorioissa on luvassa makupaloja Heurekan suosituista kemian alan kouluohjelmista Olomuotolaboratorio ja Värilaboratorio. Opettajaillassa päästään tottakai myös herkuttelemaan Tiederavintolan antimilla.

Työpajat ja auditorion ohjelma sopivat kaikkien luokka-asteiden opettajille, yhtä lailla kemian ja muiden luonnontieteiden kuin myös muiden aineiden opettajille.

Tammikuun opettajaillassa mukana on 100-juhlavuottaan viettävä Suomalaisten Kemistien Seura.

Ohjelma

15.00-16.00 Ilmoittautuminen & tervetulokahvit Tiederavintolassa

Auditoriossa:
16.00-16.05 Tervetuloa Heurekaan
16.05-16.40 Kemiaa on kaikkialla – miten sitä voisi käyttää eri oppiaineiden opetuksen tukena? – DI Ilkka Pollari, Suomalaisten Kemistien Seuran hallituksen jäsen
16.40-17.00 Suomalaisten Kemistien Seuran 100-juhlavuoden tapahtumat ja kouluille tarjolla olevat kemiateemaiset Heureka-vierailut – FL Heleena Karrus, Suomalaisten Kemistien Seuran toiminnanjohtaja
17.00-17.05 Heurekan työpajat Suomalaisten Kemistien Seuran 100-juhlavuonna – Paula Havaste, Heureka
17.05-17.10 Heurekan kemian alan kouluohjelmat – Pia Mäkelä, Heureka
17.10-17.20 Jättimäiset dinosaurukset Heurekaan helmikuussa – Biologi ja tiedetoimittaja Maija Karala

17.20-20.00 Työpajat avoinna laboratorioissa

Tuoksujen kemiaa
Työpajassa harjoitellaan tuoksujen erottelua ja pohditaan paitsi liukenemisen käsitettä, myös tuoksujen herättämiä tunteita. Lisäksi työpajassa valmistetaan omaa hajuaistia miellyttävä parfyymiöljy. Opettajaillassa on myös tuoksuparien muistipeli sekä tietoa tuoksujen molekyylirakenteesta. Työpajan ohjaajina ovat opettajaopiskelija Terhi Vessonen Helsingin yliopistosta sekä kasvibiologian tohtorikoulutettava Sari Siipola Helsingin yliopistosta. Molemmat työskentelevät myös Heurekan innoittajina.

Hapanta taidetta
Työpajassa tehdään akvarellimaalaus mustikkamehulla ja keittiöstä löytyvillä mustikkamehuun reagoivilla aineilla. Samalla tutustutaan paitsi pH-paperilla mittaamalla, myös taiteen keinoin eri aineiden happamuuteen ja kemiallisiin reaktioihin. Työpajan ohjaajina ovat teematuottaja FT Paula Havaste Heurekasta sekä taidekasvatuksen maisteriopiskelija Greta Salonen AaltoARTSista. Työpajaan liittyvä oppimateriaali on ladattavissa tapahtuman jälkeen Heurekan verkkosivuilta.

Olomuotolaboratorio
Makupaloja Heurekan 3–9-luokkalaisille suunnatusta kouluohjelmasta, jossa tutustutaan olomuotoihin ja olomuodon muutoksiin kokeellisten töiden sekä demonstraatioiden kautta.

Värilaboratorio
Makupaloja Heurekan suositusta laboratorio-ohjelmasta, jossa tutustutaan kemian tutkimuskenttään, aineisiin ja niiden ominaisuuksiin. Ohjelma on suunnattu 1–3-luokkalaisille ja esiopetuksen ryhmille.

17.20-20.00 Vapaata tutustumista näyttelyihin

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Milloin ja missä?

Torstaina 31.1. kello 15–20, tiedekeskus Heureka. Opettajaillan osallistujat pääsevät tutustumaan Heurekan näyttelyihin jo klo 12 alkaen. Ennen klo 15 saapuvat voivat noutaa rannekkeen nimeä vastaan lippukassalta.

Kenelle?

Opettajailta on tarkoitettu ala- ja yläkoulun, lukion, ammatillisen koulutuksen sekä ammattikorkeakoulun opettajille, varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja opettajaksi opiskeleville. Kaikkien oppiaineiden opettajat ovat lämpimästi tervetulleita opettajailtaan.

Mitä maksaa?

Opettajaillan ohjelma ja tarjoilut ovat ennakkoon ilmoittautuneille opettajille maksuttomia. Paikkoja on rajoitettu määrä.

Ilmoittautuminen Heurekan opettajailtaan 31.1.2019

Yhteistyössä

  • Yhteistyössä