Hilavitkutin-
kilpailu

Hilavitkutin-kilpailu alakoululaisille

Hilavitkutin-kilpailussa tehdään kierrätysmateriaaleista tiedetaideteos. Kilpailussa alakoululaiset pääsevät suunnittelemaan ja rakentamaan kierrätysmateriaaleista hilavitkuttimia, jotka ovat outoja tai vähintään kummallisia laitteita. Kymmenen parasta hilavitkuttimen keksijää saa koko luokalle maksuttoman pääsyn Heurekaan tai tiedepaketin Heureka Shopista. Alakoululaisten teokset voivat osallistua kilpailuun elokuun 2019 loppuun saakka.

Kilpailuohjeet ja oppimateriaalit Hilavitkutin-työpajan pitämiseen koululla löytyvät alta. Työpajan voi toteuttaa myös ilman kilpailuun osallistumista. Hilavitkutin-työpajassa pohditaan kestävään kehitykseen liittyviä ympäristökysymyksiä. Tarpeetonta ja outoa hilavitkutinta tekemällä tulee pohtineeksi, mikä tekee laitteista ylipäänsä turhia tai käyttökelvottomia. Kestävän kuluttamisen tavoite kirkastuu, kun mietitään kysymyksiä tarpeellisuudesta ja uudelleen käyttämisestä.

Kilpailu liittyy Heurekan kiertotalousteemaan, ja se toteutetaan yhteistyössä ympäristöministeriön ja Business Finlandin kanssa kansainväliseen European Days for Sustainable Circular Economy -konferenssiin liittyen.

Osallistumisohjeet alakoululaisille:
1. Suunnittele ja rakenna kierrätysmateriaaleista hilavitkutin
2. Piirrä tai kirjoita lyhyet käyttöohjeet
3. Anna opettajan ottaa valokuva hilavitkuttimesta ja käyttöohjeista vaikka kännykällä
4. Opettaja lähettää kuvat 1.5.–31.8. välisenä aikana osoitteeseen kisa@heureka.fi
5. Kymmenen parasta saa koko luokalle maksuttoman pääsyn Heurekaan tai tiedepaketin Heureka Shopista

Hilavitkutin-kilpailuohjeet ja -oppimateriaalit