Kiertotalous Heurekassa

Kiertotalous Heurekassa

KIERTOTEHDAS

Lokakuussa Sylinteri-hallin päänäyttelyalueelle avautuva näyttelykokonaisuus.

YLEISÖTAPAHTUMAT

26.10. järjestetään suuri kiertotalousaiheinen yleisötapahtuma Tulevaisuuden palasia. Lue lisää tapahtumasta täältä.

KOULUMATERIAALIT

Työpajat ja niihin liittyvät oppimateriaalit käsittelevät kiertotalouden periaatteita ja innovaatioita. Kiertotalouteen liittyvien työpajojen yksityiskohtaiset kuvaukset sekä lisämateriaalit ovat sekä opettajien että muiden kiinnostuneiden vapaasti ladattavissa ja käytettävissä.

Oppimateriaalien aiheina ovat erityisesti metsäperäisten kuitujen uudet käyttötavat ja kierrätys, jätteiden hyötykäyttö ja jätemuovit tulevaisuuden polttoaineiden materiaalina eli metsä, jätteet ja energia. Oppimateriaaleja toteutetaan myös yhteistyössä kiertotalousteeman yhteistyökumppaneiden kuten HSY:n, Neste OYJ:n ja Metsäteollisuus ry:n kanssa.

Kiertotalouteen liittyviä työpajoja on pilotoitu Heurekassa yleisötapahtumissa, kouluvierailujen osana sekä opettajailloissa ja tiedeleireillä. Työpajoja käytetään myös jatkossa osana yleisötapahtumia, kouluvierailuja ja tiedeleirejä.

Lisämateriaaleihin kuuluu:
– tehtäviä
– kuvia ja kuvitusta
– taustatietoa
– ilmiöoppimisen paketteja
– OPS-vastaavuudet
– lisälukemista ja lähteitä

Oppimateriaalipaketti valmistuu lokakuun loppuun 2019 mennessä.

OPPIMATERIAALIT

Rumat farkut ja väärää rahaa

Rumat farkut ja väärää rahaa on työpaja elinkaariajattelusta. Työpaja sopii erityisen hyvin yläkouluille, lukioille ja aikuisille. Työpajassa ideoidaan, kuinka rumat farkut ja hylätty nalle saataisiin pysymään käytössä pitempään, ja hauskan työpajan villeimmät ideat palkitaan väärällä rahalla.

Työpajaohjeet ja oppimateriaalit löytyvät täältä.

Liitteet:
Työpajan kulku (lyhyt A4:ksi printattava ohjelehtinen)
Käytä – Korjaa – Kierrätä – Keksi uusi käyttö (neljän printattavan ja väritettävän kuvan kokonaisuus)
Väärää rahaa (printattava ja leikattava setelipainokuva)

Jännittävät jätteet (tulossa)

Toiminnallinen laboratoriotyöpaja, jossa nähdään mitä yllättävää tapahtuu jos jätteitä käsitellään väärin. Muita tehtäviä jäteteemasta.

Puuta päivittäin (tulossa)

Monialainen ja laaja tehtävä- ja materiaalikokonaisuus metsien kestävästä käytöstä osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä sekä kiertotalouden ratkaisujen esittelyjä.

Kiertotaivas

Muovijätteen käyttöön liittyvä toiminnallinen työpaja, jossa tehdään muovipusseista yhteinen taideteos. Mukana on tarkat työpajaohjeet ja syvälliset taustatiedot, joissa paljon materiaalia myös taidekasvatuksesta osana monialaista oppimista. Koululaisten työpajoissa vuonna 2018 tehdyt taide-elementit ovat esillä huhtikuun lopusta 2019 alkaen noin kuukauden ajan Heurekan 30-vuotisjuhliin liittyen tapahtumatorilla. Laaja oppisisältö on ladattavissa alta.

Kiertotaivas – työpajaohjeet ja oppimateriaalit

Hilavitkutin

Toiminnallisessa työpajassa tehdään taidetta kierrätysmateriaaleista. Oppimateriaali löytyy täältä.

OPETTAJIEN KOULUTUSTAPAHTUMAT

Seuraava kiertotalouden täydennyskoulutustapahtuma järjestetään Heurekassa 31.10.2019. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Tapahtumassa voi tutustua Kiertotehdas-uutuusnäyttelyyn sekä kiertotalouden teemasta tehtyihin työpajoihin. Kaikki oppimateriaalit ovat vapaasti ladattavissa täydennyskoulutustapahtumaan mennessä tällä verkkosivustolla.