Maanjäristykset
Maanjäristys on peruskallion tärähtelyä. Valtaosa maanjäristyksistä tapahtuu mannerlaattojen raja-alueilla. Siellä mannerlaatat voivat liikkua voimakkaissa järistyksissä useita metrejä sekunnin murto-osassa. Suurimmat tuhot aiheutuvat rakennusten sortumisista, maanvyörymisistä ja merenalaisten järistysten aikaansaamista hyökyaalloista, tsunameista. Maanjäristyksiä ei voi estää, mutta niihin voi varautua. Tuhoja voidaan vähentää kartoittamalla riskialueita, säätelemällä maankäyttöä ja rakentamista, käyttämällä varoitusjärjestelmiä ja harjoittelemalla evakuoitumista.
In english
Earthquakespå svenska
Jordbävningar
Keskoskaappi
Bam, Iran 2003
“Suomen Punainen Risti vei yhdessä Norjan Punaisen Ristin kanssa Bamiin kenttäsairaalan. Työskentelin kenttäsairaalan laboratoriossa laboratorionhoitajana. Kenttäsairaalan toimintakapasiteetti vastaa suomalaista aluesairaalaa. Synnytykset ovat aina iso osa kenttäsairaalan toimintaa. Tällä kertaa eräs vauva päätti tulla maailmaan hieman liian aikaisin, ja koska varusteisiimme ei kuulu keskoskaappia, sellainen rakennettiin. Teknikkomme rakensi keskoskaapin pahvilaatikosta, kuplamuovista ja teipistä. Lämmönlähteenä oli kuumavesipullot. Laatikko toimi erinomaisesti, ja vauva jäi henkiin.”
-Seija, avustustyöntekijä
Toivon nyrkki
Meksiko City, Meksiko 2017
“Kaksi päivää järistyksen jälkeen kuulin, että erään ystäväni kotitalo oli sortunut järistyksessä. Menin paikalle, ja siellä oli paljon nuoria auttamassa raunioihin jääneiden ihmisten etsinnässä. Oli todella vaikuttavaa nähdä, miten suuri joukko ihmisiä työskenteli yhdessä. Yhtäkkiä joku nosti käden ylös nyrkissä hiljaisuuden merkiksi, että kuulisimme, jos hän huutaisi apua tai kuuluisi joku muu ääni. Ne sekunnit, minuutit, olivat todella vaikuttavia. Mitään ei kuulunut, ei hiiskahdustakaan. Oli kuin kaikki olisimme olleet yhdessä hänen kanssaan, hiljaisuudessa.
Surullista kyllä, ystävääni ei löytynyt. Mutta se hetki oli kaunis ja se jää mieleeni. Minusta hiljaisuuden merkki, kohotettu nyrkki, edustaa maanjäristysten historiaa Meksikossa. Kaikki tietävät, mitä se tarkoittaa. Se on myös toivon merkki niille, jotka selviytyivät.”
-Oscar, Meksiko Cityn asukas
Tsunamilaulujen tarkoitus on muistuttaa toimintatavoista hädän hetkellä.
Indonesialainen tsunamilaulu
“Jadi, singa harus teher mi redem, anga alek
Linon sebel, mi aheya mi enak owek asen, anga suruik, minau lanjar humodong mek delok atao omae fanon singa ataek.
Aifak ame malibu mangabek falon foraek, gulo, asila, enen, sulot, fisok.
Nue nue so ere miredeman teher, mi sesewan mek anakme mobome, atang railla.”
Tsunamilaulu suomennettuna
“Kun iso maanjäristys tapahtuu, huomaa heti merenpinnan vaihtelu rannalla tai joessa;
jos näet että vesi vetäytyy, ole hyvä ja kiirehdi pois rannalta tai pakene korkeampaan paikkaan.
Ole hyvä ja ota mukaan riisiä, sokeria, valo, veitsi, tulitikut ja vaatteita.
Muistathan tämän tarinan ja kerro se eteenpäin seuraaville sukupolville.”