Männynsiemen

Näin kasvatat männyn

Sait Heurekan SuperPUU-näyttelystä pussillisen männyn siemeniä. Näiden ohjeiden avulla kasvatat siemenistä komean puun, joka sitoo ja varastoi hiilidioksidia ilmakehästä.

Kasvupaikan valinta 

Mänty on Suomen yleisin puulaji, jota kasvaa etelärannikolta Pohjois-Lappiin asti. Mänty ei ole kasvupaikan suhteen ronkeli: se kasvaa sekä kuivilla kankailla että märillä soilla. Mitä viljavampi kasvupaikka, sitä nopeampi kasvuvauhti.

Laadukas mäntytukki kasvaa karuilla kasvupaikoilla. Rehevillä kasvupaikoilla tai entisillä pelloilla puuaineksesta tulee huonolaatuista. Männystä tulee vähäoksaista, jos se kasvaa ensimmäiset vuosikymmenet riittävän tiheässä taimikossa.

Siementen kylväminen 

Paljasta vähintään kämmenen kokoinen alue maata poistamalla pintakasvillisuus ja eloperäinen aines. Ripottele siemenet maan pintaan. Saat parhaan tuloksen peittämällä siemenet ohuella kerroksella (3-5mm) maata.

Kylvä siemenet keväällä lumien sulamisen jälkeen, viimeistään juhannukseen mennessä. Siemenet itävät ja juurtuvat muutamassa viikossa. Voit kylvää siemenet myös syksyllä juuri ennen lumien tuloa.

Jos kylvät siemenet keväällä tai alkukesästä, voit kastella itäviä siemeniä ja pikkutaimia. Siemenet eivät pidä seisovasta vedestä. Vältä kylvämistä syvään kuoppaan ja liikakastelua. Syntyvien taimien ympäriltä voi kitkeä pois muut kasvit ensimmäisen vuoden aikana.

Siementen viljely

Männyn siementä tuotetaan siemenviljelyksillä. Niille on valittu luonnosta löydettyjä hyviä puuyksilöitä lisääntymään keskenään. Siemenviljelyksiltä kerättävä siemen on kasvunopeudeltaan ja puuaineksen laadultaan keskimääräistä maatiaissiementä parempaa.

Siemenviljelyksiltä kävyt kerätään loppusyksyisin. Siemenistä irrotetaan hellävaroin lenninsiivet ja ne lajitellaan. Lajittelun apuna voidaan käyttää röntgenkuvausta, jolla siemenet läpivalaistaan. Silloin hyvälaatuiset ja tyhjät siemenet erottuvat toisistaan.

Säilytys 

Säilytä siemenet kuivassa ja viileässä ennen kylvöä. Huoneenlämmössä säilytetyn siemenpussin sisältö kannattaa kylvää vuoden sisään. Pakkasvarastossa siemenet säilyvät jopa kymmeniä vuosia.