Mukikakkukisan koululaisvoittajat on valittu

Heurekassa järjestettiin Mukikakkukisa Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Mikrossa hetkessä valmistuvia juhlakakkuja leivottiin eri puolilla Suomea, ja kisaan osallistuttiin reseptillä ja valokuvalla valmiista kakusta. Mukikakkuja tehtiin yksin ja ryhmissä; kotitaloustunneilla, vanhempien kanssa ja ihan itse. Valokuvissa näkyi oivallus ja kokeilunhalu, ja resepteissä oli sekä kiehtovia, yllättäviä että outojakin elementtejä. Innostavaa kemiaa on kaikkialla!

Tuomarina oli molekyyligastronomian erikoisasiantuntija, professori Anu Hopia. Hän valitsi kolme voittajakakkua, joiden tekijöille lähetetään palkinnoksi Heurekan vapaalippuja.

 

1. Avaruuden sekametelisoppa, 2. Suklainen kuppikakku ja 3. Smurffi

Avaruuden sekametelisoppa -mukikakussa on ideoitu ohi tavanomaisen ja yhdistelty rohkeasti erilaisia komponentteja keskenään. Yhdistely tehty kuitenkin ajatuksella, ja esimerkiksi vaahtokarkkien ja suolatikkujen yhdistelmä toimii. Myös esillepano on virkistävä. Iloisen ryhmätyön meininki näkyy!

Tekijät: Miisa, Tatu, Enni ja Emma Kauhavan yläkoulusta

Suklaisen kuppikakun ohjeessa puhuttelee erityisesti muuntuvuus. Hienoa, että tekijät osaavat varioida reseptinsä erilaisille kuppikakkulaisille sopivaksi. Poikkeuksellisen tarkat ohjeet, kaunis esillepano.

Tekijät: Saara, Ronja, Fanny, Jesse, Matias, Saku, Niko ja Evertti Variskan koulusta Vaasasta

Smurffi-kuppikakkuohjeessa on mukikakkukonseptia kehitetty innovatiivisesti edelleen. Yksinkertaisesta raaka-ainelistasta saatu upea luomus, joka todennäköisesti myös maistuu hyvälle. Lopputuloksessa näkyy tekemisen ilo!

Tekijä: Jesse Arolan koulusta Mäntsälästä

Mukikakkujen tekemistä ja keittiökemian kokeiluja voi jatkaa kisan päätyttyäkin, sillä perusresepti ja keittiökemian alkeet löytyvät Heurekan verkkosivuilta. Voittoisat reseptit ovat alla.

Yhteistyössä

  • Suomalaisten Kemistien Seura

Avaruuden sekametelisoppa resepti

 

3 rkl vehnäjauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

2 rkl sokeria

1/2 tl vaniljasokeria

1/2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 kananmuna

2 rkl vettä

2 rkl juoksevaa margariinia

1/2 dl suklaahippuja

1/2 dl vaahtokarkkeja

1/4 dl suolatikkuja

päällä vaahtokarkkeja, suolatikkuja sekä marenkijauhetta

Suklainen kuppikakku resepti

4 rkl vehnäjauhoja

1 kananmuna (voi korvata perunajauholla 1-2 tl)

½ tl leivinjauhetta

2 rkl öljyä (voita jos perunajauhoa, korvaa keltuaisen rasvaisuutta)

4 rkl sokeria (ruoko)

2 rkl maitoa tai 1½ rkl (Appro soija jugurttia kookosmaulla)

1 rkl kaakaojauhetta (Fazer)

2 rkl taloussuklaata pieninä paloina (korkea kaakaorasva prosentti eduksi). Valkosuklaalla mehukkaampi.

Mittaa tositarkasti tasamitoin. Rakenne on mehevämpi.

1. Kuivat aineet kulhoon, sekoita

2. Kosteat aineet sekoitetaan keskenään toisessa kulhossa.

3. Yhdistä aineet nopeasti sekoittaen niin etteivät hiilidioksidikuplat katoa, sillä leivinjauhe alkaa jo reagoida nesteen kanssa sekä ettei taikina sitkisty.

4. Jaa taikina kahteen voideltuun mukiin.

5. Paista mikrossa täyslämmöllä 2 min. Mikron tehosta riippuen voit myös paistaa etapeissa 1½ min ja 1½ min. Voi viedä kolmekin minuuttia.

6. Koristele esim. kirsikoilla.

Smurffi-mukikakku resepti

 

1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1/4 tl leivinjauhetta

Pari palaa valkosuklaata sulatettuna

1 kananmuna

1/2 dl maitoa

2 rkl sulatettua margariinia

Loraus sinistä elintarvikeväriä

Päälle kermavaahto ja silmiksi palat minttulakua, jotka liimataan kakkuun valkoisella sokerikuorrutteella.

Sekoita kuivat ainekset ensiksi keskenään. Sitten lisää maito, kananmuna, sulatettu valkosuklaa ja margariini sekä sininen elintarvikeväri. Sekoita ainekset hyvin ja kaada ne sopivaan mukiin.

Lämmitä mikrossa (800w) suurin piirtein 2:50 min.

Anna kakun jäähtyä ja kumoa se pois mukista. Leikkaa lakusta sopivat palaset silmiksi. Lisää kakkuun silmät liimaamalla ne valkoisella sokerikuorrutteella ja laita päälle kermavaahto hatuksi.