Jättimäiset dinosaurukset

Heureka tuo 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi jälleen dinosaurukset yleisön ihmeteltäväksi – ja tällä kertaa vieläpä ne kaikkein isoimmat! Jättimäiset dinosaurukset -näyttely koostuu dinosaurusroboteista ja luurankojen kopioista sekä fossiileista. Näyttelyssä voi kokea, kuinka isoja suurimmat dinosaurukset olivat. Siellä selviää myös, miksi dinosaurukset kehittyivät niin isokokoisiksi, miten paleontologit tekevät tutkimustaan ja miten dinosaurukset näkyvät nykyajassa.

Heureka on tuottanut Jättimäiset dinosaurukset -näyttelyn yhteistyössä yhdysvaltalaisen Exhibits Rexin kanssa. Yhtiön perustaja Don Lessem on dinosaurustiedon dinosaurus: hänen kunniakseen on nimetty argentiinalainen Lessemsaurus. Don Lessem oli myös Jurassic Park -elokuvan dinosaurusasiantuntija ja Heurekassakin esitellään elokuvassa esiintynyt Velociraptor.

Näyttelyn tuottajan verkkosivu: https://www.exhibitsrex.com/

Näyttely on suunnattu koko perheelle. Näyttelyssä on dinosaurusten ja luonnon ääniä sekä projisoinneilla tehtyjen säätilavaihtelujen ääniä ja valoja (mm. ukkosen jyrinää sekä salamointia). Äänet ovat kuitenkin melko vaimeita.

Tutustu tarkemmin näyttelyyn

Näyttelyn dinosaurukset

• Melanorosaurus readi
• Bellusaurus sui
• Brachiosaurus altithorax
• Mamenchisaurus sinocanadorum
• Protoceratops andrewsi
• Saurolophus osborni
• Pachycephalosaurus wyomingensis
• Triceratops horridus
• Dilophosaurus wetherilli
• Tyrannosaurus rex
• Velociraptor mongoliensis
• Tropeognathus mesembrinus
• Allosaurus fragilis
• Plateosaurus engelhardti
• Oviraptor philoceratops
• Camarasaurus lentus 

Mistä näyttely kertoo?

Katso video!

Video: Tussitaikurit / Tussitaikurit.fi

Brachiosaurus altithorax 

Elinaika ja -paikka: Jurakauden loppu, 154-153 miljoonaa vuotta sitten, Yhdysvallat
Koko: 25 metriä pitkä, noin 56 000 kg

Brachiosaurus muistutti muodoltaan nykyisistä eläimistä eniten kirahvia, mutta oli paljon suurempi. Sen yläviisto kaula ulottui 12 metrin korkeuteen. Kaulan asennosta on päätelty, että sen pääravintoa olivat puiden lehvät. 

Brachiosaurus eli rinnakkain usean muun pitkäkaulaisen dinosauruslajin eli sauropodin kanssa. Sen kanssa samasta Morrison-muodostumasta ovat löytyneet muun muassa Diplodocus, Camarasaurus ja Apatosaurus. Dinosaurukset todennäköisesti jakoivat elinympäristönsä resurssit syömällä eri kasvilajeja tai ruokailemalla eri korkeudella, kuten nykyiset Afrikan savannien kasvinsyöjät. 

Arviot Brachiosauruksen, samoin kuin muiden suurten sauropodien, painosta vaihtelevat suuresti. Ne poikkesivat rakenteeltaan niin paljon nykyisistä eläimistä, että vakiintuneiden laskukaavojen sopivuus niihin on kyseenalainen. Esimerkiksi Brachiosauruksen painoksi on viime vuosina kolmessa eri tutkimuksessa arvioitu 28, 56 ja 58 tonnia. 

Triceratops horridus 

Elinaika ja -paikka: Liitukauden loppu, 68-66 miljoonaa vuotta sitten, Yhdysvallat
Koko: 9 metriä pitkä, noin 12 000 kg

Kookkaan norsun kokoinen Triceratops on kuuluisin lukuisista sarvinaamaisista dinosauruksista, joilla oli toinen toistaan mielikuvituksellisempia sarvia ja piikkejä. Ohuet kaulurit ja koristeelliset sarvet eivät olleet järin tehokkaita aseita, joten paleontologit arvelevatkin, että ne liittyivät pääasiassa lajitovereille mahtailuun ja muuhun sosiaaliseen käyttäytymiseen.

Triceratops eli yhtä aikaa Tyrannosauruksen kanssa. Sen fossiilisista luista on löytynyt hampaanjälkiä, jotka selvästi kuuluvat Tyrannosaurukselle. Ei kuitenkaan tiedetä, saalistiko Tyrannosaurus näitä valtavia sarvekkaita laiduntajia, vai tyytyikö se syömään löytämiään haaskoja. 

Dilophosaurus wetherilli

Elinaika ja -paikka: Jurakauden alku, 193 miljoonaa vuotta sitten, Yhdysvallat
Koko: 7 metriä pitkä, noin 400 kg

Dilophosaurus oli varhainen petodinosaurus. Sen silmäänpistävin piirre oli pään luinen kaksoisharja. Hauraasta luuharjasta ei ollut aseeksi, joten paleontologit arvelevat, että se oli todennäköisesti värikäs koriste. 

Koska Dilophosaurus oli rakenteeltaan siro ja hento, on ehdotettu, että se ei paininut vastaan pyristelevien saaliseläinten kanssa, vaan tyytyi syömään pieniä eläimiä. 

Vuonna 2016 julkaistu analyysi Dilophosauruksen luurangosta osoittaa luulon vääräksi. Sen eturaajoissa ja hartioissa on enemmän elämän aikana kertyneitä vammoja kuin yhdelläkään toisella dinosauruksella. Vammat olivat kuitenkin parantuneet ja murtumat luutuneet, joten sitkeä dinosaurus eli kipujensa kanssa vuosia. 

Velociraptor mongoliensis 

Elinaika ja -paikka: Liitukauden loppu, 75-71 miljoonaa vuotta sitten, Mongolia
Koko: 2 metriä pitkä, noin 15 kg

Velociraptor on kuuluisa Jurassic Park -elokuvien pelottavana suomuisena raptorina. Oikeasti se oli paljon pienempi ja höyhenpeitteinen. Sillä oli jopa siipisulat, osoittavat kyynärluussa näkyvät sulkien kiinnittymiskohdat. Ensisilmäyksellä sitä olisi voinut luulla isoksi linnuksi. 

Velociraptor eli samaan aikaan Protoceratopsin kanssa, ja ainakin toisinaan saalisti näitä sarvekkaita kasvinsyöjiä. Kuuluisassa ”taistelevat dinosaurukset” -fossiilissa on säilynyt kesken taistelun kuolleet Velociraptor ja Protoceratops, edelleen kynsin ja hampain kiinni toisissaan. 

Muita näyttelyitämme