Katastrofien
keskellä

Kokemus luonnonvoimista
–ja omista voimista

Ihminen elää mullistusten maailmassa.

Joka päivä jossain tulvii, myrskyää, maa järisee tai maastopalo alkaa kyteä.

Katastrofien keskellä meitä auttavat erityiset voimamme:

yhteistyö ja luottamus. 

Katastrofien keskellä -näyttelyssä harjoitetaan yhdessä resilienssitaitoja luonnonvoimien kohtaamiseksi

Näyttelyssä yleisö rakentaa yhdessä resilienssiä eli kriisinkestävyyttä pelimäisillä näyttelykohteilla ja kohtaa luonnonvoimia audiovisuaalisina videotaideteoksina. Näyttelyssä tutustutaan myös luonnonvoimien vaikutuksiin tositarinoiden kautta.

Katastrofien keskellä -näyttelyssä kävijät kulkevat katastrofin eri vaiheiden läpi. Aluksi tutkitaan ja harjoitetaan yhteisiä resilienssitaitoja, jonka jälkeen luonnonvoimat – tulva, myrsky, maastopalo ja maanjäristys – kohdataan audiovisuaalisina videotaideteoksina. Valtavien luonnonvoimien vaikutuksiin tutustutaan eri puolilta maailmaa tulevien voimaannuttavien tositarinoiden kautta.

Luonnonvoimat esitetään näyttelyssä taiteen keinoin immersiivisinä tilateoksina. Moniaistiset kokemukselliset huoneet, joissa kolmiulotteisille pinnoille toteutettuihin videoprojisointeihin yhdistyy äänimaailma, kiehtovat niin aikuisia kuin lapsiakin. Tilateosten videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka teoksia on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.

Joonas Juutilainen, näyttelyn projektipäällikkö

Näyttelyn tavoitteena on havahduttaa, voimaannuttaa ja herättää toivoa. Vaikka elämme maailmassa, joka on mullistusten kourissa monella tapaa, meissä on yhteistä potentiaalia vahvistaa yhteisöjämme ja rakentaa kestävämpiä yhteiskuntia. Katastrofien keskellä yhteistyö ja luottamus ovat resilienssin ydin. Haastavasta aiheesta teimme koko perheelle sopivan näyttelyn, joka herättää toivoa ja tarjoaa välineitä käsitellä näitä aiheita myös lasten kanssa.

Mikko Myllykoski, toimitusjohtaja, Heureka

 

Making of | Katastrofien keskellä

 

Katastrofien keskellä -näyttely on esillä Heurekassa syyskuuhun 2023 saakka.

Tervetuloa katastrofien keskelle  – tunnistamaan taitomme selviytyä kriiseistä entistäkin paremmin.Yhteistä resilienssiä luonnonvoimien kohtaamiseksi rakennetaan näyttelyssä pelimäisillä kohteilla. Näillä tuodaan esiin tapoja, joilla yhteistyö saadaan toimimaan ja rakennetaan keskinäistä luottamusta. Kuinka katastrofiapu kuljetetaan yhdessä perille? Miten korjataan vaurioitunut kaupunki, kun yhteistä kieltä ei ole?

László Bordos

Taiteilija

Näyttelyn videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos ArtWorks), jonka videoprojisointeja on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutetun konstellaation muodossa

Sopiiko näyttely lapsille?
Näyttely sopii koko perheelle. Varsinainen aihe on ihmisten resilienssi, luonnonkatastrofit ovat kerronnan taustakangas. Katastrofien taustalla olevat suuret luonnonvoimat ovat läsnä audiovisuaalisina taideteoksina. Ei-esittävä taide on myös lapsille sopiva ilmaisun keino. Näyttelyn videotaideteosten vaikuttavuus ei perustu pelotteluun tai säikyttelyyn.


Muuttuva maapallo | Planetaarioelokuva

Vahvista kriisinkestävyyttäsi

Näyttelyn toiminnallisissa peleissä harjoitetaan yhteistyötaitoja ja luottamusta. Yhdessä selviämme mullistuksista paremmin.

#katastrofienkeskellä

    `