Katastrofien
keskellä

Kokemus luonnonvoimista
– ja omista voimista

Avoinna 7.1.2024 asti

Ihminen elää mullistusten maailmassa.

Joka päivä jossain tulvii, myrskyää, maa järisee tai maastopalo alkaa kyteä.

Katastrofien keskellä meitä auttavat erityiset voimamme:

yhteistyö ja luottamus. 

Katastrofien keskellä

Katastrofien keskellä -näyttelyssä kävijät kulkevat katastrofin eri vaiheiden läpi. Aluksi tutkitaan ja harjoitetaan yhteisiä resilienssitaitoja, jonka jälkeen luonnonvoimat – tulva, myrsky, maastopalo ja maanjäristys – kohdataan audiovisuaalisina videotaideteoksina. Valtavien luonnonvoimien vaikutuksiin tutustutaan eri puolilta maailmaa tulevien voimaannuttavien tositarinoiden kautta.

Aku Ankka

Kuinka toimit katastrofitilanteissa?

Vastaa kysymyksiin, niin saat selville, ketä ankkalinnalaista muistutat luonnonmullistusten keskellä!

Yhteistä resilienssiä luonnonvoimien kohtaamiseksi rakennetaan näyttelyssä pelimäisillä kohteillaTule tunnistamaan taitomme selviytyä kriiseistä entistäkin paremmin! Pelien avulla tuodaan esiin tapoja, joilla yhteistyö saadaan toimimaan ja rakennetaan keskinäistä luottamusta: Kuinka katastrofiapu kuljetetaan yhdessä perille? Miten korjataan vaurioitunut kaupunki, kun yhteistä kieltä ei ole?

Sopiiko näyttely lapsille?Näyttely sopii koko perheelle! Näyttelyn varsinainen aihe on ihmisten resilienssi; luonnonkatastrofit ovat kerronnan taustakangas. Katastrofien taustalla olevat suuret luonnonvoimat ovat läsnä audiovisuaalisina taideteoksina. Ei-esittävä taide on myös lapsille sopiva ilmaisun keino. Näyttelyn videotaideteosten vaikuttavuus ei perustu pelotteluun tai säikyttelyyn.

Laszlo

Audiovisuaaliset installaatiot: László BordosNäyttelyn videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos ArtWorks), jonka videoprojisointeja on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutetun konstellaation muodossa.

Muuttuva maapallo | Planetaarioelokuva

Luonnonvoimat esitetään näyttelyssä taiteen keinoin immersiivisinä tilateoksina. Moniaistiset kokemukselliset huoneet, joissa kolmiulotteisille pinnoille toteutettuihin videoprojisointeihin yhdistyy äänimaailma, kiehtovat niin aikuisia kuin lapsiakin. Tilateosten videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka teoksia on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.
Joonas Juutilainen, näyttelyn projektipäällikkö

Näyttelyn tavoitteena on havahduttaa, voimaannuttaa ja herättää toivoa. Vaikka elämme maailmassa, joka on mullistusten kourissa monella tapaa, meissä on yhteistä potentiaalia vahvistaa yhteisöjämme ja rakentaa kestävämpiä yhteiskuntia. Katastrofien keskellä yhteistyö ja luottamus ovat resilienssin ydin. Haastavasta aiheesta teimme koko perheelle sopivan näyttelyn, joka herättää toivoa ja tarjoaa välineitä käsitellä näitä aiheita myös lasten kanssa.
Mikko Myllykoski, toimitusjohtaja, Heureka

Yhteistyökumppanit