KIERTOTEHDAS

– LAITA HYVÄ KIERTÄMÄÄN

Kiertotehdas

Päänäyttelyalueella oleva Kiertotehdas on näyttely kestävän kehityksen ratkaisuista. Näyttelykävijä houkutellaan tulevaisuuden ”kiertotehtaan” työntekijäksi, joka kierrättää tuttuja esineitä ja niihin liittyviä materiaaleja mahdollisimman tehokkaalla, ympäristöystävällisellä ja taloudellisesti parhaalla tavalla. Pelillisessä ja yhteistoiminnallisessa näyttelyssä kävijä pääsee korjauspajassa pidentämään tuotteiden elinkaarta, uusiotuotepajassa luomaan uusiotuotteita ja keksijäpajassa kehittämään esineitä kestävästi. ”Roskisrummut”-kohteella lajitellaan kierrätettäviä esineitä ja materiaaleja ja ”Kuluttajan valinta” -kohteella voi osallistua vauhdikkaaseen kuvakyselyyn tavaroiden kuluttamisesta.

Kiertotehdas-näyttely on esillä Heurekassa toistaiseksi.

Osta lippuja


Yhteistyössä

  • Sitra
  • HSY
  • Metsäteollisuus
  • Neste

Tutustu tarkemmin näyttelyyn

Kestävän kehityksen askelia

Kestävä tulevaisuus on mahdollinen, mutta se vaatii kaikkien osallistumista. Kiertotehdas-näyttelyn tavoitteena on saada kävijät arvioimaan ja laajentamaan omia ennakkokäsityksiään materiaalitalouteen liittyen. Omilla elämäntavoilla ja valinnoilla on merkitystä, sillä mitään ei saa haaskata. Jätettä – myös ajankohtaista ruokahävikkiä, muoviroskaa ja elektroniikkaromua – syntyy tulevaisuuden kiertotaloudessa häviävän vähän. Tämä pätee sekä yksilön tasolla että laajemmassa globaalissa mittakaavassa. Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla myös ilmastonmuutosta voidaan hillitä.

Mitä todella tarvitset?

Kiertotehtaassa hankit kestävästi tuotettuja tavaroita ja palveluita.

  • Pidä tavaroista hyvä huoli, niin ne pysyvät pitkään käytössä.
  • Lainaa ja vuokraa.
  • Hanki vain tarpeeseen; myös käytettyä ja käytetystä tehtyä.
  • Jos jätettä syntyy, kierrätä se.

Tästä seuraa hyvän kierre – palveluita ja tuotteita suunnitellaan niin, että ne voidaan tuottaa kestävästi, hukkaa välttäen.

Maapallo on suuri kiertotalous. Meidän tulisi omaksua luonnon kiertokulun periaatteet omaan toimintaamme. Jotta uusiutuvat sekä uusiutumattomat luonnonvarat riittäisivät kasvaviin tarpeisiimme, tulisi niitä käyttää kestävästi.

Tulisimmeko toimeen vain kymmenesosalla siitä, mitä käytämme nykyisin?

Muita näyttelyitämme