Tarttuvaa! – näyttely tartuttavista ilmiöistä

Edellytykset tartunnoille ovat paremmat kuin koskaan – jopa ideat ovat tarttuvia!

Tarttuvaa! on näyttely aikamme tartuttavista ilmiöistä – tartuntataudeista taloudellisiin katastrofeihin ja mielenosoituksista meemeihin. Näyttely tutkii niin biologisia kuin sosiaalisiakin tartuntoja ja niiden leviämistä.

Näyttelyssä selviää muun muassa se, miten voi hillitä epidemiana leviävää influenssavirusta, miten tunteet tarttuvat ja miksi kissavideoista tulee viraalihittejä. Näyttelyssä käsitellään laajasti tautien, tunteiden ja ilmiöiden tartuntamekanismeja. Ilmiöt toimivat usein samalla tavalla niin epidemiologian kuin yhteiskuntatieteidenkin alalla.

Edellytykset tartunnoille ovat tämän päivän maailmassa paremmat kuin koskaan – jopa ideat ovat tarttuvia! Vaikka saatamme olla fyysisesti kaukana toisistamme, olemme entistä tiiviimmässä yhteydessä toisiimme sosiaalisen median välityksellä.

Kaikki me olemme joko tietoisesti tai tiedostamatta tartuttajia ja tartunnan saajia sekä mikrobimaailmassa että globaalissa ympäristössä. Harva ajattelee, että omat valinnat voivatkin olla tartuntojen tulosta.

Näyttely on suunniteltu yhteistyössä Heurekan, Lissabonin Pavilhão do Conhecimenton ja Pariisin La Cité des Sciences et de l’industrien kanssa. Näyttelyn on rakentanut Lissabonin tiedekeskus.

Taudinpurkaus – epidemiat tiiviiden yhteyksien maailmassa

Tarttuvaa!-näyttelyn lomassa on myös esillä Yhdysvaltain Smithsonian-museon pop-up näyttely taudinpurkauksista. Näyttely käsittelee tartuntatautiepidemioita aiheuttavia ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön liittyviä tekijöitä. Taudinpurkaus-posterinäyttely esittelee tartuntatautien luonnonhistoriaa ja pitkäjänteistä työtä, jota on tehty monialaisesti näiden tautien syiden tunnistamiseksi, niiden puhkeamiseen valmistautumiseksi ja taudinpurkausten vastatoimien toteuttamiseksi.

Näyttely on toteutettu Heurekaan Sosiaali- ja terveysministeriön tuella.

Osta lippuja


Yhteistyössä

  • Yhteistyössä

Muita näyttelyitämme