Heureka-hetket
Heureka-hetket ovat videoita, joissa toteutetaan hilpeitä, hulvattomia ja hätkähdyttäviä tieteellisiä temppuja. Ne muistuttavat tieteenteon perimmäisestä olemuksesta – leikkimielisestä kokeilusta ja oivalluksen riemusta. Monia tempuista voit testata itse.
23. Perintökorun surmansyöksy
Koe perustuu klassiseen taikureiden tekemään temppuun, jossa rengas painovoiman vaikutuksesta pyörähtää oikea-aikaisesti jääden roikkumaan ketjuun. Videolla nähtävässä versiossa renkaassa on perinteisestä versiosta poiketen myös lisäksi pieni rako, josta ketju pääsee osittain läpi ja rengas näyttää menevän ketjun läpi.
Muun muassa taikurit käyttävät hyödyksi fysiikan lakeja yhdistettynä liikkeeseen joka on liian nopea silmän havaittavaksi. Metallista riippuen sen sulamispiste voi vaihdella yllättävänkin paljon.
Esimerkiksi elohopea sulaa jo -39 °C:ssa ja gallium 30 °C:ssa.
22. Kuukauden western: Vessapaperiduelli
Vessapaperin komea lentorata perustuu Bernoullin efektiin. Bernoullin lain mukaan fluidin, tässä tapauksessa ilman, paine pienenee sen nopeuden kasvaessa. Kokeessa vessapaperirullan yläpuolelle syntyy siis alipaine, joka nostaa vessapaperia ylöspäin ja saa sen lentämään pidemmän matkan. Kuten kokeessa voidaan havaita, Bernoullin efekti on sitä voimakkaampi mitä suurempi on ilmannopeus.
21. Loimuporoa à la Heureka (Perunalastu vs. nallekarkki)
Perunalastu palaa yllättävän hyvin ja soveltuisi mainiosti vaikka nuotion sytyttämiseen. Perunalastun kuiva peruna syttyy helposti lastussa olevan runsaan rasvan kanssa saaden aikaan komean liekin. Nallekarkin tapauksessa kaliumkloraatti hajoaa korkeassa lämpötilassa kaliumperkloraatiksi ja edelleen hapeksi. Samalla nallekarkin sokeri ja muut palavat aineet hapettuvat voimakkaasti synnyttäen komean liekin. Lopputuotteina saadaan runsaasti lämpöä, kaliumkloridia kaliumkloraatin hajoamisen tuotteena, sekä hiilidioksidia ja vettä sokerin hapettumisesta. Kuinka paljon energiaa näissä pienissä herkuissa onkaan!
20. Kuoleman keilapallo
Vaikka koe voi näyttää hurjalta, avustaja on täysin turvassa. Jos avustaja päästää heilurin irti paikaltaan antamatta sille vauhtia, ideaalimaailmassa heiluri palaisi täsmälleen samaan paikkaan heilahduksen jälkeen hipaisten avustajan nenää. Reaalimaailmassa heiluria hidastaa kuitenkin myös nivelen kitka ja ilmanvastus, joten heiluri pysähtyy useita senttimetrejä avustajan päästä.
19. Suihkulähde Heurekan tapaan
Kaikissa kokeissa on sama perusajatus, mutta ilmiö toteutetaan eri menetelmillä. Sekä hiilidioksidijään että nestemäisen typen tilavuus on huomattavasti pienempi kiinteässä ja nestemäisessä olomuodossa verrattuna kaasumaiseen olomuotoon. Hiilidioksidijään härmistyessä tai nestemäisen typen kaasuuntuessa astiaan syntyy suurempi paine, joka työntää kaasun (kokeet 1 ja 3) tai nesteen (koe 2) astiasta ulos. Kaikissa kokeissa syntyvä ”pilvi” on puolestaan pieniä jääkiteitä, joita syntyy, kun erittäin kylmä hiilidioksidijää tai nestemäinen typpi jäädyttää vettä nopeasti. Kokeissa 1 ja 3 jäädytettävä vesi lisätään astiaan, kokeessa 2 puolestaan härmistyy ilmassa oleva vesihöyry.
18. Kuinka kasvattaa lihakset ilman treeniä
Vaahtokarkit sisältävät paljon pieniä ilmakuplia. Kun vaahtokarkkia ympäröivän ilman painetta pienennetään, vaahtokarkkien sisällä olevat ilmakuplat laajenevat ja saavat vaahtokarkit pullistumaan. Pullistuessaan vaahtokarkin rakenne kuitenkin hajoaa osittain, joten ulkoisen paineen palautuessa ennalleen vaahtokarkit eivät palaudu täysin ennalleen.
17. Mörön jäätyvät jalanjäljet
Kokeessa valmistetaan kylläinen natriumasetaattiliuos, eli liuokseen ei pysty liukenemaan enää enempää natriumasetaattia. Koe on hyvin herkkä epäpuhtauksille ja vaatii äärimmäistä puhtautta kaikissa vaiheissa. Liuoksen jäähtyessä liuos tulee ylikylläiseksi. Ylikylläinen natriumasetaattiliuos kiteytyy sitä kosketettaessa.
16. Kuinka halkaista kumisaapas karateiskulla
Kiehuvan nestemäisen typen lämpötila on -196 °C.
Riittävän matalassa lämpötilassa polymeerit kuten muovit ja kumit saavuttavat haurastumispisteensä, jolloin esine menettää joustavuutensa ja muuttuu “lasimaiseksi”.
Lasimainen saapas murtuu helposti oikein kohdistetusta iskusta.