Paluu tulevaisuuteen – Podcast

Bassolta tutun Klaus (Wing) Elfvingin isännöimä Heurekan oma podcast vaihtuvine asiantuntijahaastateltavineen. Mukana vakiovieraina Kira Elfving & Tuuti Piippo.

Paluu Tulevaisuuteen on podcast tieteestä ja tulevaisuudesta – siis tutkimusmatka tieteen ja tulevaisuuden kiehtovimpiin aiheisiin!

01. Tieteellinen ajattelu – Esa Saarinen

Ensimmäinen jakso toimii johdatuksena tieteenfilosofiseen ja kriittiseen ajatteluun. Vieraana Aalto-yliopiston soveltavan filosofian professori Esa Saarinen.

02. Keinoäly ja robotiikka – Timo Honkela

Toisen jakson aiheena keinoäly ja robotiikka. Vieraana tekoälytutkija, professori Timo Honkela.

03. Terveydenhuollon tulevaisuus – Jaakko Sahimaa, Hannes Lohi, Emmi Helle

Kolmannen jakson aiheena on terveydenhuolto, sen innovaatiot ja tulevaisuus. Vieraana Jaakko Sahimaa, Hannes Lohi ja Emmi Helle.

04. Asuminen – Susanna Pirttikangas, Panu Lehtovuori ja Heli Ponto

Neljännen jakson aiheena on asuminen. Perehdymme asumisen tulevaisuudennäkymiin, rakentamiseen ja kaupunki- ja yhdyskuntasuunnitteluun. Haastattelussa Susanna Pirttikangas (Oulun yliopisto), Panu Lehtovuori (TTY) ja Heli Ponto (TEM). Studiovieraana tällä viikolla arkkitehti, muotoilija Emmi Jääskeläinen.

 05. Liikkuminen, liikenne ja tulevaisuus – Heikki Liimatainen, Mikko Möttönen

Millaisia muutoksia liikenteessä ja sen suunnittelussa tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa? Miksi sen optimointi on tärkeää? Vieraana uudistuvan liikenteen apulaisprofessori Heikki Liimatainen (TTY) ja kvanttifyysikko, dosentti Mikko Möttönen (Aalto-yliopisto).

06. Lohkoketju ja Digitaalinen turvallisuus – Jarno Limnell & Visa Vallivaara

Onko salasanasi kunnossa? Onko päivitykset laitteisiin tehty? Puhumme digitaalisen turvallisuudesta Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnellin kanssa.

Mikä taas on lohkoketju (blockchain) ja miten se toimii? Miten lohkoketju voi auttaa parantamaan niin tulevaisuuden terveydenhoitoa kuin finassijärjestelmääkin? Tätä selvitämme Oulun yliopiston tutkijan, matemaatikko Visa Vallivaaran kanssa.

Lisäksi vakio-osiot: tiedeuutiset, arkipäivän keksinnöt ja viikon video.

7. Elinikäinen oppiminen, opetus ja koulutus – Minna Huotilainen

Esillä (tulevaisuuden) oppiminen, elinikäinen oppiminen, opetus ja koulutus.

Vieraana Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan professori ja aivotutkija Minna Huotilainen.

Mukana vakio-osioista Viikon video. Lisäksi mukana muutama innostava yrittäjä-erimerkki koulutuksen maailmasta!

Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo & Kira Elfving.

8. Ruoka ja tulevaisuuden ruoantuotanto

YK on arvioinut maailman väestön on olevan 9,8 miljardia vuonna 2050. Samanaikaisesti ilmaston muuttuminen ja sen nopeus asettavat suuria haasteita ruoantuotannolle.

Haastattelussa vastikää NASA Research Parkissa kesän viettänyt disruptiivisten teknologioiden erikoisasiantuntija Lauri Reuter VTT:ltä. Mukana VTT:ltä myös johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen ja Lappeenrannan Teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori Jero Ahola. Pitkänen ja Ahola kehittävät yhteisessä hankkeessa menetelmää ruoan tuottamiseksi ilmasta.

Lisäksi selvitämme vesistöjen mikromuovitilannetta Maiju Lehtiniemen kanssa Suomen Ympäristökeskuksen Merikeskukselta. Arkipäivän keksinnöissä kofeiini. Viikon videona CRISPR-geenisakset.

Kauden viimeisen jakson studiokommentaattorina toimittaja, Maikkarin uutisankkuri ja Suomen luotetuin kasvo, Jaakko Loikkanen. Studiossa lisäksi Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving.

 

Tekijät

Klaus Elfving

Radioääni Bassolta. Kiinnostunut kaikesta mikä liittyy universumin parempaan ymmärrykseen ja tarkastelee mielellään niitä rajoituksia, jonka puitteissa tämä ymmärrys tapahtuu. Viikonloppuisin kanavoi intohimonsa musiikkiin tekemällä suoraa radio-ohjelmaa ja valmistautuu maanantaihin.

Kira Elfving

Tiedeintoilija, joka tietää parhaiten siitä miten vähän tietää. Erityisen kiinnostunut ihmismielestä ja aivoista, sekä niiden myötä keinoälystä. Ajattelee että ihminen on hurjan mielenkiintoinen eläin, ja toivoo tieteen auttavan meitä ymmärtämään itseämme tulevaisuudessa entistä paremmin. Vapaa-aikansa viettää tanssilattialla pyörähdellen tai kuntosalilla voimaillen.

Tuuti Piippo

Toimittaja, tietokirjailija ja taiteen maisteri. Kirjoittanut kirjoja rohkeasta epäonnistumisesta ja teknologiaa luovista naisista, ja on ikuinen totuudenetsijä.

 

 

 

Sosiaalinen media

Seuraa Paluu tulevaisuuteen -podcastia Facebookissa Tieteen ystävät -ryhmässä, Twitterissä ja Instagramissa! Kommentoi, osallistu keskusteluun,  lähetä kysymyksiä ja anna palautetta. Tervetuloa mukaan!

Yhteystiedot

Sähköposti podcast@heureka.fi
Puhelinnumero +35840 324 5090