Ekokompass miljöcertifikat för Heurekka

Heureka har fått Ekokompassi-miljöcertifikat och Sustainable Travel Finland-märket.

Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.
I november 2023 tilldelades Vetenskapscentret Heureka miljöcertifikatet Ekokompass. Därefter ansökte Heureka även om märkningen Sustainable Travel Finland (STF) som startats av Visit Finland för turistnäringen, vilket förutsatte miljöcertifikatet. Heureka fick STF-märket den 12 januari 2024.

Ekokompass miljöcertifikat som tilldelas Heureka den 7 november 2023 är ett erkännande till en organisation som genomgått en extern revision, bedriver ett systematiskt miljöarbete och engagerar sig i en kontinuerlig utveckling av miljöarbetet. Ekokompass, som förvaltas av Kinos Oy, Finlands Naturskyddsförening, är ett av Finlands mest kända branschoberoende miljösystem, som bygger på den internationella ISO 14001-standarden. Ekokompass-miljöprogrammet hjälper organisationer att genomföra miljöåtgärder på ett riktat och planerat sätt. Med den har Heureka tillsammans med hela sin personal byggt upp ett miljöprogram med mål och åtgärder för att minska miljöpåverkan och öka ett positivt fotavtryck.

För en hållbar utveckling av den finska turistnäringen har Visit Finland utvecklat programmet och märkningen Sustainable Travel Finland (STF) . Programmet erbjuder turistföretag och regioner en verktygslåda för hållbar turismutveckling, som underlättar systematiskt antagande av hållbara åtgärder och val i organisationens vardag. Företag och regioner som gått igenom programmet och uppfyller kriterierna tilldelas märkningen Sustainable Travel Finland, som används för att kommunicera hållbar verksamhet särskilt till turister.

– För oss innebär miljöansvar konkreta handlingar i vår egen verksamhet. Vi är engagerade i att spara naturresurser och öka positiva effekter på miljön. Ansvarsfull och ekologiskt hållbar verksamhet har varit en del av Heurekas vardag under lång tid, men Ekokompassicertifikatet och STF-programmet ger oss verktygen att utveckla vår verksamhet på ett långsiktigt och målinriktat sätt och att kommunicera vårt agerande, säger Heurekas kommunikations- och servicedirektör Heli Ainoa , som även fungerar som Heurekas ansvarig för Ekokompass- och In STF-programmen.

– Enligt vårt miljölöfte tar Vetenskapscentret Heureka hänsyn till miljöaspekter i all sin verksamhet och utvecklar sin verksamhet för att minska skadliga miljöeffekter. Vi uppmuntrar vår personal och besökare att vara ekologiska och hållbara. Dessutom ökar vi miljömedvetenheten genom vårt innehåll, fortsätter Ainoa.


I Heurekas ansvarsarbete ingår förutom ekologisk hållbarhet även socialt och ekonomiskt ansvar, åtgärder som även tas i beaktande i STF-programmet. En stark grund för ekonomiskt ansvar skapas genom att Heurekas verksamhet leds av Stiftelsen Vetenskapscentrum vars syfte är att främja allmän kunskap om vetenskap och vetenskaplig praxis, vetenskapens resultat och tillämpningar samt dess effekter och betydelse. Socialt ansvar främjas t.ex. genom ett inkluderande vetenskapscenter-arbete genom att hitta underbetjänade publikgrupper, utöka deltagandet och diversifiera Heurekas publikbas. Tillgänglighet, jämlikhet och mångfald är mycket viktiga vägledande faktorer för Heureka. Heurekas sociala ansvar är också att leta efter sätt att nå fler och fler människor och samhällen med vetenskapskommunikation, och att undanröja hinder för delaktighet – vare sig de är fysiska, mentala eller ekonomiska. Heureka tar ansvar för samhällets kunskapsbas och framtid genom att väcka nyfikenhet och uppmuntra livslångt och livslångt lärande.


Mer information:
Kommunikations- och servicedirektör Heli Ainoa, heli.ainoa@heureka.fi , tfn 040 9015 295.
Från Heurekas hemsida: Ansvar i Heureka – Heureka

Tillbaka till blogg
 • Kesän tiedeleirit 2024

  Vetenskapsläger på finska sommaren 2024

  Du kan köpa biljetter till sommarens vetenskapsläger fr.o.m. 25 mars 2024 kl 10. Obs! Vetenskapslägren ordnas på finska.

 • Äitienpäivän lounas Heurekassa 12.5.

  Morsdagslunch på Heureka 12.5

  Heureka-biljetter erbjuds till halva priset till familjer som bokat morsdagslunchen på Vetenskapsrestaurangen. Rabatten kan erhållas från Heurekas biljettförsäljning med morsdagslunchens kvitto på morsdagen.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Arkeologiska utgrävningar i Ånäs

  Anmäl dig och kom och lär dig arkeologiska utgrävningens utgrävningsteknik i praktiken! Utgrävningarna kommer att genomföras 24–28.6.2024 och 1–5.7.2024.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Torsdagskvällsbiljett för 10 €

  Erbjudande

  Heureka erbjuder entrébiljetter för 10 euro på torsdagar kl. 15.00-20.00 för både vuxna och barn och unga i åldern 5-17 år. Barn under 5 år får besöka Heureka gratis tillsammans med en vårdnadshavare.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Presentbiljett till Heureka

  Gäller i 12 månader från inköpsdatum

  Ge en gåva där ni får spendera tid tillsammans genom magiska  vetenskapsupplevelser! Med en presentbiljett kan du uppleva hela 7 interaktiva utställningar och planetariets fängslande filmer.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  Ekokompass miljöcertifikat för Heurekka

  Heureka har fått Ekokompassi-miljöcertifikat och Sustainable Travel Finland-märket.

 • Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Heurekas 5:e mest populära år någonsin

  År 2023 var Heurekas femte mest populära år någonsin i vetenskapscentrets 34-åriga historia. Det var nästan 348 000 besökare förra året.