Hoppa ner i kreativitetens vågor!
Ta del av kreativiteten i forskningsarbete samt av det kreativa tänkande, de experiment och det samarbete som forskningsarbete förutsätter. Samtidigt får du lära känna Aalto-universitetets forskning inom ritning, statisk elektricitet och marinteknik. Aalto-universitetets forskning och undervisning kombinerar vetenskap och konst samt teknik och ekonomi. Genom radikal kreativitet gör vi teorier till praktik och prototyper till genombrott.
Det finns många typer av kreativitet. Vi är alla kreativa, och vi kan alla utveckla vår kreativitet. Utställningen får även besökarna att reflektera kring hur forskning utförs och vilken betydelse kreativt arbete har för individen och samhället.
Utställningen har producerats av Aalto-universitetet i samarbete med Heureka.
Aalto-universitetets arbetsgrupp:
Riikka Mäkikoskela
Nicole Grekov
Saara Kantele
Merle Karp
Alex Suomi
Outi Turpeinen
Tiina Toivola
Milla Kokko
Presentation av utställningens objekt och deras designers:
Kreativt tänkande genom att rita
Har du funderat på när och hur du tänker kreativt? När du ritar synliggör du ditt inre för dig själv och andra. Du kan dela dina idéer med andra till och med utan ord. Att rita ger upphov till nya idéer och berättar något för dig som du inte visste förut. Med en penna i handen utforskar du världen på ett nytt, kreativt sätt.
Du behöver inte veta vad du ska rita när du börjar. Teckningen hjälper dig framåt. Icke-vetande av det här slaget är spännande, eftersom det innebär att något nytt skapas. Testa även nya sätt att rita: blunda och gör iakttagelser med dina övriga sinnen. Rita till exempel ett ljud du hör eller en doft du känner. Du kan uppfatta saker på teckningen på ett sätt och någon annan på ett helt annat sätt. Ni har båda rätt, eftersom det inte finns några svar som är fel. När vi ritar kan vi låta kreativiteten flöda fritt!
Marika Tervahartiala är konstfostrare och forskare på Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet. Tervahartiala forskar genom ritande i vetande, vetande genom ritande och i hur Teckningen deltar i skapandet av ny kunskap. I doktorsavhandlingen Tietämisen viivoilla undersöker, vet och ritar den abstrakta entiteten Teckningen jämsides med Tervahartiala. Teckningen är en seriefigursliknande gestalt, som visar upp sig för läsaren på över fyrahundra linjeteckningar. Nu är Teckningen även ute på äventyr på Heureka, och du kan själv prova på att tänka genom att rita!
Statisk elektricitet och kreativa experiment
Har du rört vid ett material och fått en elektrisk stöt? Det handlar om statisk elektricitet. Du kan försöka generera elektricitet genom att gnugga händerna eller fötterna mot en matta, och du kan använda den här elektriciteten för att till exempel tända en lampa. En del material leder elektricitet bra, medan andra isolerar elektricitet. Det är bra att använda återvunnet material, eftersom det reducerar mängden sopor.
Ny kunskap skapas ofta genom experiment. Nya försök kan genomföras utifrån tidigare forskningsexperiment, för att få fram ännu mer exakt information. Misslyckade experiment är också användbara. Man kan till exempel hitta material som är dåliga på att generera elektricitet, vilket också är viktig ny information.
En människa kan alltså generera elektricitet! Kan du föreställa dig ett rum där all elektricitet har producerats av människor?
Ramyah Gowrishankar arbetar som postdoktoral forskare på Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet och i forskningsgruppen för mobila molntjänster. Gowrishankars forskningsprojekt Engaging with e-static textiles undersöker tekniker för att formge och tillverka självförsörjande elektrostatiska textilier och hur de kan användas i smarta hem. På Heureka kan du se Gowrishankars forskningsexperiment och försöka generera elenergi med hjälp av din egen kropp. Testa om du kan tända lampan!
Kreativt samarbete inom fartygsbyggande
Är det inte lite konstigt att fartyg stannar kvar på vattenytan, trots att de är så enorma och jättetunga? Kryssningsfartyg är de allra mest komplicerade fartygen. De är oaser av upplevelser. I kryssningsupplevelsen ingår att äta, sova, ta del av olika föreställningar och till och med bada i en pool mitt ute på oceanen.
Det behövs mycket fantasi, olika slags människor och många olika typer av kunskaper för att planera och bygga ett fartyg. Utöver teknisk kompetens behövs till exempel forskning, problemlösning, innovationer, kreativitet och förmåga att drömma. Det är särskilt viktigt att ur många olika perspektiv fundera på hur kryssningsfartyget kan göras miljövänligt, säkert och hållbart. Varje fartyg är resultatet av ett kreativt samarbete. Vilken roll skulle du ha inom kreativt fartygsbyggande?
Aalto-universitetet och Meyer Turku Oy samarbetar inom forskning och undervisning i havsteknik. Inom den tekniska branschen utförs forskning ofta i samarbete med företag. Samarbetet mellan Aalto-universitetet och Meyer innefattar forskning i användning av nya, tunnare och miljövänligare material och konstruktioner samt deras inverkan på fartygets prestationsförmåga. På den här utställningen får du testa att planera och bygga fartyg. Kom och testa vilket slags fartygsarkitekt du skulle vara!
Arbetsgrupp:
Kimmo Hiukka, Meyer Turku Oy
Linn-Sophie Bodö, Meyer Turku Oy
Sami Mäkinen, Meyer Turku Oy
Marjo Keiramo, Meyer Turku Oy och Aalto-universitetet
Jani Romanoff, Högskolan för ingenjörsvetenskaper vid Aalto-universitetet
Heikki Remes, Högskolan för ingenjörsvetenskaper vid Aalto-universitetet
Tommi Mikkola, Högskolan för ingenjörsvetenskaper vid Aalto-universitetet