Heureka turnerar med en virtuell vetenskapsshow i svenskspråkiga skolor

Skulle du vilja att din klass besöker Heurekas vetenskapsshow Spännande spänning, coronatryggt virtuellt? Svenska kulturfonden erbjuder svenskspråkiga lågstadieskolor en virtuell 10 dagars turné, där eleverna på ett roligt och lättförståeligt sätt får lära sig grundprinciperna för elektricitet i det egna klassrummet.

Ansök om att bli turnévärd för Heurekas virtuella vetenskapsshow senast 24 januari 2022!

Ansök om Heurekas vetenskasshow

I samarbete med

  • Svenska kulturfonden

När?

Föreställningar kan bokas från måndag till fredag 31.1.–11.2.2022. Föreställningen tar 30 minuter och passar för lågstadieklasser. Föreställningen går på svenska och är helt gratis för de klasser som väljs ut.

Respons från den finskspråkiga turnén

”Innehållet var väl genomtänkt och presenterades klart och tydligt. Jag kan absolut tänka mig att beställa en distansföreställning från Heureka igen. Det här var en välkommen omväxling i skolvardagen under coronapandemin. Mycket bra innovativ verksamhet!” Feedback från en lärare om den finskspråkiga skolturnén.

För vem?

Svenskspråkiga skolor eller språkbadsskolor runt om i Finland kan ansöka om att delta i den virtuella vetenskapsshowen om de har över 200 km till Heureka eller om ett fysiskt besök av andra orsaker, t.ex. svåra förbindelser, i praktiken är omöjligt att genomföra. Varje dag ges fyra föreställningar, och högst fyra grupper från samma skola kan delta i samma föreställning. Föreställningen är interaktiv, dvs alla deltagande grupper deltar med en egen enhet och har talförbindelse med inspiratören som leder föreställningen.

Tekniska krav

För att kunna ta del av Heurekas virtuella vetenskapsshow behöver ni endast en så stor skärm som möjligt, en bärbar dator, Zoom-uppkoppling samt mikrofon och hörlurar. Om ni deltar i föreställningen i det egna klassrummet räcker det vanligtvis med den bärbara datorns egen mikrofon och hörlurar, i ett större utrymme är separat ljuduppspelning trevligt. Föreställningarna kan bokas via det elektroniska bokningssystemet. Bokningslänken och närmare förhandsanvisningar om hur man förbereder sig för föreställningen och testar uppkopplingen skickas till de utvalda deltagarna.