Tiederokotuksia

Heurekan oma blogi

Tiederokotuksia

On aika raottaa tieteen verhoa entistäkin enemmän ja pöllyttää ajatuksia (tiede)maailman saralla! Kirjoitukset ovat Heurekan toimitusjohtajan, Tapio “Tape” Koivun, kirjoittamia.

Lue kirjoituksia

11.2.2020: Tieteen ja tiedekasvatuksen asema Suomessa vuonna 2030

Teimme syksyllä 2019 Heurekan strategiatyötä noin kymmenen vuoden aikajänteellä. Keskeisenä työkaluna meillä oli tulevaisuusskenaariot. Niiden keskiössä on osaamiseen ja innovaatioihin perustuva maailma, jossa tieteen asema ja arvostus on tärkeä. Eikä ainoastaan Heurekalle, vaan koko suomalaisen yhteiskunnan menestykselle.

Lue koko kirjoitus

3.1.2020: Innostavalla tiedekasvatuksella pojat mukaan kehitykseen

Kirjoitin aikaisemmin siitä, miten väestön polarisaatio syvenee, vaikka tiede edistyy ja hyvinvointi kokonaisuudessaan jatkaa kasvuaan. Jotkut urheilevat entistä kovempaa, samalla ylipainoisia on enemmän kuin ennen. Maailman rikkaimmat ovat vauraampia kuin koskaan, toiset putoavat yhteiskunnan rattaiden ulkopuolelle. Eri puolueiden kannattajat etääntyvät toisistaan esimerkiksi suhtautumisessaan tiedettä ja tutkimusta kohtaan, kuten saimme tuoreimmasta tiedebarometrista lukea.

Lue koko kirjoitus

14.6.2019: Suomalaisten tiedepääomaa tulisi mitata ja kasvattaa

Ranskalainen sosiologi Pierre Bourdieu lanseerasi 1970-luvulla sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman käsitteet täydentämään perinteistä taloudellista pääomaa. Sosiaalinen pääoma viittaa luottamukseen ja aktiivisuuteen sosiaalisissa verkostoissa. Se voi toteutua esimerkiksi vapaaehtoistyönä tai osallistumisena erilaisten ryhmien toimintaan. Kulttuurinen pääoma puolestaan sisältää kulttuurisesti syntyneet käsitteet, arvot, tiedot ja taidot.

Lue koko kirjoitus

7.1.2019: Populismi paha, popularisointi hyvä

Vuoden 2018 julkista keskustelua leimasi edelleen populismin nousu. Monimutkaisiin ongelmiin tarjotaan yksinkertaisia ratkaisuja, jotka eivät oikeasti ole ratkaisuja ensinkään. Hoidetaan oireita, ei syitä. Kansa jakaantuu kupliin, jakolinjat levenevät ja syvenevät.

Lue koko kirjoitus