Tulva

Tulvat

Tulvat ovat eniten humanitaarisia katastrofeja aiheuttava luonnonilmiö. Tulvia syntyy rankkasateiden, meriveden nousun, hirmumyrskyn tai lumen nopean sulamisen seurauksena. Ilmastonmuutoksen myötä merenpinta nousee, mikä lisää tulvien riskiä. Tulvat aiheuttavat vahinkoa erityisesti rakennuksille, infrastruktuurille ja maanviljelylle.

In english

Floods

På svenska

Flods

 

Laulu tarvikkeista

Simeuluen saari, Indonesia 1907–2004

“Kauan sitten saareen iski tsunami, jossa menehtyi paljon saaren asukkaita. Sen jälkeen saarella on monen sukupolven ajan kerrottu tarinoita ja laulettu lauluja suuresta vaarasta nimeltä Smong, joka voi tulla mereltä maanjäristyksen jälkeen.

Laulujen viesti kuuluu:
”Kun iso maanjäristys tapahtuu, huomaa heti merenpinnan vaihtelu rannalla tai joessa; jos näet, että vesi vetäytyy, kiirehdi pois rannalta tai pakene korkeampaan paikkaan. Ota mukaan riisiä, sokeria, valo, veitsi, tulitikut ja vaatteita. Muistathan tämän tarinan ja kerro se eteenpäin seuraaville sukupolville.”

Laulujen ansiosta saaren asukkaat tiesivät, miten toimia ja he selvisivät 2004 tsunamista, vaikka saari oli hyvin lähellä maanjäristyksen keskusta. Saarella omistetaan vain vähän teknologiaa ja laulujen säilyminen on tärkeää, sillä ne parantavat katastrofivalmiutta. Toivon, että jakamalla tietoa tästä lauluperinteestä autan säilyttämään paikallista viisautta.”

-Nubli, Simeuluen asukas

Laulu vedenpuhdistuksesta

Chiadzwa, Zimbabwe 2008

“Olen kotoisin pienestä kylästä. Halusin palvella yhteisöäni, ja työskentelin muun muassa 10 vuotta vapaaehtoisena Zimbabwen Punaisessa ristissä. Vuoden 2008 rankkasateiden jälkeen oli pulaa puhtaasta vedestä, ja kolera levisi. Toimin vertaiskouluttajana, ja yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa kiersimme maaseudun kylissä opettamassa, miten puhdistusjauheella voidaan tehdä jokivedestä juomakelpoista. Jauhetta sekoitetaan veteen viisi minuuttia ja sitten odotetaan toiset viisi minuuttia, että sakka laskeutuu pohjaan. Yhdessä ämpärissä sekoitetaan ja toiseen, puhtaaseen ämpäriin kaadetaan puhdas vesi siivilän läpi.

Jotta saisimme ihmiset kiinnostumaan vedenpuhdistuksesta, kerroimme siitä suositun hengellisen laulun avulla. Laulaminen auttoi myös meitä vapaaehtoisia pitämään yllä hyvää henkeä, kun kävelimme pitkiä matkoja kylästä toiseen kertoen näistä ”vedentekijöistä”. Laulu kannustaa vastaamaan kutsuun, kun sinua kutsutaan mukaan toimintaan. Laulu on todella tunnettu, ja se rohkaisi meitäkin.”

-Sheila, vertaiskouluttaja ja opettaja

Vedenpuhdistus

Terveysasema laatikossa

Terveysasema laatikossa

Suomi – Sri Lanka 2004

“Avun määrä oli ennennäkemätön Kaakkois-Aasian tsunamin jälkeen. Kansainvälisten avustusjärjestöjen kesken alkoi suorastaan kilpajuoksu paikan päälle. Suomesta käsin avustettiin tavallisten ihmisten lahjoituksilla, joita annettiin ennätysmäärä. Lahjoituksilla rahoitettiin pitkäjänteistä apua.

SPR:n katastrofivalmiusyksiköistä lähetettiin katastrofialueelle terveysasema. Terveysasema oli lähtövalmiina Tampereella Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa. Siellä pidetään valmiina erilaisia katastrofivalmiusyksiköitä laatikkoihin pakattuna, jotka pystytään pinoamaan nopeasti lavoille. Ajatus on, että kokonainen sairaalakin saadaan kulkemaan vaikka aasien ja muulien selässä vaikeassa maastossa. Terveysaseman kaikki osat, portit, aidat, generaattori, vedenpuhdistuslaitteisto, yön yli hoidettavien vuodepaikat, henkilökunnan majoitusleiri, tietoliikennetarvikkeet ja niin edespäin, mahtuvat yhteensä 50 lavalle. Koko terveysasema pystytään kuljettamaan kahdessa rekassa, ja se lennätetään kohteeseen yleensä  rahtikoneella. 2004 tsunamin tapahduttua terveysasema saatiin kyytiin ensimmäiseen vapaana olevaan Finnairin koneeseen.”

-Outi, projektisuunnittelija SPR:n logistiikkakeskuksessa

Hiekkasäkit

Hiekkasäkit

Iowa, USA 2008

“Meitä varoitettiin koko ajan, että tulva on tulossa. En ollut koskaan nähnyt tulvaa ja olin elänyt niinkin kauan, 50 vuotta, kokematta minkäänlaista luonnonkatastrofia. Ihmisiä kutsuttiin apuun tekemään hiekkasäkkejä. Olin mukana täyttämässä, sitomassa ja nostamassa säkkejä lavoille, joilla ne kuljetettiin sinne, missä niitä tarvittiin. Rekka toi tonneittain hiekkaa kerrallaan, parkkipaikoilla oli valtavia kasoja hiekkaa. Meitä oli varmaan yli sata ihmistä täyttämässä säkkejä ja nostamassa niitä lavoille.

En ollut koskaan aiemmin ollut tällaisessa hätätilanteessa. Kun täytimme säkkejä, näimme tuttuja, joita emme olleet nähneet pitkään aikaan. Oli todella vaikuttavaa, miten ihmiset välittivät siitä yhteisöstä, johon he kuuluivat. Kaikki osallistuivat. Paikalla oli myös opiskelijoita ja ikäihmisiä. Mukana oli jopa viisivuotiaita, jotka olivat tulleet vanhempiensa kanssa, ja he täyttivät säkkejä pienillä lapioilla. Viikon jälkeen olin väsynyt, enkä olisi enää jaksanut täyttää säkkejä. Autoin sitten lapsia sitomalla säkkien suita kiinni.”

-Donald, vapaaehtoinen