Charmen med tarmen

Tarmsystemet har dåligt rykte. Vi tänker sällan på dess betydelse. Du har nu möjlighet att ta del av denna värld som står oss alla så nära – men ändå är onåbar. In genom munnen och ut genom ändtarmsöppningen! Däremellan får du lära dig mer om matsmältningen, tarmmikroberna och din tarms välbefinnande!

Vid en närmare granskning kan tarmsystemets funktion rentav ses som intelligent. Dessutom är tarmen tätbefolkad! I vårt tarmsystem lever miljdarder bakterier utan att vi är medvetna om det: denna mikrobiota påverkar vårt dagliga liv – inte bara vårt fysiska, utan även vårt psykiska välbefinnande. Vi har en så nära samlevnad med våra mikrober att vi egentligen skulle kunna tala om “oss”, i stället för om “mig”: vi skulle inte klara oss utan våra mikrober!

Utställningen Charmen med tarmen bygger på Giulia och Jill Enders bok och belyser funktionen hos detta ofta så underskattade organ och hjälper oss att förstå hur vi kan använda denna kunskap för att må bättre.

Utställningen har producerats av Cité des sciences (Universcience) i Paris i samarbete med Heureka och Pavilhão do Conhecimento i Lissabon.

Köp biljetter


I samarbete med

  • Biocodex
  • Cité des sciences

Läs mer om utställningen

Vad handlar utställningen om?

Inspirerad av boken ”Charmen med tarmen – allt om ett av kroppens mest underskattade organ”.

Vi tänker att vi inte kan leva utan hjärtat eftersom det får blodet att cirkulera i kroppen och vi beundrar hjärnan eftersom den kan formulera nya tankar varje sekund, men tarmarna däremot, ser de flesta av oss bara som något som gör av med avfallsprodukterna. Tarmarna verkar tarvliga. Men världen är mycket rikare och mer fascinerande när vi ser vad som döljer sig under ytan. När vi synar tarmarna lite närmare ser vi att de inte bara är fiffiga, de är tätbefolkade också! Miljarder bakterier lever helt obemärkta i våra tarmar och denna mikrobiota, eller bakterieflora, håller vår kropp vid god vigör. 

Den här utställningen, som är inspirerad av Giulia och Jill Enders bok, öppnar portarna till ett underskattat organ, sätter strålkastarna på dess diskreta charm och förklarar hur vi kan använda dessa kunskaper för att underlätta vår vardag. 

Utställningen är uppdelad i tre avdelningar: 

  1. En tur genom matsmältningskanalen
  2. Tarmfloran i rampljuset
  3. Tarmhälsa

I utställningen kan du bland annat

  • Spegeln visar var tarmen ligger.
  • Sitter du väl?
  • Exkrementets konsistens.
  • Kort lärokurs i exkrement.
  • En “helt ren” mus.

Utställningar