Djurens Body Worlds är en resa in i de olika skikten av djurens liv. Besökarna kommer åt att kika under deras skinn, päls och dun. Plastineringstekniken gör det möjligt att presentera äkta djurskelett, muskler, nerver och organ in i minsta detalj. Den är en fortsättning på utställningen Body Worlds om människans anatomi som gjorde succé på Heureka 2013.

Djurens Body Worlds består av över hundra äkta plastinerade djurkroppar och kroppsdelar. På utställningen får besökaren studera tiotals djurarters anatomi på nära håll, allt från en pytteliten groda till en 5,1 meter hög giraff och en elefant i full storlek. Bland utställningsobjekten finns både exotiska djur och mer bekanta husdjur såsom hästar, hönor och getter. Dessutom finns där också djur som lever i den finländska naturen, t.ex. renar och en björn. Utställningen omfattar en yta på cirka 1 000 kvadratmeter och fyller två utställningshallar i vetenskapscentret, Båghallen och den nya Kubhallen, som färdigställdes i och med tillbyggnaden.

Utställningsbesökarna får en chans att jämföra människans och djurens anatomi och gestalta
 djurarternas kroppsbyggnad på ett unikt sätt. Utställningen ger svar på många intressanta frågor: Hur många muskler finns det i elefantens snabel? Varför kan inte strutsen flyga? Hur mycket väger en tjurs hjärta?

Utställningen bygger på en plastineringsteknik som utvecklats av medicine doktor Gunther von Hagens. Plastinering innebär att vätskorna och fetterna i kroppen ersätts med flytande plast, vilket hindrar kroppen från att ruttna. Genom denna teknik får man fasta, hållbara och luktfria anatomiska prover för vetenskapliga utbildningssyften.

Besökarenkäter och kommentarer från besökare visar att utställningen bidrar till att öka uppskattningen av hotade djurarter och insikten om hur viktigt det är att skydda djuren. Enligt von Hagens kan man inte förvänta sig att människan ska behandla andra varelser med respekt och värna om dem om hon inte förstår sig på deras fantastiska karaktär och känner till vilka speciella egenskaper de har.

Utställningen har genomförts i samarbete med flera universitet, djurparker och expertgrupper. Djuren har fåtts som donationer via olika universitets veterinärmedicinska program och från djurparker och djurorganisationer. Inget djur har skadats eller dödats för utställningens skull.

Utställningar