Tervetuloa Lasten lääketieteen päivään!

Lauantaina 23.3.2024 klo 10–18 Heurekassa vietetään rakastettua lasten lääketieteen päivää, jossa sekä lapset että aikuiset pääsevät hyppäämään lääkärin tai tutkijan tossuihin.

Tapahtumapäivän pääsyliput normaalin Heureka-lipun hinnalla.

• Ennakkoon verkosta ostettuna aikuisille 22 €, lapsille ja muille alennusryhmille 15 €
• Paikan päältä ostettuna aikuisille 24 €, lapsille ja muille alennusryhmille 17 €
• Alle 5-vuotiaat maksutta
• Museokortilla, Heureka Club -kortilla ja Kaikukortilla maksutta.

Tapahtumassa valokuvataan.

Päivän ohjelma

Ohjelma täydentyy edelleen. Ohjelmaan voi myös tulla muutoksia.

Nosta sykettä!

Työpajassa pääset seuraamaan sykettäsi sormessasi olevan pienen mittarin avulla. Hyppää, tanssi tai juokse paikallasi - mitä tapahtuu?

Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland haluaa osoittaa, miten teknologia voi edistää osallistavaa yhteiskuntaa taustasta riippumatta keskustelun, koulutuksen ja tutkimuksen kaltaisilla avainalueilla. He haluavat myös korostaa monimuotoisen väestön ja kestävän kehityksen merkitystä. Heidän visio on, että teknologiaa tulisi käyttää myönteisten arvojen ja tulevaisuuden tavoitteiden edistämiseen.

Työpaja sijaitsee Suolistossa suhisee -näyttelyssä.

Tutustu ambulanssiin!

Miltä ambulanssi näyttää? Mitä sen sisältä löytyy? Ambulanssi ja sen henkilökunta ovat tavattavissa koko tapahtuman ajan. Ambulanssi on parkkeerattu sisätiloihin Tapahtumatorille. Klo 10–18.

Opi silmäproteeseista!

TikTokista tuttu Laura Routa esittelee silmäproteeseja. Lauran pisteellä pääset taittelemaan oman silmäproteesin. Lisäksi saat tavata silmänsä lapsena menettäneen Jonnan, joka kertoo omaa tarinaansa elämästä silmäproteesin kanssa. Klo 10–18.

Työpaja järjestetään Tiedettä pallolla -kohteella.

Laura kertoo silmäproteeseista auditoriossa klo 12.45. Luento kestää noin 30 min.

 • Hengitä!

  Tule askartelemaan omat keuhkot ja hengitä niihin ilmaa! Työpaja järjestetään Ideaverstaalla.

  Sopii myös perheen pienemmille.

 • Vau, verta!

  Tässä hauskassa työpajassa pääset sensory playn avulla tutustumaan siihen, mistä veri koostuu.

  Sopii myös perheen pienemmille.

 • Kurkista kehoon!

  Tässä työpajassa pääset tutustumaan ultraäänikuvantamiseen. Aalto-yliopiston tutkijat esittelevät ultraäänikuvantamislaitteen toimintaa. Pääset näkemään miten kuva muodostuu ja tutkimaan mitä kudosmallin sisään on kätketty. Työpaja järjestetään Laboratorio Ytimessä.

  Sopii myös perheen pienemmille.

  Aalto-yliopiston Medical Ultrasonics -laboratoriossa kehitetään uusia ultraääneen perustuvia diagnosointi- ja hoitomenetelmiä.

 • Minuuden molekyylit!

  DNA on meidän jokaisen reseptissä salainen ainesosa, joka erottaa meidät muista. Sen avulla voidaan selvittää esimerkiksi sukulaissuhteita ja rikoksia. Tässä työpajassa pääset näkemään, miltä sinun oma salainen ainesosasi näyttää! Työpaja järjestetään Lasten laboratoriossa.

  Ikäsuositus: 6+

Nallesairaala

HUS:in vetämässä Nallesairaalassa pääset tarkastuttamaan nallesi hyvinvoinnin ja hoitamaan sitä. Nallesairaala on avoinna klo 10–18. Nallesairaalan löydät Planetaarion edustalta.

Toimintapisteeseen voi tulla minkä tahansa oman pehmolelun tai nuken kanssa. Jos oma nalle on jäänyt kotiin, pisteeltä voi myös lainata pehmolelun.

Nallesairaalassa on myös mahdollista tavata Teemu-nalle, joka vierailee pisteellä päivän aikana.

Pisteellä mukana myös Helsingin Biopankki klo 10–13.

Tiedeteatteria Auditoriossa

Auditoriossa pääset ihastelemaan ja ihmettelemään mahtavaa tiedeteatteria. Esitykset kestävät noin 20 min. Sopii myös perheen pienemmille.

Klo 11.00
Klo 12.00
Klo 14.30
Klo 16.00

 • Tietovisa

  Tule yksin, kaksin tai koko perheen voimin osallistumaan tietovisaan, jossa kysytään erilaisia lääketieteeseen liittyviä kysymyksiä.

  Tietovisa pelataan Kahootilla, joka on koulumaailmassakin tutuksi tullut maksuton sovellus. Voit tutustua sovellukseen etukäteen tästä. Sovellus toimii niin Android- kuin iOS-laitteilla.

  Klo 11
  Klo 14
  Klo 15
  Klo 16

 • Kuoroesitykset

  Pääset kuulemaan oivaltavia lauluja tieteestä ja avaruudesta. Lavalla mukana Tähtisumu-kuoro sekä ryhmät Galaxi ja Ryhmä X Helsingin konservatoriosta.

  Klo 12
  Klo 13

Opi ensiapua!

Tule opettelemaan ensiaputaitoja Suomen Punaisen Ristin pisteellä! Paja kestää 40 min. Yhteen pajaan mahtuu 12 kpl yli 6-vuotiasta lasta. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

klo 10.30
klo 11.30
klo 12.30
klo 13.30
klo 14.30
klo 15.30
klo 16.30

Opi kuulosta - kokeile kuulotestiä!

Kuuloliiton pisteellä saat tietoa kuulosta, kuulon tutkimisesta, kuulon merkityksestä sekä melusta. Kuulon tutkimista ei kannata turhaan jännittää! Lisäksi pääset näkemään kuulon apuvälinettä käyttävän leijonan sekä kuulon apuvälineitä.

Kuuloliiton kokemustoimija Juho Jauhiainen kertoo omista kuulokokemuksistaan auditoriossa klo 13.30. Luento kestää noin 30 min.

 • Rottien ruokintanäytökset

  Mikä on rottien lempiruoka? Miksi rotta kuljettaa ruokansa piiloon? Tai tiesitkö esimerkiksi sen, että Heurekan rotat saavat joka päivä tuoretta ravintolaruokaa?

  Rottien ruokintanäytöksissä rottainnoittaja tarjoilee rotille tuoreita herkkuja kuten salaattia, kurkkua, porkkanaa ja jyviä. Rottien rouskutellessa vihanneksia innoittaja kertoo rottien käyttäytymisestä, ruokinnassa ja arkipäivän kulusta Heurekan Rottalassa. Näytös kestää noin 10 minuuttia.

  Klo 11.30
  Klo 15.30

 • Planetaario

  Planetaariossa esitetään puolipallon muotoiselle valkonkankaalle heijastettavia elokuvia, jotka saavat katsojan tuntemaan olevansa tapahtumien keskipisteessä.

  - Kaikki päivän planetaarioelokuvat sisältyvät Heureka-lipun hintaan.
  - Huom! Planetaarion ikäraja on 5 vuotta.
  - Oma paikka näytökseen varataan QR-koodilla, joka löytyy planetaarion edustalla olevalta näytöltä.

  Päivän aikataulu:

  Elävät maailmat: 10.30, 13.00, 15.30
  3-2-1 Matkaan!: 11.15, 13.45, 16.15
  Satelix: 12.15, 14.45, 17.15

Eväidensyöntipaikka ja imetysrauha

Tapahtumaan on varattu eväidensyöntialue lähellä Info-pistettä omia eväitä varten. Lisäksi Tiederavintola palvelee nälkäisiä koko tapahtuman ajan.

Pilotoimme tässä tapahtumassa myös Imetysrauha-pistettä, joka on varattu heille, jotka kaipaavat rauhallista ja viihtyisää paikkaa vauvansa ruokkimiselle.