Heurekan rakastetut kesyrotat

Heurekan rotat kuuluvat tiedekeskuksen suosituimpien kohteiden joukkoon!

Rotat esiintyvät yleisölle näytöksissä, joissa kerrotaan muun muassa rottien käyttäytymisestä sekä havainnollistetaan eläinten kouluttamista. Kummankin esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin.

Heurekassa on noin 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Uusia rotanpoikasia tulee Heurekaan muutaman kerran vuodessa. Heurekassa ei ole rottien kasvatustoimintaa, vaan kesyrotanpoikaset hankitaan yksityisiltä kesyrottakasvattajilta.

Rottien ruokintanäytökset

Päivittäiset esitysajat ovat nähtävissä Heurekassa vierailupäivänä. Rottien ruokintanäytös kestää n. 10 minuuttia.

Miksi rotta kuljettaa ruokansa piiloon? Entäs tiesitkös sen, että Heurekan rotat saavat joka päivä tuoretta ravintolaruokaa?

Rottien ruokintanäytöksessä rottainnoittaja tarjoilee rotille tuoreita herkkuja kuten salaattia, kurkkua, porkkanaa ja jyviä. Rottien rouskutellessa vihanneksia innoittaja kertoo rottien käyttäytymisestä, ruokinnasta ja arkipäivän kulusta Heurekan Rottalassa. Rohkeimmat rotat pyydystävät riisinjyviä uima-altaan pohjasta! Näytöksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jutella rottainnoittajan kanssa ja kysellä rotista.

Rottakoripalloesityset

Huom! Rottakoripallonäytökset ovat toistaiseksi tauolla.

Rottakoripallonäytöksissä innoittaja kertoo eläinten koulutuksesta sekä rottien biologiasta. Pyrkimyksenä on myös lisätä tietoa rottien oikeasta hoidosta ja käsittelystä.

Rottien koripallopelit perustuvat aina rottien vapaaehtoiseen toimintaan. Rottia ei pakoteta pelaamaan, vaan ne voivat aina halutessaan poistua pelikentältä esityksen aikana. Yhdessä pelissä on yleensä n. 2–4 rottaa. Näytöksessä rotat noutavat pallon kentältä, kuljettavat sen suussaan pelikentän päätyyn ja lopuksi pudottavat pallon korirenkaan läpi takajaloillaan seisten. Kaikki nämä liikkeet ovat rotille luontaisia. Jokaisesta tehdystä korituksesta rotalle annetaan pieni ruokapalkkio (esim. keitetty riisinjyvä).

  • Rottien koulutus

    Koripallorotat koulutetaan Heurekassa ja koulutuksesta vastaavat erityisesti tehtävään perehtyneet innoittajat. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla. Rottien esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin

    Heurekan rottakoripallotoiminta alkoi loppuvuodesta 1995. Esimerkkinämme toimii COSI:n tiedekeskus Yhdysvalloissa. Lukuisat rottasukupolvet ovat näyttäneet taitojaan ainutlaatuisella rottakoripallostadionilla.

  • Rottien koti

    Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa. Yleisöesitysten katsomo on lasin takana huoneen ulkopuolella, eikä yleisöllä ole pääsyä rottalaan. Huone on rottien koti ja siksi se halutaan pitää rauhallisena. Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti koko huoneessa ja yöt ne viettävät isossa yöpymishäkissä. Rottien ruokinnasta, häkkien puhtaanapidosta ja muusta hoidosta huolehtii päivittäin tehtävään koulutettu innoittaja.

Blogi

Heurekan kouluttajien kirjoittamaa Rottakoripalloblogia ei valitettavasti päivitetä enää, mutta voit käydä lukemassa tarkemmin mm. Rottalan arjesta, rottien koulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista.

Miten rotan saa tekemään korin? Ketkä ovat Heurekan kirkkaimmat koripallotähdet? Mitä Rottalassa tapahtuu koripallo-ottelun jälkeen?

Heurekan koripallorotat-blogi