Näyttely on esillä 26.9.–26.12.2024

Hyppää mukaan luovuuden aalloille!

Tutustu tutkimustyön luovuuteen sekä siinä tarvittavaan luovaan ajatteluun, kokeiluihin ja yhteistyöhön. Samalla tutustut Aalto-yliopiston tutkimukseen piirtämisestä, staattisesta sähköstä ja meritekniikasta. Aalto-yliopiston tutkimuksessa ja opetuksessa yhdistyvät tiede ja taide sekä tekniikka ja talous. Radikaalilla luovuudella muutamme teoriat käytännöksi ja prototyypit läpimurroiksi. 

Luovuutta on monenlaista. Me olemme kaikki luovia, ja jokainen voi kehittää luovuuttaan. Näyttely virittelee myös pohtimaan, miten tutkimusta tehdään ja mitä merkitystä luovalla työllä on yksilölle ja yhteiskunnalle.  

Näyttelyn on tuottanut Aalto-yliopisto yhdessä Heurekan kanssa. 

Näyttelyn kohteiden ja suunnittelijoiden esittely:

Luova ajatteleminen piirtäen 

Oletko pohtinut, milloin ja miten ajattelet luovasti? Piirtäessäsi mielesi sisäinen muuttuu näkyväksi sinulle itsellesi ja muille ihmisille. Voit jakaa ideoitasi toisten kanssa jopa ilman sanoja. Piirtäminen synnyttää uusia ideoita ja kertoo sinulle jotain, mitä et ole ennen tiennyt. Kynä kädessäsi tutkit maailmaa uutta luovalla tavalla. 

Aloittaessasi sinun ei tarvitse tietää, mitä aiot piirtää. Piirros kyllä auttaa sinua eteenpäin. Tällainen ei-tietäminen on jännittävää, sillä siinä luodaan uutta. Kokeile myös uusia tapoja piirtää: sulje silmäsi ja havainnoi asioita eri aisteillasi. Piirrä esimerkiksi kuulemasi ääni tai haistamasi haju. Piirroksessa asiat voivat näyttää sinusta yhdenlaiselta ja jonkun toisen mielestä ihan toisenlaiselta. Olette molemmat oikeassa, koska vääriä vastauksia ei ole. Piirtäessä voi päästää luovuuden valloilleen!  

Marika Tervahartiala on taidekasvattaja ja tutkija Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tervahartiala tutkii piirtäen tietämistä, tietämistä piirtämisen kautta ja sitä, miten Piirros osallistuu uuden tiedon luomiseen. Tietämisen viivoilla -väitöskirjassa Tervahartialan rinnalla tutkii, tietää ja piirtää abstrakti
entiteetti Piirros, jonka sarjakuvamainen hahmo näyttäytyy lukijalle yli neljässäsadassa viivapiirroksessa. Nyt Piirros seikkailee myös Heurekassa ja
voit itse kokeilla piirtäen ajattelemista!

Staattinen sähkö ja luovat kokeilut

Oletko joskus saanut sähköiskun kosketettuasi jotain pintaa
tai esinettä? Sähköiskun aiheuttaa staattinen sähkö. Voit koettaa tuottaa sähköä hieromalla mattoa käsilläsi tai jaloillasi, ja käyttää tuottamaasi sähköä esimerkiksi lampun sytyttämiseen. Jotkin materiaalit johtavat sähköä hyvin, kun taas toiset eristävät sitä. Kierrätysmateriaalien käyttö on hyvä vaihtoehto, koska se vähentää jätteen määrää.

Kokeileminen synnyttää usein uutta tietoa. Kokeiden perusteella voidaan tehdä uusia kokeiluja, ja näin saadaan entistä tarkempaa tietoa. Myös epäonnistuneet kokeet ovat hyödyllisiä. Ne auttavat esimerkiksi tunnistamaan huonosti sähköä tuottavia materiaaleja, mikä on myös tärkeää uutta tietoa.

Ihminen voi siis tuottaa sähköä! Pystytkö kuvittelemaan huoneen, jossa ihmiset tuottavat kaiken sähkön?

Ramyah Gowrishankar työskentelee tutkijatohtorina Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulussa ja Mobile Cloud Computing -tutkimusryhmässä. Gowrishankarin Engaging with e-static textiles -tutkimushankkeessa tutkitaan tekniikoita omavoimaisten sähköstaattisten tekstiilien suunnitteluun ja valmistukseen sekä niiden mahdollisia käyttökohteita älykkäässä kodissa. Heurekassa voit tutustua Gowrishankarin tutkimukseen ja kokeilla sähköenergian tuottamista omalla kehollasi. Kokeile, saatko valon syttymään! 

Laivanrakentamisen luova yhteistyö 

Eikö ole hieman kummallista, että laivat pysyvät veden pinnalla, vaikka ne ovat valtavan kokoisia ja todella painavia? Risteilyalukset ovat laivoista kaikkein monimutkaisimpia. Ne ovat elämyskeitaita. Risteilykokemukseen liittyy syöminen, nukkuminen, erilaiset näytökset ja jopa uiminen uima-altaassa keskellä valtamerta.  

Laivan suunnitteluun ja rakentamiseen tarvitaan paljon mielikuvitusta, erilaisia ihmisiä ja monenlaista osaamista. Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan esimerkiksi tutkimusta, ongelmanratkaisua, innovaatioita, luovuutta ja kykyä unelmoida. On erityisen tärkeää pohtia monesta näkökulmasta, miten risteilyaluksesta tehdään ympäristöystävällinen, turvallinen ja kestävä. Jokainen laiva on luovan yhteistyön tulos. Mikä olisi sinun roolisi luovassa laivanrakentamisessa? 

Aalto-yliopisto ja Meyer Turku Oy tekevät yhteistyötä meritekniikan tutkimuksessa ja opetuksessa. Tekniikan alalla tutkimusta tehdään usein yritysten kanssa. Aallon ja Meyerin yhteistyössä tutkitaan uusien, ohuempien ja ympäristöystävällisempien materiaalien ja rakenteiden käyttöä sekä näiden vaikutusta laivan suorituskykyyn. Tässä näyttelyssä pääset kokeilemaan laivansuunnittelua ja -rakentamista. Tule kokeilemaan millainen laiva-arkkitehti sinä olisit!

  • Laivanrakentamiskohteen työryhmä: 

    Kimmo Hiukka, Meyer Turku Oy 
    Linn-Sophie Bodö, Meyer Turku Oy
    Sami Mäkinen, Meyer Turku Oy 
    Marjo Keiramo, Meyer Turku Oy ja Aalto-yliopisto
    Jani Romanoff, Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu
    Heikki Remes, Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu
    Tommi Mikkola, Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu

  • Aalto-yliopiston työryhmä näyttelyn tuotannossa: 

    Riikka Mäkikoskela
    Nicole Grekov
    Saara Kantele
    Merle Karp
    Alex Suomi
    Outi Turpeinen
    Tiina Toivola
    Milla Kokko

    Valokuvat verkkosivuilla: Teemu Ullgren