• Näyttely

  Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttely käsittelee hauskalla ja vuorovaikutteisella tavalla tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.


  Tekoäly on jo monella tavalla mukana arjessamme. Koska tekoälyä rakennamme me ihmiset, meidän on myös hyvä yhdessä miettiä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää.

 • Tervetuloa tekoälyn maailmaan

  Tekoäly-näyttelyssä kulkee taustalla tarina tekoälyn parissa
  työskentelevästä Tieteilijästä. Tekoäly-näyttelyssä päästään
  vierailemaan Tieteilijän kotiin, pihalle ja työpajaan. Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa hauskoja tekoälyä hyödyntäviä laitteita. Hän on kiinnostunut tutkimaan, mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä tekoälyn kanssa.

Koti

Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa tekoälyä sisältäviä laitteita, joiden kanssa voi tehdä elämästä hauskempaa ja kokeilla uusia asioita. Tieteilijän kodissa voi runoilla ja piirtää yhdessä tekoälyn kanssa.

Mitä sinä muuten opettaisit keittiörobotille?

Piha

Pihalleen tieteilijällä on rakentanut juuri alkamassa olevia juhlia varten hauskoja tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja vempeleitä. Voitatko tekoälyn ohjaaman robottikäden kivi-sakset-paperi -pelissä?

Työpaja

Työpajassaan hän kouluttaa tekoälyä sisältäviä robotteja sekä herättelee ajatuksia siitä, mitä on vastuullinen tekoäly. Onnistutko sinä kouluttamaan robotin, joka osaa etsiä Tieteilijän kadottamia asioita?

 • Tekoäly

  Tekoälyksi kutsutaan tietokoneohjelmia, jotka jäljittelevät älykkyyttä vaativaa toimintaa kuten päättelemistä, kuvien tunnistamista tai puhumista.

 • Sääntöpohjainen tekoäly

  Tietokoneohjelma, joka jäljittelee älykkyyttä vaativaa toimintaa noudattamalla ihmisen kirjoittamia toimintaohjeita.

 • Koneoppiminen

  Toiminta, jossa tietokone tarkastelee sille annettua opetusaineistoa ja tuottaa siitä mallin, jolla se voi tehdä päätelmiä.

 • Opetusaineisto

  Esimerkkejä sisältävä data, jolla koneoppimiseen perustuvalle tekoälylle opetetaan haluttuja asioita.

 • Algoritmi

  Tarkka kuvaus askeleista, joita seuraamalla tietokone voi suorittaa tietyn tehtävän tai ratkaista tietyn ongelman.

 • Neuroverkko

  Koneoppimisjärjestelmä, joka koostuu yksinkertaisista toisiinsa
  yhteydessä olevista laskentayksiköistä, neuroneista, ja muodostaa niillä mallin opetusaineistosta

 • Koneoppimisalgoritmi

  Ohjeet, joita seuraamalla tietokone tarkastelee sille annettua opetusaineistoa ja muodostaa siitä mallin. Mallin avulla se voi tehdä
  päätelmiä.

 • Kesän tiedeleirit 2024

  Kesän tiedeleirit 2024

  Kesän tiedeleirit tulevat myyntiin maanantaina 25.3.2024 klo 10. Oston yhteydessä on täytettävä leiriläisen tai leiriläisten tiedot lomakkeisiin ennen maksua.

 • Äitienpäivän lounas Heurekassa 12.5.

  Äitienpäivän lounas Heurekassa 12.5.

  Tiederavintolan äitienpäivälounaan varanneelle perheelle tarjotaan Heureka-liput puoleen hintaan. Alennuksen saa Heurekan lipunmyynnistä äitienpäivälounaan kuittia vastaan äitienpäivänä.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Ilmoittaudu mukaan ja tule oppimaan arkeologisen kaivauksen kaivaustekniikka käytännössä! Kaivaukset toteutetaan 24.–28.6.2024 sekä 1.–5.7.2024.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Torstain iltalippu kympillä

  Tarjous

  Heurekassa tarjotaan torstaisin klo 15–20 pääsyliput 10 euron hintaan niin aikuisille kuin 5–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Alle 5-vuotiaat pääsevät Heurekaan maksutta huoltajan mukana.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Lahjalippu Heurekaan

  Voimassa 12kk ostopäivästä

  Lahjaksi yhteistä aikaa tiede-elämysten parissa! Lahjalipulla pääsee kokemaan huimat 7 vuorovaikutteista näyttelyä ja planetaarion mukaansatempaavat elokuvat.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  Vastuullisuus Heurekassa

  Heurekalle Ekokompassi-ympäristösertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki

 • Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Vuosi 2023 oli Heurekassa kaikkien aikojen viidenneksi vilkkain tiedekeskuksen 34-vuotisessa historiassa. Kävijöitä oli viime vuonna lähes 348 000