Rottakoripallo

 

HUOM! Rottakoripallopelinäytöksiä ei järjestetä toistaiseksi koronarajoituksien vuoksi. Pelien aikataulun voi tarkistaa alla olevasta kalenterista.

Heurekan suosituimpien kohteiden joukkoon kuuluvat rottakoripalloesitykset, joissa koulutetut kesyrotat esiintyvät yleisölle. Rottien pelatessa koripalloa innoittaja kertoo yleisölle rottien koulutuksesta ja niiden hoidosta.

Tarkista päivittäiset aikataulut kalenterista

Koripallo-ottelut

Rottakoripallonäytöksissä yleisölle esitellään eläinten kouluttamista ja oppimista. Koulutetut kesyrotat pelaavat yleisön edessä koripalloa kerran päivässä.

Esitysten aikana innoittaja kertoo yleisölle rottien ja eläinten koulutuksesta sekä rottien biologiasta. Pyrkimyksenä on myös  lisätä tietoa rottien oikeasta hoidosta ja käsittelystä.

Näytöspelit perustuvat rottien vapaaehtoiseen toimintaan. Rottia ei pakoteta pelaamaan ja ne voivat poistua pelikentältä koska vain halutessaan myös esityksen aikana. Yhdessä näytöksessä on tavallisesti mukana 2-4 rottaa.

Näytöksessä rotat noutavat pallon kentältä, kuljettavat sen suussaan pelikentän päätyyn ja lopuksi pudottavat pallon korirenkaan läpi takajaloillaan seisten. Kaikki liikkeet, joita rotat peliesityksen aikana tekevät ovat niille luontaisia. Jokaisesta tehdystä korituksesta rotalle annetaan pieni ruokapalkkio kuten esimerkiksi keitetty riisinjyvä.

Esityksen lopuksi katsojilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä rotista.

Yleisöesityksiä pyritään pitämään joka päivä ympäri vuoden. Vuosittainen rottakoripallon katsojamäärä on noin 54 000.

Katso päiväkohtaiset peliajat kalenterista

Rottien koulutus

Koripallorotat koulutetaan Heurekassa ja koulutuksesta vastaavat erityisesti tehtävään perehtyneet innoittajat. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla.

Heurekan rottakoripallotoiminta alkoi loppuvuodesta 1995. Esimerkkinämme toimi COSI:n tiedekeskus Yhdysvalloissa. Lukuisat rottasukupolvet ovat näyttäneet taitojaan ainutlaatuisella rottakoripallostadionilla.

Rottien hoito

Heurekassa on noin 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Uusia rotanpoikasia tulee Heurekaan muutaman kerran vuodessa. Heurekassa ei ole rottien kasvatustoimintaa vaan kesyrotanpoikaset hankitaan yksityisiltä kesyrottakasvattajilta.

Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa. Yleisöesitysten katsomo on lasin takana huoneen ulkopuolella, eikä yleisöllä ole pääsyä rottalaan. Huone on rottien koti ja siksi se halutaan pitää rauhallisena.

Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti koko huoneessa ja yöt ne viettävät isossa yöpymishäkissä. Rottien ruokinnasta, häkkien puhtaanapidosta ja muusta hoidosta huolehtii päivittäin tehtävään koulutettu innoittaja.

Rottien ruokintanäytös

Mikä on rottien lempiruoka? Miksi rotta kuljettaa ruokansa piiloon? Tai tiesitkö esimerkiksi sen, että Heurekan rotat saavat joka päivä tuoretta ravintolaruokaa? Suosittujen rottakoripalloesitysten lisäksi Rottalassa pidetään ruokintanäytöksiä kerran päivässä.

Lue lisää rottien ruokintanäytöksestä

Tutustu Heurekan karvaisiin koripallotähtiin!

Miten rotan saa tekemään korin? Ketkä ovat Heurekan kirkkaimmat koripallotähdet? Mitä Rottalassa tapahtuu koripallo-ottelun jälkeen? Heurekan kouluttajien kirjoittamassa rottakoripalloblogissa kerrotaan ajankohtaisia asioita muun muassa Rottalan arjesta, rottien koulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista.

Lue lisää rottakoripalloblogista