Rotat ovat muuttaneet uuteen kotiinsa Rottalinnaan! Tarkista päivän koripallo-ottelut kalenterista.

Heurekan rottakoripallostadion on lähes ainutlaatuinen maailmassa!

Tiedekeskus Heurekan suosituimpien kohteiden joukkoon kuuluvat rottakoripalloesitykset, joissa koulutetut kesyrotat esiintyvät yleisölle. Rottien pelatessa koripalloa innoittaja kertoo yleisölle rottien koulutuksesta ja rotista eläimenä.

Esityksen lopuksi katsojilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä rotista.

Rotat pelaavat koripalloa yleensä muutaman kerran päivässä.

Rottakoripallopelit pidetään nyt uudella paikalla, Tapahtumatorilla. Esitys kestää noin 10 minuuttia.

Rottakoripallopelit ja rottien koulutus

Rottakoripallonäytöksissä yleisölle esitellään eläinten kouluttamista ja oppimista. Koulutetut kesyrotat pelaavat yleisön edessä koripalloa n. 10 minuuttia kerrallaan. Esitysten aikana innoittaja kertoo yleisölle rottien ja yleisemminkin eläinten koulutuksesta sekä rottien biologiasta. Pyrkimyksenä on myös  lisätä tietoa rottien oikeasta hoidosta ja käsittelystä.

Näytöspelit perustuvat rottien vapaaehtoiseen toimintaan. Rottia ei pakoteta pelaamaan ja ne voivat poistua pelikentältä koska vain halutessaan myös esityksen aikana. Yhdessä näytöksessä on tavallisesti mukana 2-4 rottaa.

Näytöksessä rotat noutavat pallon kentältä, kuljettavat sen suussaan pelikentän päätyyn ja lopuksi pudottavat pallon korirenkaan läpi takajaloillaan seisten. Kaikki liikkeet, joita rotat peliesityksen aikana tekevät ovat niille luontaisia. Jokaisesta tehdystä korituksesta rotalle annetaan pieni ruokapalkkio kuten esimerkiksi keitetty riisinjyvä.

Yleisöesityksiä pidetään kolmesti päivässä ympäri vuoden. Vuosittainen rottakoripallon katsojamäärä on noin 54 000.

Koripallorotat koulutetaan Heurekassa ja koulutuksesta vastaavat erityisesti tehtävään perehtyneet innoittajat. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla.

Heurekan rottakoripallotoiminta alkoi loppuvuodesta 1995. Esimerkkinämme toimi COSI:n tiedekeskus Yhdysvalloissa. Lukuisat rottasukupolvet ovat näyttäneet taitojaan ainutlaatuisella rottakoripallostadionilla. Rottakoripallovalmentajat kutsuvat kaikki fanit tutustumaan Heurekan rottakoripallojoukkueeseen!

Rottien hoito

Heurekassa on noin 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Uusia rotanpoikasia tulee Heurekaan muutaman kerran vuodessa. Heurekassa ei ole rottien kasvatustoimintaa vaan kesyrotanpoikaset hankitaan yksityisiltä kesyrottakasvattajilta.

Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa. Yleisöesitysten katsomo on lasin takana huoneen ulkopuolella, eikä yleisöllä ole pääsyä rottalaan. Huone on rottien koti ja siksi se halutaan pitää rauhallisena.

Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti koko huoneessa ja yöt ne viettävät isoissa yöpymishäkeissä. Rottien ruokinnasta, häkkien puhtaanapidosta ja muusta hoidosta huolehtii päivittäin tehtävään koulutettu innoittaja.

Seuraa Heurekan rottien kouluttajien pitämää Rottakoripallo-blogia täältä.