Heurekan epäonnenpyörä

Laitetaan epäonnenpyörä pyörimään!

Tervetuloa Heurekan laboratorioon, luovan tuhon tyyssijaan.
Tässä ohjelmasarjassa keskitytään tuhoamaan tavaroita tieteen nimissä.

Huom. Mikäli suhtaudut esineisiin tunteella, niin älä hyvänen aika katso tätä videota!

Heurekan epäonnenpyörä, jakso 6

TIEDE:

Tölkin alumiini reagoi natriumhydroksidin kanssa muodostaen natriumalumaattia ja vapauttaen vetykaasua. Joissain tölkeissä käytetään ohutta muovikalvoa tölkin sisäpinnoitteena. Kun natriumhydroksidi on syövyttänyt kaiken alumiinin, jäljelle jää ainoastaan tölkin ohut muovinen sisäpinnoite.

Heurekan epäonnenpyörä, jakso 5

TIEDE:

Kaliumkarbidi reagoi jäästä sulavan veden kanssa muodostaen erittäin helposti syttyvää asetyleenikaasua. Syntyvä liekki sulattaa enemmän jäätä, jolloin asetyleenikaasua vapautuu lisää.

Heurekan epäonnenpyörä, jakso 4

TIEDE:

Styroksi on polystyreenivaahtoa, jossa on erittäin vähän kiinteää ainetta ja paljon ilmakuplia. Kiinteä aines liukenee asetoniin, ilmakuplat hajoavat ja ilma vapautuu. Asetoni on hengitettynä myrkyllistä; Heurekassa koe tehtiin laboratoriossa, jossa on tehostettu ilmanvaihto.

Heurekan epäonnenpyörä, jakso 3

TIEDE:

Nestetypen lämpötila on -196 astetta. Ilman atomien ja molekyylien liike vähenee lämpötilan laskiessa. Liikkeen vähentyminen tarkoittaa myös paineen laskua. Ilmapallojen kumi on venyvää ja kestää hyvin kutistumista ja paisumista.

Heurekan epäonnenpyörä, jakso 2

TIEDE:

Joissain erityisissä saippuatyypeissä, jotka on suunniteltu kellumaan vedessä, on saippuaan sekoitettu suuri määrä pieniä ilmakuplia. Kun ilma kuplissa kuumenee, niiden tilavuus kasvaa. Tämän lisäksi saippuassa oleva nestemäinen vesi höyrystyy ja laajenee. Tilavuuden kasvu voidaan nähdä saippuapalan laajenemisena.

Heurekan epäonnenpyörä, jakso 1

TIEDE:

Nestetypen lämpötila on -196 astetta. Kaalin nesteet jäätyvät ja kova isku saa sen sirpaloitumaan samaan tapaan kuin lasin tai keramiikan. Jäädytys kestää typelläkin useamman minuuttin, sillä lämpö siirtyy hitaasti pois usein kaalinlehtikerrosten väleistä.

Entäs joko oletko katsonut kaikki Heureka-hetket?

Heureka-hetki-videot

Heureka-hetket ovat minuutin tai parin mittaisia videoita, joissa toteutetaan hilpeitä, hulvattomia ja hätkähdyttäviä tieteellisiä temppuja. Niiden tarkoituksena on muistuttaa tieteenteon perimmäisestä olemuksesta – leikkimielisestä kokeilusta ja oivalluksen riemusta. Monia tempuista voit testata itse.

Heureka-hetki-sarjaa on tehty yhteensä 23 jaksoa.

Katso kaikki Heureka-hetket

Maistiaisena Heureka-hetki 13: Ping Pong Bang.