Päänäyttelyalueen ikisuosikit

Oletko pyöräillyt vaijerilla?

Avoinna toistaiseksi

Vaijerilla pyöräily

Päänäyttelualueen katonrajassa, noin 6,5 metrin korkeudessa liikkuva vaijeripyörä on Heurekan kävijöiden ikisuosikki. Vaijeripyörä on ollut Heurekassa vuodesta 1993 lähtien. Pyörä pysyy pystyssä vaijerin päällä 120-kiloisen vastapainon ansiosta. Painon takia ajaminen on pienestä huojumisesta huolimatta täysin turvallista.

Vaijeripyörä on siitä harvinainen polkupyörä, että sillä pysyy pystyssä myös pysähdyksissä. Vaijeripyörän alla oleva turvaverkko mahdollistaa ajamisen ilman turvavaljaita ja oppaan läsnäoloa. Turvaverkon alla on lisäksi tiheämpi verkko, joka on asennettu tippuvien tavaroiden varalta.

Minimipituusraja vaijeripyörään on 140 senttiä, jotta ajajan jalat ylettyvät polkimille. Ajajan maksimipainoraja on 110 kiloa.

Vinkit vaijerilla pyöräilyyn

Ohjeet

 • Ylätasanteella saa olla kerrallaan maksimissaan kuusi henkilöä.
 • Vain yksi ajaja voi olla kerrallaan pyörän päällä.
 • Aja pyörä aina perille asti.
 • Älä yritä nousta kyydistä, jos pyörä valuu taaksepäin.
 • Älä hyppää verkkoon.
 • Jos pudotat jotain,  ota yhteys henkilökuntaan.

Faktat

 • Minimipituusraja vaijeripyörään on 140 senttiä.
 • Ajajan maksimipainoraja on 110 kiloa.
 • Vaijeripyörä on 6,5 metrin korkeudessa.
 • Ajettava matka on noin 20 metriä.
 • Pyörässä kiinni oleva vastapaino on 120 kiloa.

Foucalt’n heiluri

Maapallo pyörii – ja Heureka sen mukana. Metalliliuskat siirtyvät heilurin eteen maapallon kiertoliikkeen mukaan.

Mihin suuntaan maapallo pyörii?

Heiluri on vapaasti ripustettu. Se on kiinnitetty kattoon pallonivelellä eli se pitää saman heilahdussuunnan, vaikka talo pyöriikin maapallon mukana.

Huomaa ero

Jos heilurin yläpäässä olisi sarana, heiluri pyörisi talon mukana.

Foucaltin heiluri

Vaihtuvat teemanäyttelyt

Vaijerilla pyöräilyn, Foucault’n heiluri sekä muiden yksittäisten suosikkikohteiden lisäksi päänäyttelyalue koostuu erilaisista, muutaman vuoden välein vaihtuvista teemanäyttelyistä.

Kiertotehdas

Kiertotehdas on näyttely kestävän kehityksen ratkaisuista. Miten kierrättää tuttuja esineitä ja niihin liittyviä materiaaleja mahdollisimman tehokkaalla, ympäristöystävällisellä sekä taloudellisesti parhaalla tavalla?

Lue lisää Kiertotehdas-näyttelystä

Sähkölä

Sähkölässä voit syventyä älykkääseen sähköön arjessasi. Näyttelyssä selviää, miten sähkö kulkee voimalasta kotiisi, minkälainen on älykoti ja miten voit itse käyttää sähköä älykkäästi.

Lue lisää Sähkölä-näyttelystä

Tiedettä pallolla

Tiedettä pallolla on Yhdysvaltojen meren ja ilmakehän tutkimuslaitoksen (NOAA) kehittämä projisointilaitteisto. Halkaisijaltaan parimetrisen pallon pinnalle heijastetaan pääosin satelliitein kerättyä dataa.

Lue lisää Tiedettä pallolla -kohteesta

Suolistossa suhisee

Suolistossa suhisee -näyttely esittelee hauskasti ja havainnollisesti terveen ruoansulatuskanavan rakennetta ja toimintaa sekä kertoo, miten elimistö hankkii ravinnosta tarvitsemansa rakennusmateriaalit ja polttoaineen.

Lue lisää Suolistossa suhisee -näyttelystä