Kumppanuustarina: Tekoäly ja robotiikka x CSC

CSC
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on suomalainen, valtion ja korkeakoulujen omistama tietotekniikan osaamiskeskus. Operoimme Kajaanin datakeskukseemme sijoitettua yhteiseurooppalaista maailman kolmanneksi nopeinta supertietokonetta LUMIa, joka toimii myös edistyksellisenä tekoälyalustana. Lisäksi Kajaanissa sijaitsevat myös kansalliset supertietokoneet Mahti, Puhti ja Allas.

"Olemme mukana Heurekan Tekoäly- ja robotiikka-vaikuttavuusohjelmassa ja Me, myself & AI -näyttelyn kohdeyhteistyössä. Haluamme tuoda tavallisten ihmisten tietoon tekoälyn mahdollisuuksia ja kertoa, mitä sen avulla voi toteuttaa. Tekoäly helpottaa jo jokapäiväistä elämäämme, mutta se voi myös rajoittaa ja vääristää saamaamme tietoa. Siksi kannustamme myös kriittiseen ajatteluun.

Yhteistyö ja tapahtumien suunnittelu Heurekan kanssa on sujunut vaivattomasti. Olemme osallistuneet itse näyttelyn lisäksi myös muun muassa Heurekan perhepäivään ja H-18 iltaan.

Tapahtumiin osallistuminen vaatii toki hiukan työaikaa ja miettimistä yrityksen sisällä, pitää luoda tarpeeksi mielenkiintoisia asioita esiteltäväksi Heurekan tapahtumien kohderyhmille. Esimerkiksi Heurekan H-18 Ystäväni-tekoäly -illan osalta pohdimme ensin, mikä voisi kiinnostaa tapahtumayleisöä. Tämän jälkeen keskustelimme Heurekan edustajan kanssa, sopisivatko ajatuksemme tähän tapahtumaan ja mitä muut osallistuvat yritykset ovat ideoineet. Onneksemme meillä CSC:llä oli jo valmiina asiakkaidemme käyttöön kehitelty "testaa tietosi supertietokoneista" -kännykkäpeli, joka haastoi mukavasti näyttelyssä kävijöitä supertietokonetietämyksessään. Loimme myös tekoälyn avustuksella häikäisevää taidetta. Lisäksi kehitimme tähän ystävyys-teemaiseen tapahtumaan iskurepliikkibotin: iskurepliikki tilanteeseen kuin tilanteeseen ;-)!

Tapahtumien suunnitteluun laitettu työ konkretisoituu itse tapahtumassa, kun kohtaamme Heurekan asiakaskunnan. Asiakaskunta on innostunutta, uteliasta, positiivista, heittäytyvää ja palaute on välitöntä. Nämä ovat todellakin hyvän mielen tapahtumia! Oma kokemuksemme on myönteinen ja voimme suositella Heurekan tapahtumia myös muille yrityksille. Heittäytykää, uskaltakaa myös hullutella vähän."

Riikka Aittasalo, asiakasmarkkinointipäällikkö, CSC

"Olemme kokeneet Heurekan tilaisuudet hyvin kiinnostavana työnä. Yleisö tarkastelee tekoälyn kysymyksiä pääasiassa totutun kuplamme ulkopuolelta, mutta kuitenkin hyvin kiinnostuneesti ja innostuneesti. Tilaisuuksissa on ollut ilo käydä esittelemässä työtämme."

Aleksi Kallio, kehityspäällikkö, AI and Data Analytics, CSC