Vastuullisuus Heurekassa

Heurekalle Ekokompassi-ympäristösertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki.

Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.
Tiedekeskus Heurekalle myönnettiin marraskuussa 2023 Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Sen jälkeen Heureka haki myös Visit Finlandin matkailuelinkeinolle kehittämää Sustainable Travel Finland (STF) -merkkiä, jonka saavuttaminen edellytti ympäristösertifikaattia. STF-merkin Heureka sai 12.1.2024.

Heurekalle 7.11.2023 myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti on tunnustus ulkoisen auditoinnin läpäisseelle organisaatiolle, joka tekee järjestelmällistä ympäristötyötä ja on sitoutunut ympäristötyön jatkuvaan kehittämiseen. Suomen luonnonsuojeluliiton Kinos Oy:n hallinnoima Ekokompassi on yksi Suomen tunnetuimmista toimialariippumattomista ympäristöjärjestelmistä, joka pohjautuu kansainväliseen ISO 14001 -standardiin. Ekokompassin ympäristöohjelma auttaa organisaatioita toteuttamaan ympäristötekoja tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Sen avulla Heureka on rakentanut yhdessä koko henkilöstönsä kanssa ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja positiivisen kädenjäljen lisäämiseksi ympäristöohjelman tavoitteineen ja toimenpiteineen.

Suomen matkailuelinkeinon kestävää kehitystä varten Visit Finland on kehittänyt Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman ja -merkin. Ohjelma tarjoaa matkailuyrityksille ja -alueille kestävän matkailun kehittämisen työkalupakin, jonka avulla kestävien toimenpiteiden ja valintojen systemaattinen omaksuminen organisaation arkeen helpottuu. Ohjelman läpikäyneille ja kriteerit täyttäville yrityksille ja alueille myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki, jolla viestitään erityisesti matkailijoille kestävästä toiminnasta.

- Ympäristövastuu tarkoittaa meille konkreettisia tekoja omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Vastuullinen ja ekologisesti kestävä toiminta on ollut osa Heurekan arkea jo pitkään, mutta Ekokompassi-sertifikaatti ja STF-ohjelma antavat meille työkaluja kehittää toimintaamme pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti sekä viestiä toimistamme, toteaa Heurekan viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa, joka toimii myös Heurekan vastuuhenkilönä Ekokompassi- ja STF-ohjelmissa.

- Ympäristölupauksemme mukaan Tiedekeskus Heureka ottaa ympäristönäkökohdat huomioon kaikessa toiminnassaan ja kehittää toimintaansa haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kannustamme henkilökuntaamme ja vierailijoitamme ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen. Lisäksi kasvatamme ympäristötietoutta sisältöjemme kautta, Ainoa jatkaa.


Heurekan vastuullisuustyöhön kuuluu ekologisen kestävyyden lisäksi myös sosiaalinen ja taloudellinen vastuullisuus, joihin liittyviä toimenpiteitä edellytetään myös STF-ohjelmassa. Taloudelliselle vastuullisuudelle vahvan pohjan luo se, että Heurekan toiminnasta vastaa taloudellista voittoa tavoittelematon yksityinen Tiedekeskussäätiö, jonka tarkoituksena on edistää tieteen ja tieteenharjoituksen, tieteen tulosten ja sovellutusten sekä niiden vaikutusten ja merkityksen yleistä tuntemusta. Sosiaalista vastuullisuutta edistetään mm. mukaan ottavan tiedekeskustyön avulla etsimällä alipalveltuja yleisöryhmiä, laajentamalla osallistumista ja moninaistamalla Heurekan yleisöpohjaa. Saavutettavuus, yhdenvertaisuus ja moninaisuus ovat Heurekalle erittäin tärkeitä toimintaa ohjaavia tekijöitä. Heurekan sosiaalista vastuullisuutta on myös etsiä keinoja tavoittaa tiedeviestinnällä yhä useampia ihmisiä ja yhteisöjä, ja poistaa osallistumisen esteitä – olivat ne sitten fyysisiä, henkisiä tai taloudellisia. Heureka kantaa vastuuta yhteiskunnan osaamispohjasta ja tulevaisuudesta innostamalla uteliaisuuteen sekä kannustamalla elinikäiseen ja elämänlevyiseen oppimiseen.


Lisätietoja:
Viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa, heli.ainoa@heureka.fi, puh. 040 9015 295.
Heurekan verkkosivuilta: Vastuullisuus Heurekassa – Heureka

Takaisin blogiin
 • Kesän vinkit Heureka-vierailulle

  Kesän vinkit Heureka-vierailulle

  Katso vinkit kesän Heureka-vierailulle! Heureka on avoinna kesällä 24.6.–11.8.2024 joka päivä kello 9–18.

 • Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

  Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

  Planetaario on avoinna kesällä joka päivä, joten ehdit vielä katsomaan elokuvia ennen kuin planetaario suljetaan 12.8. alkaen ison uudistusremontin takia.

 • Toiseksi maineikkain organisaatio

  Toiseksi maineikkain organisaatio

  Heureka on matkailu- ja ravintola-alan toiseksi maineikkain organisaatio Luottamus ja Maine -tutkimuskierroksella 2024.

 • Heurekan turvallisemman tilan periaatteet

  Heurekan turvallisemman tilan periaatteet

  Heurekassa jokaisella pitää ola turvallinen olo. Kun olen Heurekassa, noudatan näitä turvallisen tilan periaatteita. 

 • Kesän tiedeleirit 2024

  Kesän tiedeleirit 2024

  Tiedeleirit

  Kesän 2024 tiedeleireille löytyy vielä paikkoja! Oston yhteydessä on täytettävä leiriläisen tai leiriläisten tiedot lomakkeisiin ennen maksua.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Torstain iltalippu kympillä

  Tarjous

  Huom! Alennus ei koske torstai-iltoja 20.6.–8.8., 17.10., 5.12. ja 26.12. Torstaisin klo 15–20 kaikki pääsyliput 10 €/kpl. Alle 5-vuotiaat pääsevät Heurekaan maksutta huoltajan mukana.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Tapahtuma

  Ilmoittaudu mukaan ja tule oppimaan arkeologisen kaivauksen kaivaustekniikka käytännössä! Kaivaukset toteutetaan 24.–28.6.2024 sekä 1.–5.7.2024.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Lahjalippu Heurekaan

  Voimassa 12kk ostopäivästä

  Lahjaksi yhteistä aikaa tiede-elämysten parissa! Lahjalipulla pääsee kokemaan huimat 7 vuorovaikutteista näyttelyä ja planetaarion mukaansatempaavat elokuvat.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  Vastuullisuus Heurekassa

  Uutinen

  Heurekalle Ekokompassi-ympäristösertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki.