Tekoäly ja taide: uhka vai rikkaus?

Keskustelutilaisuus Heurekassa torstaina 30.5.2024 klo 17.00

Suomen Ranskan instituutti järjestää keskustelutilaisuuden tekoälyn käytöstä taiteessa.

Yhteistyössä Heurekan kanssa järjestettävässä englanninkielisessä keskustelutilaisuudessa tekoälyn ja taiteen suhdetta käsitellään tieteellisestä, taiteellisesta, oikeudellisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Keskustelun teemat

Keskustelutilaisuudessa käsitellään taiteellisia, tieteellisiä, yhteiskunnallisia ja oikeudellisia näkökulmia tekoälyn käytöstä taiteellisessa luomisessa:

Taiteellinen: miten luoda teos tekoälyn avulla? Mikä on ihmisen ja koneen rooli tässä luomistyössä? Voimmeko ansaita elantomme luomalla teoksia tekoälyn avulla?

Tieteellinen: mitä tekoäly lopulta on? Onko tekoäly tieteellisesti katsottuna riippumaton ihmisestä? Kuinka pitkälle voimme mennä?

Yhteiskunnallinen: pitäisikö meidän pelätä tekoälyä; voiko tekoäly luoda tunteita; voiko tekoäly jonain päivänä korvata ihmisen?

Oikeudellinen: Tekoäly ja immateriaalioikeudet: miten tekoälyn luomia teoksia säännellään? Kuka omistaa teokset, kun otetaan huomioon, että tekoäly hyödyntää olemassa olevia teoksia? Mikä on lainsäädännön nykytila? Onko teknologinen kehitys nopeampaa kuin sääntely?

Tervetuloa mukaan!

Keskustelutilaisuus järjestetään Heurekan auditoriossa ja sinne on vapaa pääsy. Paikat varataan ennakkoon maksutta. Tilaisuus on englanninkielinen.
Tapahtuman kesto noin 1,5 h.

Tervetuloa tutustumaan Heurekan tekoälyteemaiseen Me, Myself & AI -näyttelyyn sekä muihin hauskuuksiin ennen tai jälkeen keskustelutilaisuuden.
Liput näyttelyihin torstaina klo 15 alkaen vain 10 € hlö. Opettajat pääsevät tutustumaan näyttelyihin maksutta vilauttamalla OAJ:n jäsenkorttia lippukassalla.

Varaa paikkasi tapahtumaan
  • Hannu Töyrylä

    Kuvataiteilija, mediataiteilija ja tutkija, joka tutkii tekoälyn käyttöä taiteellisena välineenä pääasiassa valokuvista.

  • Hannu Toivonen

    Professori Helsingin yliopistolla, tiedonlouhinnan, laskennallisen luovuuden ja tekoälyn asiantuntija.

  • Marion Carré ja Valentin Schmite

    ”Propos sur l’art et l’intelligence artificielle” -kirjan kirjoittajat. Missä määrin koneet voivat olla luovia?

  • Teemu Mäki

    Taiteilija, ohjaaja, kirjailija, tutkija, kuvataiteen tohtori, Suomen Taiteilijaseuran ja IAA Europen puheenjohtaja.

  • Emma Miquel

    Immateriaalioikeuksiin erikoistunut juristi.