H18: Camp Heureka

Aikuisten iltaa vietetään perjantaina 24.5. klo 19–24.

Liput ovelta 17 €.

Liput ennakkoon 15 €.

Huom. Museokortti, Heureka Club -vuosikortti, Kaiku-kortti tai Heurekan vapaaliput eivät käy maksuvälineenä tapahtumaan.

Heurekalaiset ovat kirjoittaneet tapahtumaa varten oman kesäleiribiisin. Laulun kuulet jo ennen tapahtumaa Youtubesta sekä Spotifysta

Tiedeleiri-ilta aikuisille!

Meiltä kysytään usein, että miksi tiedeleirejä ei järjestetä aikuisille. Salassa pidetty syy on, että legendan mukaan Heurekan takapihan metsässä alkaa tapahtua outoja asioita, jos aikuiset päästetään tiedeleirille touhuamaan..

Me kuitenkin uskomme, että tämä on pelkkää legendaa. Siksi päätimme, että aikuisille järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti yhden illan kestävä tiedeleiri.

Tätä ainutlaatuista mahdollisuutta ei kannata missata. Luvassa on mielenkiintoista tiedesisältöä sekä nostalgista kesäleiriohjelmaa. Ja ken tietää, mitä Heurekan takapihan metsässä tapahtuukaan illan hämärtyessä?

Leiri-illan ohjelma

Tapahtuman ohjelma järjestetään sisä- ja ulkotiloissa.
Ohjelma täydentyy leiri-iltaan saakka ja siihen voi tulla muutoksia.

Ulkona järjestettävä ohjelma

Pukeudu ulkona järjestettävään ohjelmaan sääolosuhteiden mukaisesti.

Vaahtobileet

Leirikasteessa musiikki soi ja vaahto lentää! Varaudu lievään kastumiseen ja ota halutessasi mukaan vaihtovaatteet ja/tai pyyhkeen.

Vaahtobileet järjestetään yhteistyössä Bileet.fi kanssa.

Klo 20-23.30

Batiikkivärjäys

Löytyykö sinulta esimerkiksi puhdas, vaalea t-paita, sukat tai kangaskassi, joka kaipaisi pientä tuunausta? Tämä järjestyy leiri-illan batiikkivärjäys-työpajassa. Tuo mukanasi värjäykseen sopiva puhdas ja vaalea kangas, värjää se, jätä se tapahtuman ajaksi kuivumaan ja vie se illan päätteeksi mukanasi kotiin.

Jos oma kangas jää kotiin, voit myös hyödyntää leiri-iltana saamaasi kangaskassia värjäykseen!

Klo 19–23.30

Legendan lepytys

Leirilegendan mukaan Heurekan takapihan metsässä alkaa tapahtua outoja asioita, jos aikuiset päästetään tiedeleireille touhuamaan. Ei kuitenkaan ole syytä huoleen! Legendan lepytys -työpajassa varmistamme, että legenda ei pääse valloilleen. Kuka teidän porukasta uskaltaa lähteä metsään lepyttämään legendaa muiden ohjeistaessa metsän reunalta?

Klo 19–23.30

 • Ränniralli

  Tule rakentamaan balsasta itsellesi vene ja kisaa se voittoon! Kerran tunnissa annamme palkinnon kuluneen tunnin nopeimmalle rännisankarille! Luvassa mahtavia palkintoja.

  Klo 19–23.30

 • Rakkausrohtojen maistatus

  Tule kokeilemaan miltä rakkausrohdot maistuvat ja tuntuvat kehossasi. Huomioithan, että jotkut kasvit eivät sovi allergioista kärsiville.

  Rakkausyrttien maistatuksen lisäksi Anna Nyman luennoi auditoriossa aiheesta Rakkausrohtoja lähiluonnosta. Suosittelemme, että koet illan aikana molemmat!

  Klo 20–22

 • Tykkisankari

  Tule testaamaan tähtäystaitojasi! Tässä työpajassa pääset ampumaan ilmapainetykillä tennispalloja maaliin - jos onnistut.

  Klo 21–23.30

Sisällä järjestettävä ohjelma

Heurekan näyttelyt ovat myös avoinna normaalisti koko tapahtuman ajan.

Open Mic: Kummitustarinat

Mikä olisikaan leiri-ilta ilman kummitustarinoita tai muita legendoja? Tule kertomaan paras tarinasi muille leiriläisille! Ilmoittautuminen esiintymisvuoroon tapahtuu paikan päällä.

Open Mic järjestetään yhteistyössä Helsinki Poetry Connection ry:n kanssa.

Klo 21 ja 22
Kesto 45 min.

Pecca Palmu & Cable management

Pecca on aloitteleva muusikko, joka tuottaa musiikkia biosonifikaation avulla, jossa elävää organismia käytetään ääniaaltojen tuottamiseen ja manipulointiin. Pecca rikkoo rajoja – miksi kasvi ei voisi olla muusikko?

Biosonifikaatiossa eläinten tai kasvien liikkeistä peräisin olevat äänet tai mittausdata muunnetaan musiikiksi tai ääniteoksiksi. Liity osaksi virtapiiriä, joka luo erilaisia äänimaisemia elektronisen musiikin ja biosonifikaation yhdistelmänä. Tämä yhdistää musiikin luomisen ja luonnon, luoden ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia äänimaisemia.

Nyt soundaa hyvältä!

Musapajassa pääset kokeilemaan erilaisia kehorytmejä ja laulamaan hittibiisien tahtiin porukalla, Musiikkikoulu Demon opettajien johdolla.

Klo 20, 21, 22 ja 23

 • Tutki ötököitä -työpaja

  Ötökät ovat tärkeä osa kesää ja leirejä. Miltä ne näyttävätkään läheltä? Tule tarkkailemaan niitä mikroskoopilla.

  Klo 19–23.30

 • Yön ääniä -tietovisa

  Tiedettä pallolla -kohteella kuunnellaan erilaisia yön ääniä ja arvataan, mitä ne ovat.

  Tietovisa järjestetään non-stop koko illan ajan. Yksi erä kestää määrittelemättömän ajan.

 • Varttituntini tutkijana: miltä puu ja sen eri yhdisteet tuoksuvat

  Apulaisprofessori (puutiede) Tuula Jyske

  Tässä työpajassa pääset testaamaan tutkijanelämää ja tekemään kansalaistiedettä puumateriaalitieteiden saralla. Sulje silmäsi ja anna tuoksujen viedä. Kirjaa ylös, mitä tuoksut tuovat mieleesi sekä miten tuoksut ja tuoksumuistosi vaikuttavat mieleesi. Haastattele sen jälkeen työpajan seuraavaa osallistujaa ja kirjaa vastaukset tietokantaan. Keksitkö myös omia tutkimuskysymyksiä ja niistä johdettuja hypoteeseja puun tuoksuun liittyen? Entä miten keräisit aineiston todentamaan hypoteesisi?

 • Metsähyönteisten salattu sosiaalinen elämä – mitä hyönteiset tekevät kun eivät syö metsää

  Luennoitsijana metsäentomologian apulaisprofessori ja akatemiatutkija Carita Lindstedt-Kareksela.

  Parittelukammioita, kloonautuvia naaraita, sienten kasvatusta, massaliikkeitä sekä yhteistyötä ja huijaamista - metsähyönteiset elävät omaa vuorovaikutussuhteiltaan rikasta elämää vaikka pääsevät julkisuuteen vain taloudellisia tuhoja aiheuttaessaan. Tässä lyhyessä luennossa tutustumme niiden vähemmälle huomiolle jääneeseen monimuotoiseen sosiaaliseen käyttäytymiseen.

  Klo 19.45 ja 20.30

 • Sukellus myyttiseen metsään

  Luennoitsijana folkloristi Katariina Krabbe (FM).

  Miten esivanhempamme suhtautuivat metsään? Minkälaisia olentoja he siellä kohtasivat? Mikä on metsänpeitto ja miten sieltä pääsee pois? Luento toimii matkaoppaanasi myyttiseen metsään ja saat mukaasi voimaloitsun. Astu sitten metsän portista kuin toiseen todellisuuteen, avaudu näkemään elävä luonto uusin silmin ja koe se myyttien ja kansanperinteen kautta. Mitä metsä sinulle kertoo?

  Klo 21.15 ja 22.00

 • Rakkausrohtoja lähiluonnosta

  Luennoitsijana Anna Nyman.

  Upea luontomme tarjoilee toinen toistaan kiehtovampia kasveja, jotka ovat toimineet lemmenruokina ympäri maailmaa muinaisten sivilisaatioiden ajoilta tähän päivään saakka. Osa kasvien käytöstä on perustunut uskomukseen niiden tehosta, mutta nykytutkimuksen mukaan tietyt kasvit todella vaikuttavat kehomme eri toimintoihin.

  Anna Nyman maistattaa myös rakkausyrttejä ulkona sijaitsevan hyötykasvipolun juurella. Suosittelemme, että koet illan aikana molemmat!

  Klo 22.45 ja 23.00

Planetaarioelokuvat

Esitysaikataulu:

19.30 Parallel Universe
20.15 Parallel Universe
21.00 Yöperhoset
21.45 Yöperhoset
22.30 Yöperhoset
23.15 Yöperhoset

Tiederavintola

Tiederavintolalla on sisätiloissa ravintolatilan lisäksi kaksi erillistä juomapistettä sekä ulkotiloissa kaksi juomapistettä. Juomapisteeltä saat mukaasi kestomukin, joka on käytössäsi koko tapahtuman ajan.

Nälän yllättäessä Tiederavintolan maukkaat uuniperunat pelastavat illan. Tarjolla on kasvis- ja katkarapu-skagen -vaihtoehdot.

Heureka Shop

Tiedeviemiset kotiin!

Heureka Shop on avoinna illan aikana kello 19–22.

Vasta myöhemmin tajusin -video