Ulkonäyttelyt

Tiedepuisto Galilei on avoinna kesällä. 

Heurekan näyttelyt jatkuvat ulkona! Kesäaikaan avoinna oleva tiedepuisto Galilei, kivipuisto, hyötykasvipolku ja Linnén istutusalue kuuluvat näyttelylipun hintaan.

Pääsisäänkäynnin edustalla ovat kaikille avoimet kivipuisto ja Linnén istutusalue. Kivipuiston 124 kiveä edustavat Suomen kallioperää ja Linnén istutusalueen kasvit Linnén kasvisystemaattisen järjestelmän luokkia. Tiedepuisto Galilei on auki yleensä toukokuusta syyskuulle saakka.

 

Heurekan näyttelyt

Ulkonäyttelyt

Tiedepuisto Galilei

Kesäaikaan (n. touko-syyskuu) auki oleva ulkonäyttelyalue tiedepuisto Galilei on uudistunut. Uuden pinnoitteen saaneella ulkonäyttelyalueella on esillä kolme uutta kaikenikäisille sopivaa näyttelykohdetta: yhteistoimintaa edellyttävä kuulalabyrinttipeli, valuva hiekkateos, jossa käyttäjä pääsee toimimaan maisemamaalarina sekä jättimäiset Fröbelin palikat vapaata rakentelua varten.

Tiedepuisto Galileissa kävijät kokeilevat ja käyttävät suurikokoisia musiikin, matematiikan ja fysiikan ilmiöihin perustuvia kohteita, joista monissa on mukana vesi. Alue kuuluu näyttelylipun hintaan.

Heurekan ulkonäyttelyalueelle tiedepuisto Galileihin toteutettiin kevään ja kesän 2015 aikana hyötykasvipolku. Polun päätarkoitus on tuoda tietoa pohjoisen luonnon kiinnostavista hyötykasveista sekä lisätä mielenkiintoa kasvituntemusta ja luonnonvaraisten hyötykasvien tunnistamista kohtaan.

Linnén istutusalue

Heurekan pääsisäänkäyntiin johtavan kävelytien reunassa olevan Linnén istutusalueen kasvit on valittu niin, että ne edustavat Linnén kasvisystemaattisen järjestelmän luokkia. Kasvit kukkivat eri väreissä ja eri aikoina ympäri kasvukauden.

Linnén järjestelmässä on 24 luokkaa. Heurekan istutusalueesta puuttuu kaksi luokkaa, luokat VII (Heptandria – Seitsenheteiset) ja XX (Gynandria – Emiheteiset). Alkuperäisen istutussuunnitelman ja lajivalinnan teki vuonna 1989 Helsingin yliopiston Kasvimuseon intendentti Mikko Piirainen.

Kivipuisto

Heurekan pääsisäänkäynnin edustalla on kivipuisto, joka esittelee Suomen kallioperää. Kivet on sijoitettu alueelle maakunnittain. Kiviä on yhteensä 124 Ahvenanmaalta tuodusta ordovikikalkkikivestä aina Kittilän kultamalmiin asti. Kivenlohkareiden lisäksi paikalla on palanen jääkauden jälkeistä rantakivikkoa Vantaalta. Kivipuistoon on vapaa pääsy.

Kivilohkareet on saatu lahjoituksina kivialan yrittäjiltä, Geologian tutkimuskeskukselta, kaivosyhtiöiltä ja eräiltä kunnilta.

Mobiiliopas kivipuistossa

Malmikiviin pääset tutustumaan Kivipuistossa omalla kännykälläsi Malmipolku-mobiilioppaalla.

Katso kivipuiston kivilajit maakunnittain.

Hyötykasvipolku

Heurekan Galilei-puistosta löytyvältä luontopolulta löytyy useita Suomen luonnossa esiintyviä elinympäristöjä eli biotooppeja. Noin 200 metrin mittaisen polun varrella voi tutustua esimerkiksi kuivan kedon, metsän, kosteikkojen ja soiden lajeihin.

Polulla esiintyy noin sata Suomessa luonnonvaraisena kasvavaa ja monin eri tavoin hyödynnettäväksi kelpaavaa kasvilajia, joita käytetään muun muassa ravinnossa, kosmetiikassa, kasvivärjäyksessä ja rohdoksissa. Polulla riittää nähtävää koko kasvukauden (touko-syyskuu) ajan.

Hyötykasvipolku on suunniteltu yhdessä Luontoportin kanssa.

Tutustu kasveihin Hyötykasvipolku-mobiilioppaalla.

Pyörätuolirata

Kesäkuussa 2016 Heurekan ulkonäyttelyalueelle tiedepuisto Galileihin avattiin Invalidiliiton kanssa yhteistyössä suunniteltu pyörätuolirata.
Kaupunkiympäristöä mukulakivineen ja kiveyksineen muistuttavalla radalla kuka tahansa pääsee kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista. Radalla voi testata muun muassa, miten näppärästi suoriutuu pyörätuolin kanssa arkipäiväisistä haasteista, kuten tasoeroista, ovista ja kynnyksistä.

Rata auttaa ymmärtämään esteettömyyden tärkeyttä ja pyörätuolilla liikkuvien haasteita arjen ympäristössä. Parinkymmenen metrin mittaisella radalla voi liikkua kaksi pyörätuolia yhtä aikaa.

Muita näyttelyitämme