Ulkonäyttelyt

Ulkonäyttelyt Heurekassa:

  • Tiedepuisto Galilei (avoinna kesäaikaan),
  • Penrosen laatoitus,
  • Kivipuisto sekä
  • Linnén istutusalue.

Pääsisäänkäynnin edustalla aina avoimet sekä maksuttomat Kivipuisto, Penrosen laatoitus ja Linnén istutusalue. Tiedepuisto Galilei on avoinna toukokuusta syyskuulle saakka ja sinne sisäänpääsy kuuluu Heureka-lipun hintaan.

Muita näyttelyitämme

Ulkonäyttelyt

Tiedepuisto Galilei

Kesäaikaan (n. touko–syyskuu) avoinna oleva tiedepuisto Galilei jatkaa näyttelyitä ulkona. Tiedepuisto Galileissa kävijät pääsevät kokeilemaan suurikokoisia musiikin, matematiikan ja fysiikan ilmiöihin perustuvia kohteita, joista monissa on mukana vesi.

Pyörätuolirata

Kesäkuussa 2016 Heurekan ulkonäyttelyalueelle tiedepuisto Galileihin avattiin Invalidiliiton kanssa yhteistyössä suunniteltu pyörätuolirata.
Kaupunkiympäristöä mukulakivineen ja kiveyksineen muistuttavalla radalla kuka tahansa pääsee kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista. Radalla voi testata muun muassa, miten näppärästi suoriutuu pyörätuolin kanssa arkipäiväisistä haasteista, kuten tasoeroista, ovista ja kynnyksistä. Rata auttaa ymmärtämään esteettömyyden tärkeyttä ja pyörätuolilla liikkuvien haasteita arjen ympäristössä. Parinkymmenen metrin mittaisella radalla voi liikkua kaksi pyörätuolia yhtä aikaa.

Hyötykasvipolku

Hyötykasvipolun tarkoitus on tuoda tietoa pohjoisen luonnon kiinnostavista hyötykasveista sekä lisätä mielenkiintoa kasvituntemusta ja luonnonvaraisten hyötykasvien tunnistamista kohtaan. Polulta löytyy useita Suomen luonnossa esiintyviä elinympäristöjä eli biotooppeja. Noin 200 metrin mittaisen polun varrella voi tutustua esimerkiksi kuivan kedon, metsän, kosteikkojen ja soiden lajeihin. Polulla esiintyy noin sata Suomessa luonnonvaraisena kasvavaa ja monin eri tavoin hyödynnettäväksi kelpaavaa kasvilajia, joita käytetään muun muassa ravinnossa, kosmetiikassa, kasvivärjäyksessä ja rohdoksissa. Polulla riittää nähtävää koko kasvukauden (touko-syyskuu) ajan.

Hyötykasvipolku on suunniteltu yhdessä Luontoportin kanssa.

Tutustu tarkemmin:

Hyötykasvipolku-mobiiliopas

Tiedepuisto Galilei kuuluu Heureka-lipun hintaan.

Penrosen laatoitus

Heurekan pääsisäänkäynnin edessä on pyöreä laatoitettu alue, jossa  on käytetty ns. Penrosen laattoja. Penrosen laatat ovat tapa peittää taso jaksottomasti pienellä joukolla erilaisia monikulmioita. Ne ovat saaneet nimensä 1970-luvulla matemaatikko Roger Penrosen mukaan.

Penrosen laatoille on vapaa pääsy.

 

Linnén istutusalue

Heurekan pääsisäänkäyntiin johtavan kävelytien reunassa olevan Linnén istutusalueen kasvit edustavat Linnén kasvisystemaattisen järjestelmän luokkia. Kasvit kukkivat eri väreissä ja eri aikoina ympäri kasvukauden.

Linnén järjestelmässä on 24 luokkaa. Heurekan istutusalueesta puuttuu kaksi luokkaa, luokat VII (Heptandria – Seitsenheteiset) ja XX (Gynandria – Emiheteiset). Alkuperäisen istutussuunnitelman ja lajivalinnan teki vuonna 1989 Helsingin yliopiston Kasvimuseon intendentti Mikko Piirainen.

Linnén istutusalueelle on vapaa pääsy.

Kivipuisto

Heurekan pääsisäänkäynnin edustalla olevan Kivipuiston 124 kiveä edustavat Suomen kallioperää. Kivet on sijoitettu alueelle maakunnittain Ahvenanmaalta tuodusta ordovikikalkkikivestä aina Kittilän kultamalmiin asti. Kivenlohkareiden lisäksi paikalla on palanen jääkauden jälkeistä rantakivikkoa Vantaalta. Kivilohkareet on saatu lahjoituksina kivialan yrittäjiltä, Geologian tutkimuskeskukselta, kaivosyhtiöiltä ja eräiltä kunnilta.

Kivipuistoon on vapaa pääsy.

Tutustu tarkemmin:

Mobiiliopas Kivipuistoon

Kivipuiston kivilajit maakunnittain

Muita näyttelyitämme