Mitä kannattaa huomioida Heureka-vierailun aikana?

Lue lisää Heurekan sisältöjä tukevista oppimateriaaleista, opettajan roolista vierailun aikana, ruokailuista ja tavarasäilytyksestä sekä lipunmyynnistä.

Näyttelyihin liittyvät oppimateriaalit

Näyttelyiden teemoihin liittyy
oppimateriaaleja, jotka jäsentävät näyttelyvierailua ja laajentavat näyttelyiden teemoja. Oppimateriaalit sisältävät tehtäviä,
jotka soveltuvat toteutettaviksi joko Heureka-vierailun aikana tai ennakko-
ja jälkitehtävinä koululla. Osa materiaalista sopii toteutettavaksi kokonaan ilman Heureka-vierailua.

Lue lisää oppimateriaaleista

Opettajan rooli

Tuethan oppilaittesi Heureka-vierailua ja olet  heidän saavutettavissaan myös näyttelyalueella.

Oppilaat tai varhaiskasvatuslapset ovat aina ensisijaisesti mukana olevien aikuistensa vastuulla vierailun aikana. Lisäksi Heurekan työntekijät auttavat teitä sekä näyttelyissä että asiakaspalvelupisteellä.

Huomaathan, että Heurekassa on näyttelykohteita, joiden käyttämisessä on rajoituksia, kuten pituusraja, ja joiden käyttäminen turvallisesti edellyttää huolellista ohjeisiin tutustumista. Suosittelemme näihin kohteisiin tutustumista yhdessä aikuisen kanssa.

Ohjatut ohjelmat ja planetaarioelokuvat

Kouluohjelmat

Ohjelmat ovat varattavissa osaksi vierailua 30.4. asti. Toukokuun vierailuilla ohjattuihin toimintapisteisiin tutustutaan nonstop-tyyppisesti ilman varausta omalle ryhmälle. Näyttelyliput sekä paikat planetaarioelokuviin varataan ympäri vuoden normaalisti ennakkoon.

Kouluohjelmia ovat kaikki Heurekan innoittajan vetämät ohjelmat laboratoriossa, työpajassa, näyttelyalueella, tiedeteatterissa tai planetaariossa. Opastettuja näyttelykierroksia emme järjestä koulu- tai varhaiskasvatusryhmille, vaan suosittelemme tutustumaan Heurekan interaktiivisiin näyttelyihin omatoimisesti. Koululaisvierailun yhteyteen voi varata yhden ikäryhmälle sopivan ohjelman.

Ohjelma varataan vähintään viikkoa ennen vierailua. Opettajalla on aina valvontavastuu ryhmästään myös ohjelmien ajan. Mikäli ryhmä on pieni, voidaan samaan ohjelmaan
varata paikat myös jollekin toiselle saman ikätason ryhmälle. Opettaja huolehtii siitä, että ryhmä on paikalla noin 5 minuuttia ennen ohjelman alkua. Huomioithan tämän erityisesti silloin, kun ryhmälle on varattu ohjelma heti vierailun alkajaisiksi.

Tutustu kouluohjelmiin

Planetaarioelokuvat

Koulu- ja varhaiskasvatusvierailun
yhteyteen voi etukäteen varata liput planetaarioelokuvaan. Huomioithan varhaiskasvatusryhmien vierailun yhteydessä, että ikäraja planetaarioelokuviin on 5 vuotta.

Tutustu planetaarioelokuviin

Ohjeet onnistuneeseen näyttelykäyntiin

Varaa Heurekan näyttelyihin tutustumiseen vähintään kaksi tuntia. Mikäli olet varannut ryhmälle näyttelylippujen lisäksi kouluohjelman tai planetaarioelokuvan, kannattaa aikaa vierailuun varata yhteensä 3-5 tuntia. 

Heurekan näyttelyissä on innoittajia auttamassa näyttelykohteiden käytössä ja tukemassa onnistunutta vierailua. Innoittajat tunnistaa työtakeista. 

Suosittelemme, että pienemmät oppilaat ja varhaiskasvatuslapset liikkuvat näyttelyissä joko aikuisen seurassa pienryhmissä, tai tutustuvat omatoimisesti kohteisiin yhdellä näyttelyalueella kerrallaan. Näin aikuinen pystyy tukemaan kohteiden käyttöä ja on lasten tavoitettavissa. 

Isommat oppilaat voivat tutustua omatoimisesti näyttelyihin. Tällöinkin ryhmän mukana tulevien aikuisten tulee olla oppilaiden tavoitettavissa näyttelyalueella.

Tutkimusten mukaan oppimista tukeva näyttelykäynti sisältää näyttelyn teemaan tutustumisen etukäteen ja aiheeseen palaamisen vierailun jälkeen. Erityisen tärkeää näyttelyyn etukäteen tutustuminen on niiden lasten ja nuorten kohdalla, jotka eivät ole tottuneita käyttämään museoita ja tiedekeskuksia.

Ohjeet onnistuneeseen kouluohjelmakäyntiin

Oppilaiden ja varhaiskasvatuslasten kanssa on tärkeää tutustua etukäteen siihen, mitä aihepiiriä varatussa kouluohjelmassa tullaan käsittelemään ja millaisesta
ohjelmasta on kyse. Oppimista tukeva kouluohjelmakäynti sisältää ennakko- ja jälkitehtävien tekemistä koulussa. Pääsääntöisesti aikuiset saavat ottaa kuvia ohjelmissamme, jotta ohjelman sisältöihin voidaan palata yhdessä myös jälkikäteen tai näyttää kuvia lasten perheille. Kouluohjelmien kuvaukset löydät täältä ja oppimateriaalit täältä. 

Ohjelmissamme on tavoitteena luoda lapsille ja nuorille henkisesti ja fyysisesti turvallinen tila, mikä on edellytyksenä oppimisille ja innostumiselle. Henkisesti
turvalliseen tilaan pyrimme turvallisemman tilan periaatteiden avulla. Fyysisesti turvalliseen tilaan vaikuttavat seuraavat säännöt.  Kouluohjelmissamme oppilaiden tulee pitää kengät jalassaan, minkä lisäksi laboratorio-ohjelmissamme oppilaat käyttävät valkoisia laboratoriotakkeja. Laboratoriossa syöminen ja juominen on kiellettyä.

 • Vaate- ja reppusäilytys

  Ulkovaatteet ja reput voi jättää joko aulan naulakoihin tai lokeroihin. Kouluohjelmissa ja osassa näyttelykohteissa tulee olla kengät jalassa.

  Heureka ei vastaa naulakoihin tai lokeroihin jätetystä omaisuudesta.Huomioithan erityisesti kevään luokkaretkiaikana naulakoiden täyttämisen järjestyksessä.

 • Ruokailu ja eväiden syönti

  Ruokailun koulu- tai varhaiskasvatusryhmän vierailua varten voi varata ennakkoon näyttelylippujen ja mahdollisten ohjelmien yhteydessä, tai suoraan ravintolasta: ravintola@heureka.fi tai puhelimitse 09 857 9399.

  Ravintolasta voi tilata ennakkoon myös Take Away Science Snack -eväspussukoita.


  Kouluryhmät voivat syödä omia eväitä eväidensyöntipaikoilla. Eväidensyöntipaikat sijaitsevat
  aulassa ja toisessa kerroksessa, jossa on käytössä myös vesipiste, jääkaappi ja vessat. Huomioithan, että eväät voivat olla voileipiä, sämpylöitä tms. mutta eivät lämmintä ruokaa. Näyttelyalueella omien eväiden syönti ei ole sallittua

 • Asiointi lipunmyynnissä

  Opettaja
  maksaa koko ryhmän vierailun kerralla ja jakaa sisäänpääsytarrat oppilaille.
  Mikäli oppilaat maksavat kukin lippunsa erikseen, peritään koululaishinnan sijasta normaali lastenlipun hinta. Vierailun voi maksaa käteisellä, pankki- tai luottokortilla tai vierailun jälkeen lähetettävällä laskulla. Laskutuslisä
  on 8 euroa.

  Laskutus tapahtuu aina toteutuneen vierailijamäärän mukaan, pois lukien ennakkoon varattavat erityispaketit

Heureka Shop

Heureka-vierailun aikana oppilaat voivat vierailla myös Heureka
Shopissa,
jonka valikoimista löytyy muun muassa erilaisia pulmapelejä, avaruusaiheisia tuotteita ja lahjatavaroita. Suosittelemme sopimaan oppilaiden kanssa etukäteen, milloin he voivat käydä asioimassa Heureka Shopissa ja missä ostettuja tavaroita säilytetään Heureka-vierailun ajan. Tämä tukee oppilaiden keskittymistä näyttelyissä ja kouluohjelmien aikana. 

Katso Heureka Shopin valikoima