Planetariet är stängt

Vi öppnar ett förnyat och toppmodernt planetarium i slutet av året 2025.

Nainen ja mies istuu Heurekan planetaariossa. Planetaarion kuvulla näkyy tähtiä sekä sininen suurempi planeetta.

Heurekas planetarium upplever den största omvandlingen i sin historia. Planetariet öppnades 1989 och det renoverades senast för nästan 20 år sedan. Nu kommer planetariets interiör och presentationsteknik att förnyas för att möta dagens förväntningar och standarder. Projektet genomförs tillsammans med den franska planetariumleverantören RSA Cosmos.

Heureka planetarium, som öppnades 1989, var en pionjär inom planetariumteknik på sin tid. Vi ville hålla fast vid detta även senare, så under åren 2006-2007 förvandlades superbiografen till ett digitalt planetarium. Nu kommer planetariet att se en ännu större förändring, när hela presentationstekniken ska förnyas fram till projektionskupolen. Projektet har fått finansiering från utbildnings- och kulturministeriet 2022.

Efter renoveringen kommer allmänheten att kunna njuta av bildkvalitet med mångdubbelt bättre upplösning och ljuseffekt jämfört med nuvarande planetariumsystem. Samtidigt byter vi från traditionella 5.1-kanals surroundljud till modernt surroundljud.

I och med renoveringen kommer även utrymmets tillgänglighet att förbättras, då särskild uppmärksamhet ägnas åt belysning och placering av rullstolsplatser. Dessutom kommer planetariets trappor och gångar att göras ännu lättare att navigera. Efter reformen kommer filmvisningar att erbjudas på fyra språk utöver hörlurar med personliga induktionsslingor, och undertexter kommer att aktiveras med AR-glasögon.

" Människor är vana vid riktigt högkvalitativ presentationsteknik både hemma, på biografer och på konserter. Vi vill erbjuda Heurekas besökare imponerande, uppslukande upplevelser som de kommer att minnas länge. Det kräver att förutom det innehåll som presenteras i planetariet är dess teknik och besöksupplevelse förstklassig, säger Lauri Hynninen, projektledare för renoveringen.

" Vi är verkligen glada över detta unika projekt och att arbeta med Heurekas motiverade team. RSA Cosmos är ett ledande företag på planetariummarknaden, som har levererat mer än 400 planetarier till mer än 50 länder. Vi är verkligen stolta över att kunna installera toppmodern utrustning även i Heurekas ikoniska planetarium. Vår nyckelfärdiga lösning kommer att erbjuda allmänheten oförglömliga och extremt uppslukande upplevelser i Heurekas renoverade planetarium , säger RSA Cosmos försäljningschef Bahar Gumus.

Heureka planetarium kommer att vara stängt för renovering den 12 augusti 2024 och kommer att öppnas igen hösten 2025.

Tillbaka till blogg
  • H18: Halloween Heurekassa 1.11.2024

    H18: Halloween på Heureka 1.11.2024

    Vi ordnar den traditionsenliga H18: Halloween-evenemanget för vuxna den 1.11.2024 kl 19–24.

  • Lasten Halloween 2.11.2024

    Barnens Halloween 2.11.2024

    I år ska vi äntligen fira Halloween med hela familjen! På agendan står t.ex. silent disco, spökande workshops och kostymparader, där får presentera din egen Halloween-kostym.

  • Tietokirjafanit -perhepäivä 9.11.

    Facklitteraturfans-familjedag 9.11

    Lördagen 9.11.2024, klockan 10-18, ordnar vi en evenemangsdag med facklitteraturtema för hela familjen.

  • Isänpäivälounas Tiederavintolassa 10.11.2024

    Farsdags lunch på Vetenskapsrestaurangen 10.11....

    Farsdagslunchen ordnas söndagen den 10.11 kl 11.00–12.30 och kl 13.00–14.30. Heureka-biljetter för samma dag till halva priset för en familj som har bokat farsdagslunchen.

  • Heurekan vinkit syksyyn

    Heurekas tips inför hösten

    Få färg till hösten från Heureka! Se våra öppettider, entrépriser, ankomstanvisningar, dagens lunch, våra utställningar och framtida evenemang!

  • Nainen ja mies istuu Heurekan planetaariossa. Planetaarion kuvulla näkyy tähtiä sekä sininen suurempi planeetta.

    Planetariet är stängt

    Vi öppnar ett förnyat och toppmodernt planetarium i slutet av året 2025.

  • Rotan nenä kurkistaa puisesta ympyränmuotoisesta kolosta harson keskeltä.

    Råttorna är på en paus

    Råttmatningsshowerna och basketshowerna har paus fram till början av året 2025.

  • Heurekan Matkalla avaruudessa -näyttelyssä nainen osoittaa sormella suuren Kuun pintaan. Mies katsoo vierestä.

    Torsdagskvällsbiljett för 10 €

    Heureka erbjuder entrébiljetter för 10 euro på torsdagar kl. 15.00-20.00 för alla. Barn under 5 år får besöka Heureka gratis tillsammans med en vårdnadshavare. Biljettpriserna för torsdagskvällar gäller inte 17.10., 5.12. och 26.12.