Planetariet stängs den 12 augusti 2024

Planetariet är öppet varje dag på sommaren, så du hinner fortfarande se film innan planetariet stänger den 12 augusti för renovering.

Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

Heurekas planetarium upplever den största omvandlingen i sin historia. Planetariet öppnades 1989 och det renoverades senast för nästan 20 år sedan. Nu kommer planetariets interiör och presentationsteknik att förnyas för att möta dagens förväntningar och standarder. Projektet genomförs tillsammans med den franska planetariumleverantören RSA Cosmos.

Heureka planetarium, som öppnades 1989, var en pionjär inom planetariumteknik på sin tid. Vi ville hålla fast vid detta även senare, så under åren 2006-2007 förvandlades superbiografen till ett digitalt planetarium. Nu kommer planetariet att se en ännu större förändring, när hela presentationstekniken ska förnyas fram till projektionskupolen. Projektet har fått finansiering från utbildnings- och kulturministeriet 2022.

Efter renoveringen kommer allmänheten att kunna njuta av bildkvalitet med mångdubbelt bättre upplösning och ljuseffekt jämfört med nuvarande planetariumsystem. Samtidigt byter vi från traditionella 5.1-kanals surroundljud till modernt surroundljud.

I och med renoveringen kommer även utrymmets tillgänglighet att förbättras, då särskild uppmärksamhet ägnas åt belysning och placering av rullstolsplatser. Dessutom kommer planetariets trappor och gångar att göras ännu lättare att navigera. Efter reformen kommer filmvisningar att erbjudas på fyra språk utöver hörlurar med personliga induktionsslingor, och undertexter kommer att aktiveras med AR-glasögon.

" Människor är vana vid riktigt högkvalitativ presentationsteknik både hemma, på biografer och på konserter. Vi vill erbjuda Heurekas besökare imponerande, uppslukande upplevelser som de kommer att minnas länge. Det kräver att förutom det innehåll som presenteras i planetariet är dess teknik och besöksupplevelse förstklassig, säger Lauri Hynninen, projektledare för renoveringen.

" Vi är verkligen glada över detta unika projekt och att arbeta med Heurekas motiverade team. RSA Cosmos är ett ledande företag på planetariummarknaden, som har levererat mer än 400 planetarier till mer än 50 länder. Vi är verkligen stolta över att kunna installera toppmodern utrustning även i Heurekas ikoniska planetarium. Vår nyckelfärdiga lösning kommer att erbjuda allmänheten oförglömliga och extremt uppslukande upplevelser i Heurekas renoverade planetarium , säger RSA Cosmos försäljningschef Bahar Gumus.

Heureka planetarium kommer att vara stängt för renovering den 12 augusti 2024 och kommer att öppnas igen hösten 2025.

Tillbaka till blogg
 • Kesän vinkit Heureka-vierailulle

  Sommartips för ditt Heureka-besök

  Se tips för att besöka Heureka i sommar! Heureka har öppet på sommaren från 24.6 till 11.8.2024 varje dag från klockan 9.00 till 18.00.

 • Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

  Planetariet stängs den 12 augusti 2024

  Planetariet är öppet varje dag på sommaren, så du hinner fortfarande se film innan planetariet stänger den 12 augusti för renovering.

 • Toiseksi maineikkain organisaatio

  Den näst mest prestigefyllda organisationen

  Heureka är den näst mest prestigefyllda organisationen inom turist- och restaurangbranschen i Tillit och Rykte-undersökningen 2024.

 • Heurekan turvallisemman tilan periaatteet

  Principerna för ett tryggare rum

  På Heureka ska alla känna sig trygga. När jag besöker Heureka följer jag dessa principer om ett tryggare rum. 

 • Kesän tiedeleirit 2024

  Vetenskapsläger på finska sommaren 2024

  Tiedeleirit

  Det finns fortfarande platser till sommarens vetenskapsläger 2024! I samband med köpet ska deltagarens/deltagarnas uppgifter fyllas i blanketterna innan betalning. Obs! Lägren ordnas på finska.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Torsdagskvällsbiljett för 10 €

  Tarjous

  Heureka erbjuder entrébiljetter för 10 euro på torsdagar kl. 15.00-20.00 för alla. Barn under 5 år får besöka Heureka gratis tillsammans med en vårdnadshavare. Biljettpriserna för torsdagskvällar gäller inte 20.6.–8.8., 17.10., 5.12. och 26.12.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Arkeologiska utgrävningar i Ånäs

  Tapahtuma

  Anmäl dig och kom och lär dig arkeologiska utgrävningens utgrävningsteknik i praktiken! Utgrävningarna kommer att genomföras 24–28.6.2024 och 1–5.7.2024.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Presentbiljett till Heureka

  Gäller i 12 månader från inköpsdatum

  Ge en gåva där ni får spendera tid tillsammans genom magiska  vetenskapsupplevelser! Med en presentbiljett kan du uppleva hela 7 interaktiva utställningar och planetariets fängslande filmer.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  Ekokompass miljöcertifikat för Heurekka

  Uutinen

  Heureka har fått Ekokompassi-miljöcertifikat och Sustainable Travel Finland-märket.