Heurekan rakastetut kesyrotat

Heurekan rotat kuuluvat tiedekeskuksen suosituimpien kohteiden joukkoon!

Rotat esiintyvät yleisölle näytöksissä, joissa kerrotaan muun muassa rottien käyttäytymisestä sekä havainnollistetaan eläinten kouluttamista. Kummankin esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin.

Heurekassa on noin 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Uusia rotanpoikasia tulee Heurekaan muutaman kerran vuodessa. Heurekassa ei ole rottien kasvatustoimintaa, vaan kesyrotanpoikaset hankitaan yksityisiltä kesyrottakasvattajilta.

Råttornas välmående

Det finns cirka 10 råttor på Heureka. Alla råttor är tamråttor och de lever tillsammans i en flock som omfattar djur i olika åldrar. Nya råttungar kommer till Heureka några gånger om året. Heureka föder inte upp råttor, utan tamråttungar hämtas från privata tamråttuppfödare.

Obs! Basketshowerna har paus för tillfället.

Du kan träffa Heurekas råttor i shower som antingen illustrerar träning av djur (råttornas basketshower) eller berättar om råttor som djur och deras beteende ( vi matar råttorna ). I Bakgrunden av båda showerna är vetenskaplig information baserad på djurforskning eller studier relaterade till djurträning.

  • Rottien koulutus

    Koripallorotat koulutetaan Heurekassa ja koulutuksesta vastaavat erityisesti tehtävään perehtyneet innoittajat. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla. Rottien esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin

    Heurekan rottakoripallotoiminta alkoi loppuvuodesta 1995. Esimerkkinämme toimii COSI:n tiedekeskus Yhdysvalloissa. Lukuisat rottasukupolvet ovat näyttäneet taitojaan ainutlaatuisella rottakoripallostadionilla.

  • Rottien koti

    Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa. Yleisöesitysten katsomo on lasin takana huoneen ulkopuolella, eikä yleisöllä ole pääsyä rottalaan. Huone on rottien koti ja siksi se halutaan pitää rauhallisena. Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti koko huoneessa ja yöt ne viettävät isossa yöpymishäkissä. Rottien ruokinnasta, häkkien puhtaanapidosta ja muusta hoidosta huolehtii päivittäin tehtävään koulutettu innoittaja.

Blogi

Heurekan kouluttajien kirjoittamaa Rottakoripalloblogia ei valitettavasti päivitetä enää, mutta voit käydä lukemassa tarkemmin mm. Rottalan arjesta, rottien koulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista.

Miten rotan saa tekemään korin? Ketkä ovat Heurekan kirkkaimmat koripallotähdet? Mitä Rottalassa tapahtuu koripallo-ottelun jälkeen?

Heurekan koripallorotat-blogi