• Utställning

  Utställningen Artificiell intelligens – Me, Myself & AI för mig behandlar grunderna i utveckling av artificiell intelligens, interaktionen mellan människor och robotar styrda av artificiell intelligens, och de sociala dimensionerna av utvecklingen av artificiell intelligens på ett roligt och interaktivt sätt.


  Artificiell intelligens är redan involverad i vår vardag på många sätt. Eftersom artificiell intelligens är byggd av oss människor är det också bra för oss att tillsammans fundera över vilken typ av artificiell intelligens vi vill ha och hur vi vill använda den.

 • Välkommen till en värld av artificiell intelligens

  I utställningen om artificiell intelligens följer du berättelsen av en forskare, som arbetar med artificiell intelligens. I utställningen får du besöka forskarens hem, gård och verkstad. Forskaren har utvecklat roliga enheter för sitt hem som använder artificiell intelligens. Hen är intresserad av att utforska vad vi kan göra tillsammans med artificiell intelligens.

Hem

Forskaren har utvecklat enheter för sitt hem som innehåller artificiell intelligens, med vilka du kan göra livet roligare och prova nya saker. I forskarens hem kan du skriva dikter och rita tillsammans med artificiell intelligens.

Vad skulle du förresten lära en köksrobot?

Gård

I forskarens trädgård har hen byggt roliga spel och prylar med hjälp av artificiell intelligens för festen som precis ska börja. Kan du slå en AI-kontrollerad robotarm i ett sten-sax-påse?

Verkstad

I sin verkstad utbildar hen robotar med artificiell intelligens och väcker tankar om vad ansvarsfull artificiell intelligens är. Kommer du att lyckas träna en robot som vet hur man söker efter saker som forskaren förlorat?

 • Artificiell intelligens

  Man kallar datorprogram som imiterar aktiviteter som kräver intelligens, som att resonera, känna igen bilder eller tala, för artificiell intelligens.

 • Regelbaserad artificiell intelligens

  Ett datorprogram som imiterar en handling som kräver intelligens genom att följa instruktioner skrivna av en människa.

 • Maskininlärning

  En operation där datorn undersöker det läromedel som ges till den och tar fram en modell som den kan dra slutsatser av.

 • Läromaterial

  Data som innehåller exempel som lärs ut till maskininlärningsbaserad artificiell intelligens.

 • Algoritm

  En detaljerad beskrivning av de steg genom vilka en dator kan utföra en viss uppgift eller lösa ett visst problem.

 • Artificiellt neuronnät

  Ett maskininlärningssystem som består av enkla till varandra
  kopplade beräkningsenheter, neuroner, och använda dem för att bilda en modell av undervisningsmaterialet

 • Maskininlärningsalgoritm

  Instruktionerna, med hjälp av vilka datorn undersöker det läromedel som ges till den och skapar en modell av det. Med hjälp av modellen går det att dra slutsatser.

 • Kesän tiedeleirit 2024

  Vetenskapsläger på finska sommaren 2024

  Du kan köpa biljetter till sommarens vetenskapsläger fr.o.m. 25 mars 2024 kl 10. Obs! Vetenskapslägren ordnas på finska.

 • Äitienpäivän lounas Heurekassa 12.5.

  Morsdagslunch på Heureka 12.5

  Heureka-biljetter erbjuds till halva priset till familjer som bokat morsdagslunchen på Vetenskapsrestaurangen. Rabatten kan erhållas från Heurekas biljettförsäljning med morsdagslunchens kvitto på morsdagen.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Arkeologiska utgrävningar i Ånäs

  Anmäl dig och kom och lär dig arkeologiska utgrävningens utgrävningsteknik i praktiken! Utgrävningarna kommer att genomföras 24–28.6.2024 och 1–5.7.2024.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Torsdagskvällsbiljett för 10 €

  Erbjudande

  Heureka erbjuder entrébiljetter för 10 euro på torsdagar kl. 15.00-20.00 för både vuxna och barn och unga i åldern 5-17 år. Barn under 5 år får besöka Heureka gratis tillsammans med en vårdnadshavare.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Presentbiljett till Heureka

  Gäller i 12 månader från inköpsdatum

  Ge en gåva där ni får spendera tid tillsammans genom magiska  vetenskapsupplevelser! Med en presentbiljett kan du uppleva hela 7 interaktiva utställningar och planetariets fängslande filmer.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  Ekokompass miljöcertifikat för Heurekka

  Heureka har fått Ekokompassi-miljöcertifikat och Sustainable Travel Finland-märket.

 • Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Heurekas 5:e mest populära år någonsin

  År 2023 var Heurekas femte mest populära år någonsin i vetenskapscentrets 34-åriga historia. Det var nästan 348 000 besökare förra året.